News

Ce se întâmplă cu interdicția importurilor de cereale din Ucraina, care expiră pe 5 iunie. Decizia luată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a luat o decizie în legătură cu interdicția importurilor de cereale din Ucraina. Aceasta expira luni, 5 iunie.
05.06.2023 | 14:01
Ce se intampla cu interdictia importurilor de cereale din Ucraina care expira pe 5 iunie Decizia luata de Comisia Europeana
România poate prelungi interdicția importurilor de cereale din Ucraina. Noul termen al Comisiei Europene. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 5 iunie 2023, interdicția importurilor de cereale din Ucraina, valabilă pentru România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, expira în mod oficial. Comisia Europeană (CE) a luat o nouă decizie în legătură cu această situație.

România poate prelungi interdicția importurilor de cereale din Ucraina. Noul termen al Comisiei Europene

Pe 2 mai, Bruxelles-ul a stabilit restricţii până la 5 iunie asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina. Această decizie a avut menirea de a reduce excesul de aprovizionare în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România.

ADVERTISEMENT

În această primăvară, reprezentanţii agricultorilor din statele enumerate s-au plâns la Comisia Europeană de faptul că produsele din Ucraina, de regulă mai ieftine, afectează prețurile interne şi au cerut autorităţilor europene să introducă restricții.

La finalul lunii mai, România a trimis către CE o cerere pentru prelungirea interdicției importurilor de cereale din statul vecin. Autoritățile de la București voiau o astfel de măsură aplicabilă până la finalul anului 2023.

ADVERTISEMENT

Între timp, de la Bruxelles a venit un răspuns. În cursul acestei zile, ministrul agriculturii din Polonia a anunţat că a primit un draft de reglementare de la Comisia Europeană. În document se prevede că embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina se prelungește până la data de 15 septembrie, transmite Agerpres.

”Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie”, a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pe contul său oficial de Twitter. El a mai punctat că ”acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine (n.r. marți, 6 iunie 2023)”.

ADVERTISEMENT

Zelenski, apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor impuse cerealelor ucrainene

Dorințele expuse de Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România în privința cerealelor nu sunt împărtășite de Kiev. Cu câteva zile în urmă, oficialii ucraineni au protestat faţă de interdicţia exportului pentru cerealele ucrainene.

Ministrul agriculturii din statul vecin a spus că această interdicţie l-ar ajuta pe Vladimir Putin. La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export impuse produselor agricole ucrainene.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev a făcut aceste declarații cu ocazia discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Reamintim că, anul trecut, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina. S-a luat decizia în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca...
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca Irinel Columbeanu: Şi unui câine îi dai o pâine!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua...
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion