News

“Bijuteriile” din București care impresionau pe toată lumea cândva de care s-a ales praful acum. Din clădiri impresionante, au ajuns părăsite și pline de gunoaie

Odată cu trecerea anilor, din cauza indiferenței autorităților, de ”bijuteriile" din București care impresionau pe toată lumea s-a ales praful.
20.08.2023 | 12:34
Bijuteriile din Bucuresti care impresionau pe toata lumea candva de care sa ales praful acum Din cladiri impresionante au ajuns parasite si pline de gunoaie
S-a ales praful de ”bijuteriile"din București care impresionau odinioară. Din clădiri impresionante, au ajuns părăsite și pline de gunoaie. Sursa foto: Observator News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Indiferența din ultimii ani arătată de autorități a făcut ca de ”bijuteriile” din București de odinioară, care impresionau pe toată lumea, să se aleagă praful. În prezent, multe dintre cartierele vechi din Capitală arată deprimant.

S-a ales praful de ”bijuteriile”din București care impresionau odinioară. Din clădiri impresionante, au ajuns părăsite și pline de gunoaie

În prezent, în București, Capitală din Uniunea Europeană și oraș cu peste 2 milioane de locuitori, cartierele istorice așa-zis ”protejate” au devenit cele mai urâte zone din municipiu.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt pline de mizerie, de oameni fără adăpost şi clădiri părăsite care stau să cadă. Mai exact, s-a ales praful de locurile cu care cândva ne mândream. Acum, din cauza degradării, le ocolim.

De exemplu, zona protejată Griviței, pe vremuri cea mai bogată din oraş, este o ruină. Sunt aici, în total, 60 de monumente istorice. Doar câteva au mai rămas intacte, iar multe sunt în stare critică.

ADVERTISEMENT

Într-o astfel de situație se află clădirea de pe Calea Griviţei numărul 4. A fost ridicată în 1880. O parte din ea a fost demolată, iar cealaltă a rămas în picioare, dar stă să cadă.

În urmă cu un deceniu, clădirea a fost cumpărată de un investitor din Siria care vrea să o renoveze şi să deschidă în ea un hotel. Acesta se plânge că încă așteaptă autorizații de la administrația din Capitală.

ADVERTISEMENT

Vreau să fac clădirea exact cum a fost. Nu pot să fac nimic. Acum este curată, pregătită să pot să îmi fac treaba şi aştept să pot să obţin toate autorizaţiile. De un an şi jumătate”, spune Osama, proprietarul clădirii, pentru Observator News.

Primăria Capitalei eliberează cu greu autorizații de consolidare

Astfel de clădiri se găsesc și în zone din centrul Capitalei. Aici, mai mulți indivizi au ocupat ilegal clădirile monument istoric. Cei care locuiesc în zonă sunt revoltați că autoritățile nu intervin.

ADVERTISEMENT

Vin o dată la o săptămână, o săptămână jumate să dea cu maşina de curăţenie. În rest fac proprietarii. Cred că da din cauza faptului că oamenii care stau aici sunt mai mulţi fără documente. Am avut un şoc. Erau foarte mulţi oameni ai străzilor, oameni cu probleme de droguri”, spune un locuitor, pentru sursa citată.

Din păcate, veștile nu sunt bune pentru viitorul apropiat. Primăria Capitalei eliberează cu greu autorizații de consolidare pentru clădirile istorice, în timp ce tot mai multe imobile sunt plasate pe lista monumentelor protejate.

În prezent, pe lista monumentelor istorice din București sunt 1.500 de clădiri, cele mai multe în zonele protejate ale orașului.

ADVERTISEMENT