News

Crescuți printre bombardamente. Copiii din Fâșia Gaza, marcați pe viață de traumele războiului. „Este iadul pe pământ”

Copiii din Fâșia Gaza dezvoltă traume severe, după zile întregi de bombardamente. Aceștia manifestă simptome grave, precum: convulsii, anxietate, nervozitate, groază.
28.10.2023 | 22:00
Crescuti printre bombardamente Copiii din Fasia Gaza marcati pe viata de traumele razboiului Este iadul pe pamant
În Fâșia Gaza, un copil în vârstă de 15 ani a trecut prin cinci perioade de bombardamente intense în viața sa / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Copiii din Fâșia Gaza dezvoltă simptome severe de traumă, pe lângă riscul de moarte și rănire, potrivit medicilor psihiatri palestinieni. Dar nici măcar nu este nevoie de opinia unui medic pentru a realiza la ce sunt expuși acești copii, judecând după imaginile ce vin de pe teren în acest interminabil conflict dintre Israel și Hamas.

Deja 1.750 de copii uciși în conflictul Israel-Hamas

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 1.750 de copii au fost uciși în primele 16 zile de bombardamente ale forțelor israeliene (IDF), după atacul criminal al grupării islamiste din 7 octombrie. Aceasta reprezintă o medie de aproape 110 copii uciși pe zi. Alte mii de copii au fost răniți.

ADVERTISEMENT

Impactul psihologic al războiului asupra copiilor a fost evident, a declarat Fadel Abu Heen, un psihiatru din Gaza. Copiii „începuseră să dezvolte simptome grave de traumă, cum ar fi convulsii, udarea patului, frică, comportament agresiv, nervozitate și nu se mai dezlipesc de părinți. Lipsa oricărui loc sigur a creat un sentiment general de teamă și groază în rândul întregii populații, iar copiii sunt cei mai afectați”, a spus el.

„Unii dintre ei au reacționat direct și și-au exprimat temerile și fricile. Deși ar putea avea nevoie de intervenție imediată, este posibil ca ei să fie într-o stare mai bună decât ceilalți copii care au păstrat oroarea și trauma în interiorul lor”.

ADVERTISEMENT

Fâșia Gaza a copiilor

Aproximativ jumătate din populația de 2,3 milioane de locuitori din Fâșia Gaza sunt copii. Începând cu 7 octombrie, aceștia trăiesc sub bombardamente aproape constante, mulți dintre ei fiind înghesuiți în adăposturi temporare în școli administrate de ONU după ce și-au părăsit casele, având un acces redus la alimente sau apă potabilă, scrie The Guardian.

Tahreer Tabash, o mamă a șase copii adăpostiți într-o școală, a declarat: „Copiii noștri suferă foarte mult noaptea. Plâng toată noaptea, fac pipi pe ei fără să vrea”. De asemenea, copiii israelieni au prezentat din ce în ce mai multe semne de traumă de la 7 octombrie, potrivit lui Zachi Grossman, președintele Asociației israeliene de pediatrie.

ADVERTISEMENT

„Asistăm la un tsunami de simptome de anxietate în rândul copiilor”, iar problema „nu a fost abordată în mod adecvat”, a declarat el pentru Ynet, un site israelian de știri. „Aproximativ 90% dintre copiii care frecventează spitalele de pediatrie se plâng de anxietate. Mulți suferă de anxietate și cu siguranță este ceva ce nu am mai văzut în trecut. Începem să recunoaștem faptul că această problemă se va prelungi mai mult decât înainte”, a spus Grossman.

Crescuți printre bombardamente

În Fâșia Gaza, un copil în vârstă de 15 ani a trecut prin cinci perioade de bombardamente intense în viața sa: 2008-2009, 2012, 2014, 2021 și acum în 2023. Studiile efectuate după conflicte anterioare au arătat că majoritatea copiilor din Gaza prezintă simptome de tulburare de stres post-traumatic (PTSD). După Operațiunea Pillar of Defence din 2012, Unicef, agenția ONU pentru copii, a constatat că 82% dintre copii se temeau în permanență sau de regulă de o moarte iminentă.

ADVERTISEMENT

Printre alte constatări ale Unicef se numără: 91% dintre copii au raportat tulburări de somn în timpul conflictului; 94% au declarat că au dormit cu părinții lor; 85% au raportat schimbări ale apetitului; 82% s-au simțit furioși; 97% s-au simțit nesiguri; 38% s-au simțit vinovați; 47% își roadeau unghiile; 76% au raportat mâncărimi sau senzație de rău.

După Operațiunea Cast Lead, războiul de trei săptămâni din 2008-2009, un studiu realizat de programul de sănătate mintală al comunității din Gaza (GCMHP) a constatat că 75% dintre copiii cu vârsta de peste șase ani sufereau de unul sau mai multe simptome ale tulburării de stres post-traumatic, aproape unul din 10 bifând fiecare criteriu.

La vremea respectivă, Hasan Zeyada, psiholog la GCMHP, a declarat pentru The Guardian: „Majoritatea copiilor suferă multe consecințe psihologice și sociale. Nesiguranța și sentimentele de neajutorare și neputință sunt copleșitoare. Am observat copii devenind mai anxioși – tulburări de somn, coșmaruri, teroare nocturnă, comportamente regresive, cum ar fi agățarea de părinți, udatul patului, devenind mai agitați și hiperactivi, refuzul de a dormi singuri, dorind tot timpul să fie cu părinții lor, copleșiți de temeri și griji. Unii încep să fie mai agresivi”.

„Iadul pe pământ”

Experții au observat, de asemenea, o creștere a simptomelor psihosomatice, cum ar fi febra mare fără un motiv biologic sau o erupție cutanată pe tot corpul. Un raport realizat anul trecut de organizația Save the Children privind impactul a 15 ani de blocadă și conflicte repetate asupra sănătății mentale a copiilor din Fâșia Gaza a constatat că bunăstarea lor psiho-socială „a scăzut dramatic până la niveluri alarmante”.

Copiii intervievați de agenția umanitară „au vorbit despre frică, nervozitate, anxietate, stres și furie și au enumerat problemele familiale, violența, moartea, coșmarurile, sărăcia, războiul și ocupația, inclusiv blocada, ca fiind lucrurile care le plac cel mai puțin în viața lor”. Raportul îl citează pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU, care a descris viața copiilor din Gaza drept „iadul pe pământ”.

 

ADVERTISEMENT