News

Bijuteriile lui Klaus Iohannis. Președintele României cu cele mai multe decorații primite. Foto

Frecventele deplasări externe ale președintelui Iohannis i-au oferit acestuia ocazia nu doar să viziteze multe țări, ci și să primească un șir de decorații de la șefii de stat.
21.11.2023 | 16:13
Bijuteriile lui Klaus Iohannis Presedintele Romaniei cu cele mai multe decoratii primite Foto
Klaus Iohannis și o parte din decorațiile primite ca președinte/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cadrul turneului său african, președintele Klaus Iohannis a fost decorat de către președintele din Capul Verde cu Ordinul „Amilcar Cabral”, cea mai înaltă decorație a acestui stat. La rândul său, Iohannis i-a înmânat Ordinul „Steaua României” în grad de Colan. În peregrinările sale prin lume, Iohannis a adunat o colecție de impresionantă de decorații oferite în semne de curtoazie de șefii de stat străini, colecție mult mai vastă decât a președinților care l-au precedat.

Decorații primite, de obicei, la vizitele în străinătate

Astfel, în colecția lui Iohannis sunt nu mai puțin de 27 de decorații primite, sub formă de colane, cruci, lente, panglici, stele, majoritatea înmânate de alți șefi de stat, în cadrul întâlnirilor bilaterale. Prin comparație, în cele două mandate Ion Iliescu a adunat 13 decorații, printre care și Steaua Republicii Socialiste România, pe care a primit-o în 1971, înainte să cadă în dizgrația lui Nicolae Ceaușescu. Emil Constantinescu a fost decorat de 11 ori, iar Traian Băsescu a primit 14 decorații de la șefii de stat străini.

ADVERTISEMENT
deco-pal
Marele Colan al Palestinei/ Foto: Wikipedia

Încă dinainte să devină președinte, pe când era doar primar la Sibiu, Klaus Iohannis fusese decorat de nu mai puțin de opt ori, în majoritate de către state din spațiul germanofon. Prima dată s-a întâmplat în 2006, când a fost desemnat Cavaler al Ordinului de Merit al Germaniei. În 2014, a fost avansat la rangul de Ofițer, pentru ca doi ani mai târziu să primească Marea Cruce a acestui ordin, rezervată doar șefilor de stat străini.

deco-ger
Marea Cruce a Ordinului pentru Merit al Germaniei/ Foto: Wikipedia

Alte „bijuterii” primite înainte să devină președinte au venit din Austria, Luxemburg, Belgia și Italia, la care se adaugă și două decorații românești: Ordinul „Steaua României” în rang de Cavaler (2007) și Ordinul „Pentru Merit” în rang de Cavaler (2011).

ADVERTISEMENT
deco-lux
Ordinul Leului de Aur al dinastiei de Nassau, decorație comună a familiilor domnitoare din Luxemburg și Olanda/ Foto: Wikipedia

Prima distincție primită ca șef de stat a fost Marele Colan al Ordinului Infantelui Dom Henrique al Portugaliei în 2014. De altfel, Iohannis a fost decorat din nou de portughezi recent, în octombrie 2023, când președintele a participat la o reuniune NATO la Lisabona. Cum decorația standard pentru șefii de stat străini îi fusese deja conferită, președintele Marcelo Rebelo de Sousa l-a decorat cu Ordinul Libertății care, potrivit descrierii oficiale, se acordă pentru servicii relevante pentru cauza democrației și a libertății, în apărarea valorilor civilizației și demnității umane.

Printre multele zorzoane primite de Iohannis sunt și decorații care au fost acordate și altor președinți ai României, semn al unor relații bilaterale cu alte state care au fost constant bune. De exemplu, Ordinul Crucii Terra Mariana al Estoniei se află și în cutia cu „bijuterii” a lui Ion Iliescu și Traian Băsescu, iar Marele Ordin al regelui Tomislav al Croației a fost primit de Emil Constantinescu și Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT
deco-est
Ordinul Crucii Terra Mariana al Estoniei/ Foto: Wikipedia

Carmen Iohannis, decorată de președintele Italiei

În 2018, Klaus Iohannis a fost decorat de către președintele Italiei Sergio Mattarella, cu Marea Cruce și Colanul Ordinului de Merit. Cu această ocazie, a fost decorată și Carmen Iohannis care a primit însă un grad inferior, fără colan.

dec-mat
Ceremonia de decorare a lui Klaus Iohannis de către președintele Italiei/ Foto: presidency.ro

O mențiune specială trebuie făcută pentru anul 2019 când Iohannis a primit Emblema de Onoare a Armatei Române chiar din partea lui Nicolae Ciucă, care tocmai trecuse în rezervă din postura de șef al Statului Major General și fusese numit ministru al Apărării în guvernul Orban.

ADVERTISEMENT
deco-ciuca
Președintele Iohannis, decorat cu Emblema de Onoare a Armatei Române de către ministrul Apărării, Nicolae Ciucă/ Foto: presidency.ro

Teoretic, toate aceste distincții ar trebui purtate la anumite ceremonii, în funcție de circumstanțe, însă practic acest lucru este aproape imposibil întrucât afișarea tuturor decorațiilor este fizic greu de realizat ocupând foarte mult loc, mai ales în cazul decorațiilor de rang înalt. Colanul este practic un lanț bogat ornamentat care trebuie pus în jurul gâtului, unele atât de complex lucrate încât ar face să pălească de invidie și un manelist venit pe plajă la Costinești să-și arate lanțurile de aur.

deco-let
Klaus Iohannis, desemnat Comandor al Ordinului celor Trei Stele, în rang de Mare Cruce cu Colan, de către președintele Letoniei/ Foto: presidency.ro

Lenta este o panglică ce se întinde de pe umăr până pe șold, pe modul eșarfei tricolore pe care o poartă primarii la ceremoniile oficiale. La acestea se adaugă de obicei, și decorația propriu-zisă, de obicei în formă de stea sau cruce, care trebuie purtată în piept. Afișarea concomitentă a acestor simboluri aparținând mai multor decorații nu mai este practicată decât de casele regale, însă și acestea au găsit formule prin care să restrângă numărul afișat de asemenea podoabe.

deco-cro
Setul complet al Marelui Ordin al regelui Tomislav/ Foto: wikipedia

Pe lângă cele 27 de decorații de stat primite, în colecția lui Iohannis mai sunt alte 14 premii din partea unor diverse instituții sau asociații, unele sub formă de medalii, plăci sau diplome, decernate în cadrul unor diverse ceremonii care au avut loc peste hotare.

deco-car
Premiul „Carol cel Mare”, decernat de orașul german Aachen pentru merite în unificarea Europei/ Foto: presidency.ro

Aceste decorații primite de Klaus Iohannis înseamnă că și președintele român a decorat omologi străini în stânga și-n dreapta, întrucât conferirea acestor distincții se face de obicei pe bază de reciprocitate astfel că 17 șefi de stat sau înalți demnitari străini au primit cea mai înaltă decorație românească, Colanul Ordinului „Steaua României”. Predecesorul lui Iohannis, Traian Băsescu, a oferit și el Colanul în 14 ocazii.

ADVERTISEMENT