News

Biletele de avion s-au scumpit considerabil. Comisarul european pentru Transporturi: ”A crescut mult preţul”

Costurile ridicate ale biletelor de avion și practicile companiilor aeriene. Ce spune un om important în Transporturile europene
09.03.2024 | 17:58
Biletele de avion sau scumpit considerabil Comisarul european pentru Transporturi  A crescut mult pretul
Bilete de avion mai costisitoare. Comisar european pentru Transporturi: „Sunt cam scumpe biletele de avion”. Sursa foto: Colaj Fanatik: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Biletele de avion s-au scumpit foarte mult în ultima, iar acest lucru este confirmat chiar de comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Bilete de avion mai scumpe

Adina Vălean a exprimat sâmbătă, într-un interviu acordat postului Prima TV, că tarifele pentru biletele de avion sunt considerabil de ridicate, observându-se o creștere semnificativă a prețurilor.

ADVERTISEMENT

Ea a mai menționat că unele companii aeriene vând inițial bilete de avion la prețuri reduse, dar ulterior percep tarife mai mari pentru opțiuni suplimentare, cum ar fi alegerea locului sau transportul unor bagaje de dimensiuni mai mari.

„Sunt cam scumpe biletele de avion, în opinia mea a crescut mult preţul la bilete de avion. Dar există o libertate comercială a companiilor să-şi facă preţul”, a declarat Adina Vălean în interviul acordat Prima TV.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește posibilitatea de a impune limite pentru anumite tarife, comisarul european a subliniat că acest lucru este dificil de realizat și ar putea perturba funcționarea normală a pieței. Ea a adăugat că nu se așteaptă la noi creșteri ale tarifelor pentru biletele de avion în viitorul apropiat.

Cât de corect este să avem prețuri mai mari pentru alegerea locului în avion decât tariful biletului

Întrebată dacă consideră corect faptul că prețul pentru alegerea locului în avion poate depăși prețul efectiv al biletului de avion, Adina Vălean a transmis că este legal pentru o companie aeriană să vândă bilete de avion fără a oferi opțiuni suplimentare, precum alegerea locului sau transportul de bagaje mai mari, și apoi să perceapă tarife suplimentare pentru aceste servicii.

ADVERTISEMENT

„Nu ştiu dacă e corect sau incorect. (…) Sunt modele noi de business. De legal e legal, fiecare poate să-şi facă propriul model de business, tu îţi alegi, până la urmă, compania. Măcar spune că biletul este 300 şi, dacă vrei să renunţi la anumite facilităţi, la bagaj, la alegerea locului şamd poţi ajunge la 50, nu invers, că biletul este 50 şi apoi adaugi şi ajungi la 300”, adaugă aceasta pentru sursa citată.

În ceea ce privește recuperarea companiilor aeriene de pe urma crizei generate de pandemia de COVID-19, Adina Vălean a menționat că sectorul aviatic este în căutare de capital și că există multă activitate pe piața aeriană.

ADVERTISEMENT

Ea a remarcat că pasagerii s-au întors la călătoriile cu avionul și că cererea pentru serviciile aeriene este în creștere, însă a menționat că există și provocări legate de disponibilitatea personalului și serviciilor la sol.

ADVERTISEMENT