News

Banii de la UE pentru fermierii români depind de Ungaria. Anunțul lui Petre Daea legat de compensațiile de 30 de milioane de euro

Cele 30 de milioane de euro pentru fermierii români depind de Ungaria. Anunțul ministrului Petre Daea legat de compensațiile din criza cerealelor.
06.06.2023 | 11:57
Banii de la UE pentru fermierii romani depind de Ungaria Anuntul lui Petre Daea legat de compensatiile de 30 de milioane de euro
Banii de la UE pentru fermierii români depind de Ungaria. Petre Daea, anunț privind cele 30 de milioane de euro alocați. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cele 30 de milioane de euro, banii de la UE pentru fermierii români afectați de criza cerealelor din Ucraina, vor ajunge în țara noastră cu o condiție. Vorbim de o decizie care trebuie luată de Ungaria.

Ministrul Petre Daea spune că banii de la UE pentru fermierii români depind de Ungaria

În această primăvară, România, Bulgaria și Polonia au primit ajutoare în valoare de 56,3 milioane de euro din partea UE pentru instituirea de măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase. Din acest total, țării noastre i-au fost alocate puțin peste 10 milioane.

ADVERTISEMENT

Apoi, după proteste din partea Poloniei, Bulgariei și României, Bruxelles-ul a decis un nou pachet de ajutor. CE a alocat 100 de milioane pentru statele din vecinătatea Ucrainei. Țara noastră trebuia să primească 30 de milioane.

În această săptămână, Comisia Europeană a reconfirmat acest ajutor pentru România, însă el este condiționat. Țara noastră va primi banii doar după ce Ungaria va anula decizia de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina și va aplica restricțiile impuse de UE.

ADVERTISEMENT

Petre Daea, ministrul agriculturii, a transmis că în prezent se așteaptă conformarea Ungariei de a suspenda măsura unilaterală pe care a luat-o. ”Sper ca Ungaria să se conformeze şi să-şi suspende măsura unilaterală pe care a luat-o, pentru că este condiţie impusă de Comisia Europeană.

Sper ca după prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina, după apariţia Regulamentului 1100 din 5 iunie 2023, Ungaria să-şi suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani”, a spus ministrul, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

UE a extins până pe 15 septembrie restricțiile la importurile de cerealele din Ucraina

Luni, 5 iunie, Comisia Europeană a anunţat că a extins până în 15 septembrie restricţiile la importurile de cerealele din Ucraina. Decizia a fost cerută de cinci state membre, care caută să-şi protejeze sectorul lor agricol.

”A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie.

ADVERTISEMENT

Se dovedeşte faptul că am avut constanţă, am reuşit să transmitem informaţiile necesare, iar Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern cât şi extern”, a precizat ministrul Petre Daea.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați...
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii...
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat decesul
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo,...
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo, a murit la doar 16 ani
Puşcărie obligatoriu! Dorian Popa a primit decizia devastatoare a instanţei, după ce a...
Puşcărie obligatoriu! Dorian Popa a primit decizia devastatoare a instanţei, după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc...
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc . Dumnezeu să-l odihnească
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza...
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei și a Marei Bănică. ''Mara era hotărâtă să ne distrugă fericirea''
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un...
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi