News

Se dau bani de la stat! Veste bună pentru acești români, îi primesc direct în cont

În următoarele zile va începe distribuirea banilor primiţi de la Uniunea Europeană pentru românii afectaţi de intrarea pe piaţă a cerealelor din Ucraina.
16.04.2023 | 21:46
Se dau bani de la stat Veste buna pentru acesti romani ii primesc direct in cont
Fermierii români încep să primească bani de la stat
ADVERTISEMENT

Petre Daea spune că ajutorul primit de fermierii români de la Comisia Europeană va fi dublat de la bugetul statului, această decizie urmând să fie legiferată special printr-un act normativ, în contextul importului de cereale din Ucraina.

Guvernul va dubla ajutorul primit de la UE

Cerealele ucrainene continuă să-i afecteze pe agriculorii români, iar tot mai multe ţări din jurul nostru au luat decizia unilaterală de a le interzice în ţară, fără a mai aştepta recomandări de la Comisia Europeană. Deocamdată autorităţile de la Bucureşti se gândesc cum să-i sprijine financiar pe fermierii afectaţi de intrarea pe piaţă a cerealelor, la preţuri de dumping.

ADVERTISEMENT

„Lucrurile s-au stabilit. Prima tranşă, primul ajutor a venit, ajutorul respectiv l-am dublat cu sume de la bugetul statului, am pus în mişcare actul normativ, actul normativ pentru sprijinul fermierilor pentru stocurile de cereale, de grâu practic, aici ne-am îndreptat (…)

Vor veni sume suplimentare. Nemulţumirea este la toată lumea, nu este numai la fermierii români”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, la Digi 24, după ce a fost întrebat când soseşte a doua tranşă de despăgubiri pentru fermieri, de la Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Daea spune că acest ajutor suplimentar se datorează în primul intervenţiei la Bruxelles a preşedintelui Klaus Iohannis. “Datorită intervenţiei pe care a avut-o preşedintele Klaus Iohannis la Consiliul European, România şi nu numai România, intră într-un sprijin suplimentar cu sume care s-au discutat şi care se prelucrează acum la Comisia Europeană.

Pe baza acelor comunicări pe care le vom primi de la Comisia Europeană să realizăm actul normativ şi noi să fim pregătiţi din acest punct de vedere pentru a veni şi cu sume suplimentare.

ADVERTISEMENT

Alături de acest sprijin concret aşteptăm pe data de 19 este o structură de decizie la nivelul Uniunii Europene prin care se stabilesc regulile juridice cu privire la comerţul care se realizează cu cereale din Ucraina. Din acest punct de vedere am contribuit pe de o parte la promovarea unor soluţii plus discuţiile concrete şi tehnice pe care le-am avut”, a mai afirmat Petre Daea.

Guvernele de la Budapesta și Varșovia au interzis la finele acestei săptămâni importurile de produse agricole din Ucraina, decizia fiind considerată inacceptabilă de către Comisia Europeană care susține că politica comercială este un atribut exclusiv al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În urmă cu zece zile, mii de femieri români au ieşit cu tractoarele pe străzi şi au blocat mai multe vămi de la graniţa cu Ucraina protestând faţă de intrarea pe piaţa românească a cerealelor ucrainene, fără taxe şi fără norme de control fitosanitar.

ADVERTISEMENT
Tags: