News

Banii puși deoparte de partide, luați la ochi. Vistieriile formațiunilor parlamentare ar urma să fie golite până la sfârșitul anului

Un proiect de lege propune „devalizarea” trezoreriilor partidelor politice, care au pus deoparte sume enorme provenite din subvențiile primite de la buget.
28.09.2022 | 11:03
Banii pusi deoparte de partide luati la ochi Vistieriile formatiunilor parlamentare ar urma sa fie golite pana la sfarsitul anului
PNL și PSD au pus deoparte sume enorme de bani pentru viitoarele campanii/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentarii de la Forța Dreptei au inițiat un proiect de lege prin care ar urma să fie eliminată complet acordarea subvențiilor de la bugetul de stat pentru partidele politice. Însă proiectul merge chiar mai departe, propunând ca banii pe care partidele politice i-au pus deoparte să le fie luați dacă până la finele acestui an nu sunt utilizați.

Banii necheltuiți de partide, recuperați la bugetul de stat

Proiectul este elaborat de către deputatul Antonel Tănase și este semnat și de colegii să de la Forța Dreptei. Trebuie spus că partidului disidenților din PNL, condus de către Ludovic Orban, nu beneficiază de subvenția acordată de stat întrucât formațiunea nu a avut candidați la ultimele alegeri parlamentare, fiind fondată abia la finele anului trecut. În cazul adoptării acestei legi, ar fi eliminat un avantaj pe care partidele mai vechi îl au în raport cu partidul lui Orban.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, șansele ca acest proiect să fie eliminat sunt aproape nule, ținând seama de nerușinarea cu care primele două partide ale țării, PSD și PNL, se înfruptă din banii publici, dovedită de faptul că la ultima rectificare bugetară au mărit și mai mult sumele imense care oricum sunt acordate partidelor ca subvenții.

Însă inițiativa lui Antonel Tănase ar putea ține pe agenda publică un subiect pe care partidele din coaliția de guvernământ ar vrea să-l facă uitat, în condițiile în care contribuabilii sunt nevoiți să întrețină cu sume mari partidele parlamentare.

ADVERTISEMENT

Astfel, doar pentru luna august, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis partidelor subvenții care însumează 16.972.063,09 lei, sumă care a fost distribuită astfel: PSD – 6.534.585,12 de lei, PNL – 5.539.682,82 de lei, USR – 2.986.325,78 lei, AUR – 1.322.548,64 lei, PMP – 341.894,92 lei, Pro România – 247.025,81 lei.

O prevedere a proiectului care ar enerva partidele mari se referă la banii pe care acestea nu i-au cheltuit punându-i deoparte pentru viitoarele campanii electorale. La capitalului „dispoziții tranzitorii” se stipulează că „excedentul necheltuit până la data de 31 decembrie 2022 din suma reprezentând subvenţia de la bugetul de stat se face venit la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Partidele din coaliție vor tot mai mulți bani

„Naționalizarea” economiilor făcute de partide ar aduce sume enorme la buget. Potrivit unui raport AEP, partidele politice au obținut în 2021 venituri din subvenții în valoare totală de 232.766.294 lei, iar din această sumă au fost cheltuiți doar 110.833.882 lei, ceea ce înseamnă doar 47,62% din bani. Procentajul sumelor economisite a variat între 38,2%  la PSD și 100% la AUR. Banii au fost puși deoparte, devenind o sursă pentru alte venituri, întrucât legislația permite partidelor să deschidă conturi bancare și să câștige alți bani din dobânzi bancare.

Faptul că partidele nu cheltuie toți banii pe care îi primesc ar sugera că suma este prea mare și ar putea fi redusă. Însă nu așa cred și liberalii și social-democrații care recent au mărit suma alocată ca subvenție.

ADVERTISEMENT

Rectificarea bugetară adoptată în luna august de către Guvern prevede majorarea bugetului Autorității Electorale Permanente cu suma de 24.289.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru majorarea subvenției partidelor deja aprobate prin bugetul inițial pentru 2022. Partidele vor primi o subvenție de peste 258.000.000 lei în acest an, un nou record  pentru formațiunile parlamentare care sifonează legal bani de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT