News

BAT: Toleranță zero faţă de comercializarea produselor cu tutun și a ţigărilor electronice către minori

BAT lansează în zeci de mii de magazine o campanie de conştientizare a faptului că produsele cu tutun și nicotină precum și țigările electronice, sunt destinate exclusiv adulților.
15.04.2024 | 11:36
BAT Toleranta zero fata de comercializarea produselor cu tutun si a tigarilor electronice catre minori
BAT a dat startul campaniei "Alege Asumat un Comportament Comercial Curat" Foto: BAT
ADVERTISEMENT

Luna aceasta demarează la nivel naţional campania anuală “Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”, iniţiată de BAT, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Inițiativa are scopul de a informa și sensibiliza opinia publică cu privire la importanța respectării legislației care încearcă să împiedice accesului minorilor la  produsele din tutun și nicotină.

Campania se desfăşoară în peste 30.000 de magazine

Legislația în domeniu a suferit modificări importante în prima parte a acestui an, schimbările fiind făcute cu scopul de a reduce riscul ca minorii să aibă acces la produsele din tutun şi nicotină. Printre cele mai importante se numără atât extinderea interdicției de comercializare către minori a țigaretelor electronice, indiferent dacă acestea conțin sau nu nicotină, cât și interdicția de a comercializa produsele din tutun și nicotină prin intermediul automatelor.

ADVERTISEMENT

Această inițiativă BAT se desfăşoară în în aproximativ 32.000 de magazine partenere, dar şi outdoor, în zonele publice rezervate afișajului stradal din centrul Capitalei.

Ileana Dumitru, director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT, subliniază importanţa acestui demers. “BAT investește în mod constant în campanii care promovează standarde și principii comerciale responsabile, atât în cadrul propriei activități, cât și în colaborarea cu partenerii comerciali. Considerăm că o legislație menită să reducă la minim riscul ca minorii să aibă acces la toate categoriile de produse din tutun și nicotină, precum și la țigări electronice cu și fără nicotină reprezintă un semn de normalitate și responsabilitate.

ADVERTISEMENT

BAT se angajează să continue să deruleze programe de informare în acest sens, și ne dorim să avem sprijinul tuturor autorităților competente în domeniu pentru a asigura implementarea și respectarea riguroasă a acestor reglementări”, a declarat Ileana Dumitru.

De remarcat că România se numără printre primele țări din UE care a implementat o interdicție care vizează vânzarea către minori a tuturor formelor de produse care conțin tutun și nicotină, incluzând aici şi țigaretele electronice fără nicotină.

ADVERTISEMENT

“În calitate de vicepresedinte ANPC, sunt bucuros să ne alăturăm, și în 2024, acestei campanii care își propune să informeze publicul cu privire la reglementările legale referitoare la comercializarea produselor din tutun și nicotină exclusiv către persoane adulte.

Ne angajăm să monitorizăm respectarea legilor și încurajăm pe oricine identifică încălcări ale acestora să le semnaleze, la numărul de telefon pus la dispoziție de către ANPC”, spune Sebastian Hotca, vicepreședinte al ANPC.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani BAT a desfășurat mai multe programe de informare a comercianților și consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar și la motivele pentru care minorii nu ar trebui să aibă acces la produsele cu nicotină. ANPC s-a alăturat din 2019 campanii lor desfăşurate de BAT și pune la dispoziția consumatorilor numărul de contact 021/9551 – Telefonul consumatorilor, unde oricine poate sesiza acte de încălcare a legii.

Articol susţinut de BAT.

ADVERTISEMENT