News

Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko, dialog amuzant în fața presei: ”Am urmărit conferinţa dvs. de presă / Probabil că ați fost dezamăgit”

Vineri, la Moscova, Vladimir Putin l-a primit pe aliatul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko. Între cei doi lideri de stat a avut loc un dialog cu aspecte amuzante.
17.02.2023 | 20:57
Vladimir Putin si Aleksandr Lukasenko dialogamuzant in fata preseiAm urmarit conferinta dvs de presa  Probabil ca ati fost dezamagit
Cum a decurs dialogul dintre Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko în fața jurnaliștilor de la Moscova. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Principalul aliat al lui Vladimir Putin din Europa, președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, s-a aflat vineri la Moscova. Cei doi lideri din estul continentului au discutat despre mai multe teme importante în contextul situației tensionate din Ucraina.

Cum a decurs dialogul dintre Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko în fața jurnaliștilor de la Moscova

Înainte de a intra în chestiunile legate de securitate și cooperare militară, între Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko a avut loc un dialog amuzant. Acesta a fost prezentat de agenția de presă a statului Belarus, BELTA.

ADVERTISEMENT

În debutul discuțiilor, liderul de la Kremlin îi mulțumește lui Lukașenko pentru deplasarea sa în Rusia, iar apoi îl anunță că i-a urmărit conferința de presă de joi, susținută în fața presei occidentale.

Oarecum îngrijorat, președintele bielorus îi spune lui Putin că ar fi fost mai bine să nu fi urmărit prestația sa în fața presei. Președintele Rusiei îl asigură pe apropiatul său că nu l-au deranjat afirmațiile făcute joi de acesta.

ADVERTISEMENT

Aleksandr Lukaşenko pare că răsuflă ușurat și, mai în glumă, mai în serios, îi spun lui Putin: ”Asta e bine pentru mine”. Iată debutul diaolgului dintre cei doi șefi de stat din estul Europei:

  • Vladimir Putin: Dragă Alexandru Grigorievici! Vă mulțumim că ați acceptat să veniți.
  • Aleksandr Lukaşenko: Cum aş putea să nu fiu de acord!
  • Vladimir Putin: Ei bine, suntem cu toţii oameni ocupaţi, avem destule de făcut acasă, înţeleg. Apropo, am urmărit conferința dumneavoastră de presă de ieri.
  • Aleksandr Lukaşenko: Ar fi fost mai bine dacă nu aţi fi văzut-o, probabil că aţi fost dezamăgit.
  • Vladimir Putin: De ce? Nu.
  • Aleksandr Lukaşenko: Nu? Asta e bine pentru mine.
  • Vladimir Putin: Vă împărtășesc poziţia şi abordările, să ştiţi. Datorită eforturilor dumneavoastră din ultimele decenii în Belarus s-au păstrat multe lucruri care au fost moştenite de la Uniunea Sovietică şi au fost dezvoltate în mod pozitiv, iar astăzi putem culege împreună beneficiile acestei dezvoltări. (…) Mă bucur să vă văd. Sunteţi foarte binevenit.
  • Aleksandr Lukaşenko: Vladimir Vladimirovici, reciproc. Vă mulţumesc că m-aţi invitat acasă. Se creează o anumită atmosferă.
ADVERTISEMENT

Ce a declarat Aleksandr Lukaşenko în urmă cu o zi, în fața presei occidentale

Cu doar 24 de ore înainte de vizita sa la Kremlin, liderul de la Minsk a răspuns unei serii lungi de întrebări din partea unor jurnaliști din vestul Europei. Acesta a fost întrebat, direct, dacă țara sa se va alia cu Rusia în războiul contra Ucrainei.

Lukaşenko a afirmat, joi, că ”în niciun caz” ţara sa nu va trimite trupe în Ucraina, cu excepţia cazului în care este atacată. El a mai spus că Rusia “nu i-a cerut niciodată” să înceapă un război comun în Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Sunt gata să lupt alături de ruşi de pe teritoriul Belarus într-un singur caz: dacă fie şi un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide cetățenii”, a declarat Lukaşenko într-o conferinţă de presă joi.

Acesta a mai avertizat partea ucraineană: ”Dacă soldații lor vor comite o agresiune împotriva Belarusului, răspunsul va fi cel mai sever, iar războiul va căpăta o cu totul altă natură”.

ADVERTISEMENT