News

Batalionul Siberian luptă contra trupelor lui Putin. Cum ajung voluntarii ruși să facă parte din armata ucraineană

Dezamăgiți de războiul Moscovei, voluntarii ruși se alătură armatei ucrainene pentru a lupta împotriva soldaților lui Putin.
15.12.2023 | 14:25
Batalionul Siberian lupta contra trupelor lui Putin Cum ajung voluntarii rusi sa faca parte din armata ucraineana
Batalionul Siberian a fost înființat în urmă cu șase luni Sursa foto: AFP, AP Photo / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când invazia Rusiei în Ucraina a declanșat un nou război, la Moscova, un tânăr rus, care se recomandă cu pseudonimul de luptă Karabas, a fost cuprins de disperare. Șocat de imaginile cu ceea ce li se întâmpla ucrainenilor din zonele ocupate de ruși, el a decis să acționeze împotriva Rusiei.

Batalionul Siberian luptă contra trupelor lui Putin

Karabas știa că ceea ce făcea era drastic. Și-a făcut bagajele și a decis să găsească o modalitate de a ajunge în Ucraina pentru a se alătura trupelor Kievului care luptă împotriva forțelor rusești. I-a luat aproape un an pentru a face acest lucru să se întâmple, a povestit el pentru Associated Press.

ADVERTISEMENT

În prezent, Karabas face parte din Batalionul Siberian, o unitate formată din ruși care s-au alăturat armatei ucrainene pentru a lupta împotriva patriei lor, sperând ca într-o zi să ajute la înlăturarea președintelui Vladimir Putin. Membrii săi provin în mare parte din minoritățile etnice din Extremul Orient al Rusiei.

“Eram dezamăgit de propriul meu popor”, a povestit Karabas, care, la fel ca și alți luptători din batalion, a vorbit cu condiția să fie folosit doar indicativul său militar. “De aceea am vrut să vin aici… și să lupt pentru o Ucraină liberă”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie 2022, Karabas a spus că a fost consternat de modul în care majoritatea rușilor pe care îi cunoștea fie îl susțineau orbește pe Putin, fie erau indiferenți față de război. Uneori, Karabas a spus că durerea sa se simțea atât de copleșitoare, încât izbucnea în plâns.

Spre deosebire de alte unități de voluntari din Ucraina care au în componență cetățeni ruși – cum ar fi Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși – Batalionul Siberian face parte oficial din armata regulată ucraineană.

ADVERTISEMENT

Cum ajung voluntarii ruși să facă parte din armata ucraineană

Luptătorii săi sunt supuși unor verificări de securitate îndelungate, care uneori durează până la un an, înainte de a fi antrenați și trimiși pe linia frontului în estul Ucrainei, unde s-au dat unele dintre cele mai feroce lupte din timpul războiului și unde forțele ucrainene și rusești sunt prinse într-o luptă crâncenă pentru control.

Karabas a mers mai întâi în Armenia. Acolo, și-a căutat prieteni ucraineni și a învățat limba ucraineană, pe care acum o vorbește fluent, refuzând să rostească vreun cuvânt în limba rusă.

ADVERTISEMENT

Luptătorii din Batalionul Siberian speră că o victorie ucraineană îi va aduce cu un pas mai aproape de desființarea controlului politic al Moscovei asupra regiunii lor, una dintre cele mai sărace din Rusia. Cei din comunitățile etnice din Yakuția și Buriația din zonă se plâng de rasism și opresiune în Rusia, ceea ce i-a determinat pe unii activiști să facă apel la independență.

Un alt luptător rus, care a vorbit sub pseudonimul Holod, spune deschis că vrea ca administrația Putin să fie înlăturată de la putere. “Când se va întâmpla acest lucru, vom putea vorbi despre victorie. Rusia va înceta cel puțin să mai fie o sursă de agresiune bruscă.”

Batalionul Siberian, creat în urmă cu șase luni

Rușii precum Karabas și-au lăsat în urmă întreaga viață, inclusiv familiile și prietenii. Ei au trebuit mai întâi să fugă într-o țară terță înainte de a putea călători mai departe în Ucraina, dar spun că nu au avut altă opțiune.

Integrarea în forțele armate ucrainene a fost un proces îndelungat. Documentele lor au fost examinate cu atenție, iar dacă treceau de această etapă, erau interogați îndelung la sosirea în Ucraina.

Batalionul, care numără câteva zeci de persoane, a fost creat în urmă cu șase luni. Liderii militari ucraineni speră că și mai mulți ruși vor veni să i se alăture și, pe baza cererilor care au sosit până acum, își propun să aibă un batalion de luptători ruși de 300 de oameni.

Unii dintre luptătorii din acest batalion au fost deja trimiși pe front în apropiere de Avdiivka, un oraș controlat de Ucraina în regiunea Donețk, pe care trupele lui Putin încearcă de mult timp să îl cucerească.

Karabas spune că “trebuie să fie zeci, sute de mii” de alți ruși ca el, dispuși să lupte alături de Ucraina. “Cred că ar trebui să avem mult mai mulți (luptători ruși).”

Unitatea de ruși, prezentată presei

La finalul lunii octombrie, oficialii ucraineni au dus jurnaliștii să vadă noua unitate formată din voluntari ruși. Un ofițer ucrainean a declarat pentru Reuters că cei mai mulți dintre cei 50 de membri ai unității au venit din Rusia, călătorind prin țări terțe pentru a ajunge în Ucraina.

Ofițerul a precizat că majoritatea acestora aparțin popoarelor indigene din Siberia, iar recruții au declarat că doresc să lupte împotriva a ceea ce ei au spus că este imperialismul rusesc, atât în Ucraina, cât și în ținuturile lor natale.

Analiștii militari spun că Buriația, precum și alte câteva regiuni rusești care găzduiesc popoare indigene, au furnizat un număr disproporționat de mare de soldați pentru efortul de război al Rusiei.

Nu toți recruții sunt din Siberia. Unii au venit din alte părți ale Rusiei, dar au declarat că au fost mânați de dorința de a se alătura unei unități care luptă pentru Ucraina împotriva Rusiei și și-au exprimat solidaritatea cu popoarele siberiene.

“Nu vreau să iau parte la acele crime teribile pe care țara mea le-a făcut în interiorul propriilor granițe și, ceea ce este și mai terifiant, la puterea de foc masiv care ucide acum mii de ucraineni. Fără milă pentru femei, copii sau bătrâni”, a declarat atunci un bărbat de 41 de ani din regiunea Moscovei, care s-a recomandat doar cu indicativul Gandhi.

Rusia neagă că ar fi vizat civili în invazia sa în Ucraina. Președintele Vladimir Putin a declarat că este pregătit să folosească toate mijloacele disponibile pentru a apăra “integritatea teritorială” a Rusiei.

ADVERTISEMENT