News

Baricadă pe un drum din Botoșani. Primarul, revoltat că șoseaua este distrusă de camionagii

Primarul comunei Stăuceni din Botoșani a instalat două blocuri mari de beton pentru a împiedica accesul pe un drum comunal al camioanelor care nu respectă limita de gabarit.
30.04.2022 | 16:20
Baricada pe un drum din Botosani Primarul revoltat ca soseaua este distrusa de camionagii
„Baricada” instalată pe drumul din Stăuceni/ Sursă foto: Monitorul de Botoșani
ADVERTISEMENT

Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni, a dispus plasarea a două blocuri de beton care să îngusteze o porțiune a drumului astfel încât să poată trece doar autoturismele, scrie Monitorul de Botoșani.

Camioanele grele distrug un drum abia reabilitat

De asemenea, au fost instalate două indicatoare rutiere care avertizează asupra faptului că drumul se îngustează și că există restricție de viteză de 30 de kilometri pe oră. Este vorba de drumul comunal 31A dintre Stăuceni și Tocileni.

ADVERTISEMENT

În schimb, șoferii din zonă cred că improvizația este extrem de periculoasă pentru că nu este semnalizată corespunzător. „Este un real pericol pentru toți cei care trec pe acolo”, a declarat unul dintre șoferii a trebuit să se strecoare printre cele două blocuri de beton.

Drumul a fost reabilitat  anul trecut de administrația locală prin intermediul PNDL II și a costat aproape 1,2 milioane de euro (n.r. – 6,8 milioane de lei). După ce au început lucrările de modernizare la drumul național 29D Botoșani – Ștefănești, traficul auto pentru autoturisme și mașinile de până la 7,5 tone a fost deviat temporar pe acest drum. Însă primarul reclamă faptul că drumul din comună este utilizat și de camioane grele.

ADVERTISEMENT

Deși traficul greu către Ștefănești a fost deviat prin Săveni, transportatorii nu țin cont de nimic. Din cauza camioanelor, au apărut fisuri în platforma drumului, au distrus acostamentele din beton… Când am fost în control, erau șase camioane de la o firmă din Botoșani, încărcate cu asfalt, și mergeau undeva spre Albești. Le-am și spus atunci – oameni buni, voi nu vă gândiți – voi reparați un drum și stricăm altul? Dar nu țin cont de nicio regulă, ori lucrarea a fost recepționată abia anul trecut, iar drumul, care este un drum comunal de categoria a IV-a, nu a fost proiectat pentru așa ceva”, a spus Cozmin Epuraș.

Primarul vrea să conteste amenda în instanță

Inițial, primarul a cerut ajutorul instituțiilor abilitate pentru a pune capăt acestei situații, însă cum acestea nu au făcut nimic, a început să amenințe cu blocarea drumului pentru camioane. Poliția rutieră a reacționat abia când au fost amplasate blocurile de beton, dar au sancționat primăria.

ADVERTISEMENT

Partea carosabilă era acoperită parțial și, prin urmare, s-a dispus aplicarea unei sancțiuni contravenționale în valoare de 1.305 lei, respectiv 9 puncte amendă, pentru administratorul drumului, și i s-a pus în vedere să aducă partea carosabilă la starea inițială”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Primarul a anunțat că va contesta amenda în instanță,  mai ales că avertismentele sale anterioare au fost ignorate.

ADVERTISEMENT

În ultima adresă oficială chiar am precizam că vom fi nevoiți să luăm măsuri, dacă nu intervin. Dar a venit cineva? Acele mașini trec practic pe „interzis” cum s-ar spune, pentru că există indicatorul rutier cu limită de tonaj. Noi plătim și acum bani la creditele pe care le-am făcut pentru a asfalta acel drum. M-am rugat de toți să intervină, și de cei de la secție (n.r. – Secția de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani), și de cei de la Rutieră, și de cei de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier să vină să constate, de parcă era drumul meu”, a spus primarul Cozmin Epuraș.

Însă edilul riscă sancțiuni chiar mai dure întrucât așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic, constituie infracțiune.

ADVERTISEMENT