News

Ce se întâmplă cu interdicția importurilor de cereale din Ucraina, care expiră pe 5 iunie. Decizia luată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a luat o decizie în legătură cu interdicția importurilor de cereale din Ucraina. Aceasta expira luni, 5 iunie.
05.06.2023 | 14:01
Ce se intampla cu interdictia importurilor de cereale din Ucraina care expira pe 5 iunie Decizia luata de Comisia Europeana
România poate prelungi interdicția importurilor de cereale din Ucraina. Noul termen al Comisiei Europene. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 5 iunie 2023, interdicția importurilor de cereale din Ucraina, valabilă pentru România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, expira în mod oficial. Comisia Europeană (CE) a luat o nouă decizie în legătură cu această situație.

România poate prelungi interdicția importurilor de cereale din Ucraina. Noul termen al Comisiei Europene

Pe 2 mai, Bruxelles-ul a stabilit restricţii până la 5 iunie asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina. Această decizie a avut menirea de a reduce excesul de aprovizionare în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România.

ADVERTISEMENT

În această primăvară, reprezentanţii agricultorilor din statele enumerate s-au plâns la Comisia Europeană de faptul că produsele din Ucraina, de regulă mai ieftine, afectează prețurile interne şi au cerut autorităţilor europene să introducă restricții.

La finalul lunii mai, România a trimis către CE o cerere pentru prelungirea interdicției importurilor de cereale din statul vecin. Autoritățile de la București voiau o astfel de măsură aplicabilă până la finalul anului 2023.

ADVERTISEMENT

Între timp, de la Bruxelles a venit un răspuns. În cursul acestei zile, ministrul agriculturii din Polonia a anunţat că a primit un draft de reglementare de la Comisia Europeană. În document se prevede că embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina se prelungește până la data de 15 septembrie, transmite Agerpres.

”Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie”, a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pe contul său oficial de Twitter. El a mai punctat că ”acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine (n.r. marți, 6 iunie 2023)”.

ADVERTISEMENT

Zelenski, apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor impuse cerealelor ucrainene

Dorințele expuse de Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România în privința cerealelor nu sunt împărtășite de Kiev. Cu câteva zile în urmă, oficialii ucraineni au protestat faţă de interdicţia exportului pentru cerealele ucrainene.

Ministrul agriculturii din statul vecin a spus că această interdicţie l-ar ajuta pe Vladimir Putin. La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export impuse produselor agricole ucrainene.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev a făcut aceste declarații cu ocazia discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Reamintim că, anul trecut, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina. S-a luat decizia în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul 
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul "Beach, Please!"
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei...
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei Hagi, prezenți la biserică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Schimbări radicale la CFR. Românii scapă de coșmar
Schimbări radicale la CFR. Românii scapă de coșmar
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația