News

Benjamin Netanyahu, atacat în stil Hamas în Israel. „Asumați-vă responsabilitatea, demisionați acum”

În plin război între Israel și teroriștii Hamas, tot mai multe voci cer demisia premierului Benjamin Netanyahu. „Un singur om este responsabil de dezastru”
03.11.2023 | 11:13
Benjamin Netanyahu atacat in stil Hamas in Israel Asumativa responsabilitatea demisionati acum
Războiul declanșat de Hamas a fracturat și mai mult clasa politică din Israel, Netanyahu fiind ținta multor acuzații / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În plin război între Israel și Hamas, din ce în ce mai multe voci cer demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu. Organizatori de manifestații antiguvernamentale, foști șefi ai securității și alții consideră că premierul nu este nici capabil și nici apt să conducă țara.

„Netanyahu, singurul obstacol între noi și victorie”

Liderii mișcării care se opune planului guvernului Netanyahu de reformare a sistemului judiciar, precum și foști înalți responsabili din domeniul securității, și-au intensificat în ultimele zile criticile la adresa guvernului și i-au cerut demisia premierului, după o perioadă de relativă moderație politică în urma atrocităților comise de Hamas pe teritoriul israelian, la 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

Multe dintre organizațiile care s-au ridicat împotriva guvernului și a încercării sale de a slăbi autoritatea sistemului judiciar din Israel s-au transformat în grupuri de ajutorare a israelienilor afectați puternic de teroriștii Hamas și de masacrele acestora. De asemenea, au lansat campanii pentru eliberarea ostaticilor ținuți prizonieri în Fâșia Gaza – ostatici care fuseseră răpiți în timpul atacului.

Dar liderii acestor mișcări activiste, cum ar fi Moshe Radman și Shikma Bresler – alăturându-și forțele cu fostul director al Shin Bet (serviciul de securitate internă a Israelului) Yuval Diskin, și cu alți foști oficiali ai armatei israeliene – cer acum demisia lui Benjamin Netanyahu, într-un moment în care războiul actual al Israelului în Gaza este în plină desfășurare.

ADVERTISEMENT

„A spune vechea zicală că nu trebuie schimbat un prim-ministru în timpul unui război este o estimare eronată care este spusă și repetată de jurnaliști, personalități publice și cetățeni în general”, a declarat Radman pe X, fostul Twitter, marți.

„Dar în realitate este adevărat contrariul. Trebuie să schimbăm premierul, Netanyahu este acum singurul obstacol care se află între noi și victorie, unificarea populației, întărirea descurajării și redresarea economiei și a societății”, a adăugat el, potrivit The Times of Israel.

ADVERTISEMENT

„Soldații nu au încredere în el”

Radman, care este unul dintre liderii proeminenți ai mișcării împotriva planului de revizuire radicală a sistemului judiciar și care a fost arestat și rănit în timpul demonstrațiilor opozanților guvernului, a afirmat pe X că Netanyahu este „tatăl Hamas”, că el a fost cel care a lansat ideea, împreună cu establishmentul însărcinat cu securitatea, că gruparea teroristă ar putea fi un atu pentru a descalifica Autoritatea Palestiniană și că, în consecință, a acceptat să tolereze mici cicluri de conflicte cu Hamas de-a lungul anilor.

Apelurile la demisia premierului din partea lui Shikma Bressler, un alt activist de frunte al mișcării care se opune planului de revizuire a sistemului judiciar, care i-a atacat frecvent pe aliații lui Netanyahu și pe liderii coaliției, au devenit, de asemenea, din ce în ce mai vehemente. „Încrederea este ABC-ul leadershipului. Benjamin Netanyahu nu poate conduce armata în acest război”, a scris ea pe X, însoțindu-și postarea de rezultatele unui sondaj care arată nivelul extrem de scăzut de încredere pe care israelienii îl au acum în guvernarea premierului, după atacul barbar din 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

„Soldații nu au încredere în Netanyahu; el nu poate conduce Israelul în acest război”, postase ea deja cu două săptămâni în urmă, când un soldat a început să strige „Mincinosule!” la adresa premierului, care vizita în acea zi o bază militară din sudul țării. Netanyahu a fost nevoit să renunțe la discursul pe care intenționa să îl țină acolo.

„Un singur om este responsabil”

Foști oficiali din domeniul securității au susținut, de asemenea, că premierul ar trebui să demisioneze fără întârziere, indiferent de războiul în curs de desfășurare – un război care este cel mai grav conflict pe care Israelul l-a cunoscut în ultimele aproape două decenii. Scriind pe site-ul de știri Walla, Yuval Diskin l-a denunțat pe Netanyahu pentru că a încercat să dea vina pe șeful Shin Bet și pe șeful serviciilor de informații militare (Aman) pentru evenimente, insistând că, în cele din urmă, premierul este cel vinovat.

„Pogromul survenit de Simhat Tora (ziua atacurilor Hamas) este rezultatul unei explozii de minciuni, de impostură și pierderea direcției statului Israel, o explozie care se întoarce să ne lovească în față. Un singur om este responsabil. El este cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului – Benjamin Netanyahu”, a scris Diskin luni. Fostul șef al Shin Bet a declarat că Netanyahu a eșuat „la nivel strategic”, adăugând că israelienii ar trebui să ceară demisia imediată a premierului și formarea unui guvern de urgență pentru a gestiona războiul cu Hamas.

În urma unei postări pe X a lui Netanyahu – în care a afirmat că proprii săi oficiali de securitate sunt responsabili pentru atrocitățile comise de Hamas la 7 octombrie – Noam Tilbon, general în retragere și fost comandant al Diviziei IDF din Cisiordania, i-a cerut lui Netanyahu să își prezinte imediat demisia într-un interviu acordat duminică postului tv Keshet 12, unul din cele mai vizionate din țară.

„Asumați-vă responsabilitatea. Demisionați acum”

„În acest Șabat negru, Hamas, o organizație care nu este una foarte mare, a umilit armata israeliană și a umilit Israelul”, a declarat Tibon, care a plecat în sudul Israelului în dimineața zilei de 7 octombrie pentru a lupta împotriva teroriștilor Hamas. El a reușit să își salveze fiul și familia din kibuțul Nahal Oz, ucigând mai mulți bărbați înarmați.

„Există persoane care trebuie să fie învinuite pentru toate eșecurile care au avut loc”, a declarat Tibon, care a notat că șeful Statului Major al IDF și șeful Shin Bet și-au acceptat deja partea lor de responsabilitate pentru dezastru. „Singura persoană care nu și-a recunoscut responsabilitatea este Benjamin Netanyahu”, a continuat Tibon, care s-a distins în cadrul mișcării care se opune planului de revizuire radicală a sistemului de justiție.

„Oamenii și-au pierdut întregul sentiment de siguranță în ultimele trei săptămâni. Așa că îi spun direct lui Netanyahu: Asumați-vă responsabilitatea. Demisionați acum. Nu va face decât să ajute campania”. Biroul lui Netanyahu nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la aceste cereri de demisie.

Hamas: „Vom relua atacurile din 7 octombrie

Ghazi Hamad, membru al biroului politic al Hamas, a declarat într-un interviu acordat unui canal de televiziune libanez că gruparea teroristă își va relua fără încetare atacurile începând cu 7 octombrie până la anihilarea Israelului.

„Israelul este o țară care nu are ce căuta pe pământul nostru”, a declarat Hamad într-un interviu acordat televiziunii LBC la 24 octombrie, difuzat miercuri de MEMRI (Middle East media Research Institute, organizație care monitorizează și analizează rapoartele media). „Trebuie să îl eliminăm pentru că reprezintă un dezastru de securitate, militar și politic pentru națiunea arabă și islamică. Nu ne este rușine să spunem acest lucru”, a adăugat Hamad.

Un extras din interviu a fost postat pe X de către ministrul britanic de Externe, James Cleverly. În acest interviu, Hamad declară că Israelul trebuie să fie șters de pe toate „pământurile palestiniene”, cu alte cuvinte, trebuie să fie complet eliminat, susținând că existența statului evreu sa este „ilogică”.

„Noi suntem victimele ocupației, martirii”

„Trebuie să dăm o lecție Israelului și o vom face de două și trei ori. Potopul Al-Aqsa (numele dat de Hamas atacului său din 7 octombrie) a fost doar prima data”, a continuat Hamad. „Va trebui să plătim un preț pentru asta? Da, și suntem pregătiți să îl plătim. Suntem numiți o națiune de martiri și suntem mândri să ne sacrificăm ca martiri”, a spus el.

Oficialul Hamas a repetat, de asemenea, afirmația sa falsă potrivit căreia gruparea palestiniană nu a intenționat niciodată să facă rău civililor, dar că au existat „complicații” pe teren. În ultimele trei săptămâni, au apărut dovezi copleșitoare ale unor atacuri deliberate și sălbatice asupra civililor israelieni, la instrucțiunile comandanților Hamas.

„Noi suntem victimele ocupației. Suntem victimele ocupației, punct. Nimeni nu ar trebui să ne învinovățească pentru ceea ce facem. Pe 7 octombrie, pe 10 octombrie, la oricare data, tot ceea ce facem este justificat”, a declarat Hamad.

 

ADVERTISEMENT
Tags: