News

Belarus extinde pedeapsa cu moartea pentru ”trădători”. Cine va fi vizat de această modificare a legislației

Belarus a decis să extindă pedeapsa cu moartea pentru funcționarii publici și personalul militar, când e vorba de ”înaltă trădare”.
21.02.2023 | 19:43
Belarus extinde pedeapsa cu moartea pentru tradatori Cine va fi vizat de aceasta modificare a legislatiei
Pedeapsa cu moartea ,extinsă pentru trădători. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legislația statului Belarus va fi extinsă tocmai pentru a pune în aplicare această pedeapsă cu moartea pentru ”trădători”. Belarus părea că are de gând să abolească această metodă de a pedepsi oamenii, după mai mulți ani de ”liniște”.

Belarus pedepsește cu moartea trădătorii

Ultima oară când Belarus executa oameni era în preajma anilor 2016, însă în 2019 pedeapsa capitală fusese reintrodusă pentru ”terorism”. Practic, Belarus este ultima țară din Europa unde se aplică pedeapsa cu moartea.

ADVERTISEMENT

Anul trecut Belarusul era criticat de comunitatea internațională pentru că a decis să aplice pedeapsa cu moartea pentru pregătirea de atentate teroriste, însă această măsură a fost doar un răspuns la sabotarea căilor ferate de către activiști care nu erau de acord cu războiul din Ucraina, conform Digi 24.

Între timp, legislația a fost schimbată astfel că ofensa de defăimare a Republicii Belarus va include și afirmații denigratoare la adresa armatei, după scenariul similar din Rusia. Președintele Aleksandr Lukașenko a închis până acum mii de oameni din motive politice, după mișcarea populară din toamna lui 2020.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent caz de ”abuz” al regimului de la Minsk, în opinia Occidentului, este cel al jurnalistului Andrzej Poczobut, motiv de tensiuni între Polonia și Belarus. Poczobut a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că l-ar deranja politic pe Lukașenko.

În condițiile în care bărbatul este și polonez, regimul de la Varșovia a protestat vehement față de această situație. Lukașenko este la a treia tentativă de a-l închide în ”lagăr” pe jurnalist, prima tentativă fiind în 2011.

ADVERTISEMENT

De fiecare dată jurnalistul a fost salvat de intervenția diplomației din Polonia, însă de această dată nu mai există dialog cu Minsk-ul, astfel că jurnalistul va zace mulți ani în temniță. Andrzej Poczobut este un corespondent al TVP Polonia și Gazeta Wyborcza de peste 20 de ani, însă s-a făcut remarcat fiindcă era un activist al minorității poloneze din Belarus.

Conform RFI.ro, Poczobut era foarte critic la adresa guvernului de la Minsk, dar și la adresa autorităților poloneze. Este, de altfel, principala voce care a relatat ”pe larg despre falsificările alegerilor din 2020 și represiunile lui Lukașenko împotriva protestului de masă care a durat mai multe luni”.

ADVERTISEMENT

Andrzej Poczobut a fost condamnat la închisoare în martie 2021, pentru ”instigare la ură” și ”instigare la acțiuni de compromitere a statului belarus”. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că ”sentința dată de regimul belarus lui Andrzej Poczobut este inumană; este încă un act de represiune a polonezilor din Belarus. Vom face tot posibilul pentru a-l ajuta pe jurnalistul polonez.”

ADVERTISEMENT