Life

Băutura produsă în România care a cucerit întreaga lume. Ce este, de fapt, ”vinul de gheață”

”Vinul de gheață” l-a cucerit până și pe Papa Francisc. Cu cât se vinde un litru din licoarea specială produsă în România
15.01.2024 | 13:24
Bautura produsa in Romania care a cucerit intreaga lume Ce este de fapt vinul de gheata
Care este vinul care l-a cucerit pe Papa Francisc. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

România este țara unde se produce unul dintre cele mai bune vinuri din lume. Culturile de struguri sunt cale mai de care mai interesante și la fel și vinurile care se obțin în urma fermentării lor. Însă, puțini sunt cei care știu faptul că la noi în țară se produce o licoare minune.

”Vinul de gheață”, băutura preferată a Papei Francisc

”Vinul de gheață” este băutura produsă în România care a cucerit întreaga lume. Este o licoare specială a cărui gust a dat peste cap până și pe cei mai rafinați băutori din Japonia sau Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

”Vinul de gheață” se produce pe Valea Târnavelor, în județul Sibiu. Aici, strugurii se culeg iarna, de unde și numele specific al licorii. Vinul din România este unul cu totul și cu totul special și chiar și Papa Francisc de la Vatican îl solicită.

Pentru ca licoarea să fie una aromată, culegătorii de struguri țin cont de un aspect extrem de esențial. Și anume, culesul strugurilor să se realizeze cu noaptea-n cap. Atunci, temperaturile sunt extrem de scăzute, iar asta face ca strugurii să fie perfecți.

ADVERTISEMENT

Culegătorii spun că temperaturile cu minus sunt principalele ”vinovate” care dau aroma și intensitatea vinului, cunoscut și sub numele de Eiswein. Cei care produc un astfel de vin recomandă savurarea lui, iar asta datorită mixului de arome care se îmbină perfect.

La ce preț se vinde celebru vin Eiswein

Potrivit observatornews.ro, specialiștii în viticultură au recunoscut că acest vin este unic în România și în Europa. Boabele de struguri înghețate sunt cele care îi dau savoarea unică și îl fac de neegalat.

ADVERTISEMENT

Ca și culoare, vinul Eiswein este special. Aceasta are nuanțe gălbui, asemănătoare fructului de mango sau gutuilor. Este o băutură atât de complexă, încât, de foarte multe ori, este greu de descris în cuvinte.

Raportul dintre concentrația de zahăr și cea de arome este unul extrem de echilibrat. Tocmai de aceea, rezultatul final al gust de caramel și trandafir.

ADVERTISEMENT

”Vinul de gheață” l-a cucerit și pe Papa Francisc. Acesta l-a gustat pentru prima dată atunci când a vizitat România, în 2019. După vizita sa la Blaj și după ce a încercat ”vinul de gheață”, Vaticanul se aprovizionează cu vin exclusiv de la noi.

Fiind un vin rar, nu este de mirare că și prețul lui de vânzare este unul pe măsură. Pe site-urile de specialitate care se ocupă cu comercializarea lui, 0.375l de ”vin de gheață”, producție 2018, se vând cu 144 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: