News

Bani de la stat pentru mii de români. Guvernul va oferi ajutoare în valoare de 4.000 de lei

Bani de la stat pentru mii de români. Un proiect legislativ prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru o categorie de persoane.
04.07.2023 | 09:55
Bani de la stat pentru mii de romani Guvernul va oferi ajutoare in valoare de 4000 de lei
Bani de la stat pentru mii de români. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: hepta/ Stirile Pro tv
ADVERTISEMENT

Bani de la stat pentru mii de români. Aceștia vor primi ajutoare financiare în valoare de aproximativ 4.000 de lei de la Guvern. Este vorba de mai multe beneficii acordate pentru o categorie socială. Banii vor fi dați în mai multe etape.

Bani de la stat pentru mii de români. Cine sunt beneficiarii

Persoanele cu dizabilități vor primi mai multe tipuri de ajutoare de la statul român. Sumele de bani vor putea fi utilizate de oamenii care locuiesc în chirie, pentru plata acesteia. De asemenea, ajutorul financiar poate fi folosit pentru achitarea utilităților.

ADVERTISEMENT

Mai mult, o sumă importantă de bani poate fi acordată persoanelor cu dizabilități care pregătesc transferul dintr-un centru rezidențial în comunitate, arată avocat.net. În acest sens, inițiatorii proiectului vor pune în dezbatere la Ministerul Muncii metodologia de acordare a banilor.

Conform documentului, ajutorul acordat pentru plata chiriei sau a utilităților va fi în valoare de până la 4.000 de lei. În cazul beneficiului oferit pentru tranziție, vorbim de o sumă de bani în valoare de 10.000 de lei. Proiectul de hotărâre va trebui adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, iar apoi va putea fi aplicat.

ADVERTISEMENT

Ce prevede proiectul legislativ

Potrivit inițiativei, beneficiul de tranziție este acordat pentru a preveni instituționalizarea românilor du dizabilități. Suma de bani poate fi folosită „ pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate (costuri cu reparațiile, lucrări de adaptare a locuinței, achiziție a consumabilelor de uz casnic – veselă, obiecte electrocasnice etc., mutare a bunurilor personale și transport și altele)”, arată sursa citată.

Modalitatea în care va fi pus în aplicare acest proiect va fi stabilită în următoarele zile. Tot acum, vor fi menționate și condițiile de eligibilitate a persoanelor vizate. Aceste informații ar urma să fie făcute publice până la data de 8 iulie 2023.

ADVERTISEMENT

În categoria celor care ar putea primi ajutorul de până la 4.000 de lei pe lună intră persoanele care au certificat de încadrare în grad de handicap grav, accentuat sau mediu. Totodată, beneficiarii ar trebui să fie dezinstituționalizați. Mai mult, trebuie să existe recomandarea privind locuirea independentă, în raportul de evaluare a nevoilor individuale de viață.

Și în privința ajutorului în valoare totală de 10.000 de lei vor fi de respectat anumite condiții. „Vor putea ajunge la persoane adulte cu dizabilități ce dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor.

ADVERTISEMENT

„Se află în proces de dezinstituționalizare și participă la activități pentru pregătirea transferului în comunitate sau sunt în risc de instituționalizare, dețin un raport de evaluare a nevoilor individuale de viață, în care se recomandă locuirea independentă și nu au venituri sau au venituri foarte mici (tot până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată).”, arată proiectul publicat de avocat.net.

ADVERTISEMENT
Tags: