News

Bătrâni bătuți, râie, viermi și condiții inumane la un centru social din Voluntari. Zeci de morți în ultimii doi ani

Situație inimaginabilă la un centru social din Voluntari. O investigație de presă a scos în evidență condițiile inumane în care au fost tratați bătrânii de aici în ultimii ani.
09.02.2023 | 17:07
Batrani batuti raie viermi si conditii inumane la un centru social din Voluntari Zeci de morti in ultimii doi ani
Bătrâni bătuți, lăsați în fecale și multă mizerie la un centru social din Voluntari. Sursa foto: buletin.de / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România, stat membru UE de mai bine de 15 ani, încă mai există semeni care trăiesc în condiții primitive, demne de cele din lagărele perioadelor de tristă amintire din istoria continentului.

Adevărate lagăre în anul 2022, în apropiere de București. Bătrâni bătuți, lăsați în fecale și multă mizerie la un centru social din Voluntari

Într-o investigație realizată recent și publicată joi, 9 februarie, jurnaliștii publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media dezvăluie condițiile în care își duceau traiul zeci de beneficiari ai unor centre din Voluntari.

ADVERTISEMENT

Timp de peste un deceniu, oamenii erau lăsați în fecale și urină, cu râie și viermi în zonele genitale. O batjocură era și alimentația. Ei primeau de mâncare ”zeamă chioară și păstăi de fasole”.

Deși anunțate în dese rânduri, autoritățile au intervenit când era prea târziu. Mai mulți beneficiari muriseră deja. În ciuda acestor dezvăluiri și realități constatate de autorități, afacerea funcționează și în prezent.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, centrele sociale în cauză sunt deținute de o tânără femeie de afaceri din Voluntari. În instituția pe care o patronează, ani la rândul au fost chinuiți mai mulți bătrâni și persoane cu dizabilități. Aceasta ar fi păcălit, în ultimii ani, proprietari de case, dar și angajați sau autorități.

Un proprietar ”țepuit” de femeie face dezvăluiri terifiante

Până în primăvara lui 2022, Cristina Maria Dumitra, personajul negativ al poveștii, își derula afacerile în două imobile închiriate de la un cetățean pe nume Marius Sârbu. Acestea erau situate în Voluntari – vila Gerbera și Ștefăneștii de Jos.

ADVERTISEMENT

Pe 13 aprilie anul trecut, proprietarul era înștiințat de antreprenoare că nu mai poate plăti chiria în cele două imobile și reziliază contractul. Sârbu avea să fie primul personaj care dă piept cu condițiile inumane din centrele sociale.

A doua zi după ce a primit mesajul de la Dumitra, bărbatul vizitează una dintre cele două locuințe închiriate. La casa din Ștefăneștii de Jos vede dimensiunea unui dezastru pe care nu și-l putea imagina.

ADVERTISEMENT

Bătrâni bolnavi de aici erau ținuți dezbrăcați, murdari și neîngrijiți, în paturi cu urme de fecale. Acesta nu stă pe gânduri și, în aceeași zi, depune sesizare la  Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov și Ministerul Muncii. Sunt reclamate tratamentele degradante ale beneficiarilor din centrul social.

Situația era cel puțin la fel de gravă și la vila Gerbera. În această locație, bărbatul nu a reușit să intre. Un angajat de aici l-a avertizat că beneficiarii au râie și casa este infestată de ploșnițe.

Revoltat că reclamațiile sale nu aduc rezultate din partea autorităților abilitate, pe 19 aprilie 2022, Sârbu reclamă cele petrecute în casele sale și la Poliția din Voluntari.

Dumitra se mișcă repede și, în mare grabă, pe 20 aprilie, mută beneficiarii și lucrurile din vila Gerbera, dar și din celălalt centru, cel din Ștefănești. Ea pune pe picioare o singură afacere numită ”Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Casa Cora”. Locația este situată la câteva minute de mers pe jos de Gerbera, tot în Voluntari.

Realitatea horror din centrele sociale ale antreprenoarei din Voluntari, recunoscută și de foste angajate

O fostă angajată din centrele sociale ale afaceristei din Voluntari dezvăluie și ea iadul pe care îl trăiesc oamenii din aceste centre. Cele spuse de femeie par scenarii desprinse din filmele de groază: oameni mușcați de gândaci, răni până la os, viermi în zonele intime.

”Nu este nimic în regulă acolo, credeți-mă. Toți erau mușcați de ploșnițe, au ajuns să aibă viermi în zonele intime, escare adânci până la os, nu vă puteți imagina! În orice zi – deci în orice zi! – nu exista zi în care să nu fie două-trei nereguli mari, nasoale rău. Pur și simplu nu ai cum să ai două infirmiere în tot azilul ăla, ele pur și simplu nu fac față.

Mergeau ploșnițele pe ei… ferească Dumnezeu! La Gerbera, da. Sub pat, dacă ridicai salteaua, cel puțin seara, când era întuneric… le-am învățat și psihologia, pe bune! Deci seara, dacă ridicai salteaua, fugeau toate în toate părțile, era… Eu chiar am rămas șocată!”, mărturisește femeia.

Pe deasupra, asistența medicală lipsea din aceste centre, iar baia era un lux. Oamenii se spălau o dată pe lună. Acest lucru explică în mare măsură mizeria de nedescris din aceste locații sociale.

Afacerile în domeniu ale femeii din Voluntari, derulate de 11 ani. Zeci de morți în aceste centre sociale

Investigația citată scoate în evidență faptul că antreprenoarea din Voluntari s-a lansat în afaceri în anul 2012, pe când avea doar 25 de ani. A început cu ”Casa de odihnă Maria”.

Dar firmele sale nu rezistă mult pe piață. Ea are un mod de operare clasic: adună datorii pe o firmă, după care își șterge trecutul făcându-și alta, nouă. Aici o ia de la capăt: noi datorii la stat și la furnizori și iar firmă nouă, și tot așa.

În aceste centre sociale ale controversatei afaceriste, decesele în rândul beneficiarilor sunt numeroase. Reporterii de investigație care s-au ocupat de acest caz au descoperit un ”Caiet de prezență” completat de angajații lui Dumitra din casa Gerbera.

Au reieșit de aici lucruri îngrozitoare. Numai în decembrie 2020, dintr-un total de 34 de beneficiari, 5 au murit. Alți doi, internați în spital în decembrie 2020, au murit în primele zile ale anului următor, în ianuarie 2021. În total, din februarie 2020 până în martie 2021, 21 de oameni au murit în aceste centre.

Autoritățile, răspunsuri târzii la sesizări

Sesizările depuse de Marius Sârbu la DSP și la Poliție nu au avut niciun rezultat. Era de așteptat acest lucru, având în vedere că ele sunt soluționate la multe zile distanță de la ororile care se petreceau în imobilele sale.

Poliția din Ilfov răspunde abia pe 16 mai. Oamenii legii îl anunță, în răspuns, că au verificat informațiile din plângerea lui și că nimic nu se confirmă. De la DSP i se spune, și mai târziu, pe 3 iunie, că în casele sale ”nu se mai desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vârstnice”.

O echipă a Centrului de Resurse Juridice constată neregulile

Reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ), organizație non-guvernamentală care militează pentru respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse, fac în septembrie 2022 o vizită de monitorizare inopinată la Casa Cora. Neregulile sunt majore, similare celor de la centrele precedente.

Inspectorii CRJ constată că centrul social este suprapopulat, iar oamenii sunt neîngrijiți. ”Există câte o baie pe fiecare dintre cele două etaje, două băi la peste 60 de oameni, persoane total dependente. Un context perfect pentru apariția de probleme grave de igienă.

Mirosul de urină era prezent la ambele etaje, în unele spații erau aruncate pe jos haine murdare sau materiale folosite: pampers, hârtie, cârpe”, scriu cei de la CRJ în raportul de vizită întocmit. În plus, raportul mai relevă faptul că ”majoritatea rezidenților erau slabi, piele și os”.

În ciuda acestor constatări, ”Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Casa Cora” funcționează în continuare în aceleași condiții ca cele dinaintea ei. Rămâne de văzut când vor lua autoritățile o măsură. Investigația completă – AICI.

ADVERTISEMENT
Tags: