News

BAT și Philip Morris România salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină

Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină, pregătită de Guvern.
26.04.2024 | 15:49
BAT si Philip Morris Romania saluta propunerea de taxare echitabila a tuturor categoriilor de produse cu nicotina
BAT și Philip Morris România salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină.
ADVERTISEMENT

BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care va include în categoria produselor accizabile toate produsele cu nicotină. Aici vor fi incluse chiar și pliculețele cu nicotină pentru uz oral.

BAT și Philip Morris România salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină

Cele două companii cred că propunerea Ministerului de Finanțe va crea o situație de normalitate, ”în care toate produsele cu nicotină sunt accizate echitabil”. Într-un comunicat de presă, reprezentanții industriei de tutun din România au transmis că au susținut mereu implementarea unei taxări echitabile pentru toate categoriile de produse cu nicotină, în condițiile în care există un risc specific asociat fiecărei categorii de produse.

ADVERTISEMENT

”Mulțumim Ministrului de Finanțe pentru deschiderea către dialog și pentru consultarea constructivă și continuă a mediului de afaceri. Această abordare proactivă, bazată pe colaborare, demonstrează un angajament în promovarea unui cadru legislativ echitabil și predictibil, esențial pentru dezvoltarea unei industrii care contribuie semnificativ la bugetul de stat și în economia locală.

Implementarea unei taxe echitabile pentru toate produsele cu nicotină, inclusiv pliculețele pentru uz oral, alături de interzicerea vânzării oricărui produs ce conține tutun și nicotină minorilor, reprezintă un pas spre normalitate”, au explicat reprezentanți BAT și Philip Morris România.

ADVERTISEMENT

Industria tutunului s-a dedicat în ultimii ani cercetării și dezvoltării noilor categorii de produse menite să reducă riscurile asociate fumatului. Printre acestea se numără și pliculețele cu nicotină pentru uz oral, care în țări precum Suedia s-au dovedit a fi un ajutor real în renunțarea la fumat.

Guvernul vrea să taxeze echitabil toate produsele de nicotină

Mai mult, conform Agenției de Sănătate Publică din Suedia, în 2022 doar 5,6% din populația Suediei mai fuma, cel mai mic procent din Europa, în timp ce aproximativ 14% din populația adultă a Suediei utilizează în mod regulat pliculețele cu nicotină pentru uz oral.

ADVERTISEMENT

Așa cum arătau specialiștii, Guvernul a pregătit o OUG prin care vrea, printre altele, să modifice regulile jocului în privința accizelor. Mai exact, potrivit Avocatnet.ro, care citează proiectul de lege, ”se va stabili că accizele nearmonizate se aplică și în cazul produselor cu nicotină care nu conțin tutun, ce sunt destinate consumului pe cale orală.

Acestea pot fi prezentate sub formă de pulbere sau particule sau în orice combinație a formelor respective și sunt comercializate în porții ambalate în pliculețe (încadrare tarifară NC 2404 91 90).

ADVERTISEMENT

Pentru aceste produse, nivelul accizelor (115 lei / kg în 2024, 120,5 lei / kg în 2025, 126 lei / kg în 2026) se aplică la cantitatea de substrat solid care conține nicotină. Măsura se va aplica de la 1 iunie 2024”, arată sursa citată. Conform legii, pliculețele de nicotină, numite și pouch-uri, sunt singurele produse de nicotină din România care nu sunt accizate.

ADVERTISEMENT