Proiectul de buget al Capitalei pentru anul în curs a fost publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti sub semnătura lui Nicușor Dan. După îndelungi certuri și parlamentări, acesta prevede venituri în valoare de 5,755 miliarde de lei, aproape egale cu cele cuprinse în bugetul pe anul trecut.
Există o diferență, însă una destul de mică, având în vedere că în 2021, Nicușor Dan a avut la dispoziție 5,86 miliarde de lei, așa cum s-a aprobat în ultima variantă a anului trecut.
De remarcat că bugetul Capitalei pentru 2022 a fost proiectat pe zero, astfel că și cheltuielile sunt estimate tot la 5,755 de miliarde de lei. Din acest total, cheltuielile curente reprezintă 4,961 miliarde de lei, în condițiile în care cheltuielile de personal sunt de 366 milioane de lei.
Aici avem o diferență destul de mare față cheltuielile de personal din trecut. Astfel, în 2020, acestea erau de 1,94 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru companiile municipale și alte instituții finanțate din venituri proprii. De asemenea, cheltuielile curente erau atunci de 7,2 miliarde.
De altfel, la puțin timp după ce a preluat postul de primar al Capitalei, Nicușor Dan a ținut să transmită că Primăria Capitalei are în total aproximativ 35.000 de angajați iar împreună cu administrațiile de sector sunt de ordinul a 70.000 de persoane angajate.
Mai mult decât atât, edilul a spus că bugetul de salarii din Primărie plus instituțiile din subordine era de 60 de milioane de lei pe lună. La un simplu calcul matematic se putea observa că acesta ajungea la 700 de milioane de lei pe an, ceea ce reprezenta aproape 20% din bugetul anual al PMB.
Potrivit hotnews.ro, după un an de zile de la preluarea mandatului, Nicușor Dan nu a reușit să schimbe foarte multe din punct de vedere al numărului de anagajați. Primăria Capitalei, cu tot cu instituțiile din subordine și companiile municipale înființate de fostul primar general Gabriela Firea avea în total 26.133 de angajați.
De altfel, numai aparatul propriu al primarului general este format din 1.030 de oameni, iar restul până la 6.949 sunt angajați în instituțiile subordonate. Vorbim aici de la teatre până la Administrația Cimitirelor sau Administrația Străzilor.
În 2020, ultimul an cu Gabriela Firea în fruntea PMB, în companiile municipale erau angajați peste 19.000 de oameni, iar suma pentru personal prevăzută în buget era de aproximativ 1,6 miliarde lei. În ceea ce privește salariile, în primărie, cel mai mare salariu era al primarului general, acesta câștigând 20.800 lei brut pe lună. Era urmat de viceprimari cu 18.720 lei lunar/brut, secretar general, director general, arhitect șef, toți având 18.148 lei lunar/brut.
După aproape doi ani de zile ca primar, nu s-a schimbat mare lucru și pentru că, spune Nicușor Dan, e dificil să dai un om afară de la stat. Așa că, Primăria este înțesată în continuare de directori de cabinete, departamente și direcții, șefi servicii și multe alte funcții de conducere.
Ca număr de angajați în PMB, cifrele sunt comparabile cu instituții precum primăria din Paris care are 52.000 de salariați și Comisia Europeană cu 33.000.
Așa cum era de așteptat, angajații Primăriei Capitalei au parte de mai multe sporuri și beneficii. Astfel, pe lângă salariul de bază, unii dintre ei primesc și spor pentru condițiile de muncă.
De asemenea, există drepturi de delegare, indemnizație de hrană și, bineînțeles, vouchere de vacanță, acestea fiind acordate fiecărui salariat din aparatul de stat.
Interesant este că pe vremea când era ministrul Finanțelor, Florin Cîţu nu a ezitat să susțină că Primăria Bucureşti a direcţionat la cheltuielile de personal 1,5 miliarde de lei. Mai exact, Cîțu a precizat că în 2019 cheltuielile acestea de la Primăria Bucureşti au crescut de la 518.7 milioane cât erau în 2016, la 1,5 miliarde în 2019.
„Salariul mediu net s-a triplat şi este aproape dublu faţă de salariul mediu net din sectorul privat. În perioada 2017-2019 PMB a cheltuit doar pe salarii 3.6 miliarde lei- creşteri salariale plus număr mult mai mare de angajaţi”, a notat Florin Cîţu care a transmis că un procent uriaș din buget merge chiar la cheltuielile de personal.
În replică, Gabriela Firea, a transmis că se autodenunță pentru că a folosit banii pentru oameni. De asemenea, aceasta l-a amenințat pe Cîțu cu un cutremur politic în cazul în care acesta nu renunța la atacurile directe.