News

Bill Clinton, Donald Trump şi alte celebrităţi, printre numele asociate cu Jeffrey Epstein. Pe insula orgiilor a fost văzut şi faimosul fizician Stephen Hawking

Bill Clinton, Donald Trump, prințul Andrew, Stephen Hawking și magicianul David Copperfield se numără printre numele publicate în documentele judiciare.
04.01.2024 | 12:39
Bill Clinton Donald Trump si alte celebritati printre numele asociate cu Jeffrey Epstein Pe insula orgiilor a fost vazut si faimosul fizician Stephen Hawking
Jeffrey Epstein s-a sinucis în închisoare Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Zeci de documente judiciare secretizate anterior legate de Jeffrey Epstein au fost făcute publice miercuri, după ce o instanță a decis să fie făcute publice mai multe astfel de documente dintr-un proces mai vechi legat de finanțistul care s-a sinucis în închisoare.

Documente judiciare legate de finanțistul Jeffrey Epstein au fost desecretizate

Judecătoarea care a luat decizia a scris în decembrie că a ordonat desecretizarea dosarelor deoarece multe dintre informațiile din ele sunt deja publice. Primele 40 de documente, din cele aproximativ 250 care se așteaptă să fie desigilate în cele din urmă, menționează în mare parte figuri ale căror nume erau deja cunoscute, inclusiv prieteni de profil înalt ai lui Epstein și victime care au vorbit public.

ADVERTISEMENT

Numele acestor asociați, care tocmai au fost dezvăluite, au fost cuprinse în documentele judiciare depuse în cadrul procesului intentat de Virginia Giuffre împotriva lui Ghislaine Maxwell, fosta iubită a lui Jeffrey Epstein. Documentele includ extrase din depoziții și moțiuni în acest caz.

Maxwell a fost condamnată în decembrie 2021 pentru trafic sexual și alte acuzații similare pentru că a racolat adolescente pentru Epstein.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea a declarat că o parte dintre nume a trebuit să rămână ascunse în documente, deoarece acestea ar putea identifica persoane care au fost abuzate sexual.

Includerea unui nume în această listă nu înseamnă că respectiva persoană a fost acuzată de infracțiuni în legătură cu Epstein. Printre nume se numără persoane menționate în treacăt în cadrul procedurilor judiciare.

ADVERTISEMENT

De ce au fost publicate documentele?

Lista de nume face parte dintr-un proces intentat de Virginia Giuffre, victimă a lui Jeffrey Epstein, împotriva traficantului sexual Ghislaine Maxwell. În acest caz părțile au ajuns la o înțelegere în 2017, dar Giuffre – și mulți alții – au cerut ca numele să devină publice, potrivit Daily Mail.

Giuffre este una dintre zecile de femei care l-au dat în judecată pe Epstein spunând că acesta le-a abuzat în casele sale din Florida, New York, Insulele Virgine americane și New Mexico.

ADVERTISEMENT

Ea a spus că în vara în care a împlinit 17 ani a fost ademenită pentru a deveni “maseuză” pentru Epstein – un loc de muncă care presupunea efectuarea de acte sexuale. Ea lucra atunci la spa-ul de la clubul Mar-a-Lago al lui Donald Trump

Judecătoarea districtuală Loretta A. Preska, care a evaluat documentele pentru a decide ce ar trebui desigilat, a declarat în ordinul său din decembrie că a ordonat desecretizarea dosarelor deoarece multe dintre informațiile din ele sunt deja publice.

Cine a fost Jeffrey Epstein?

Un milionar cunoscut pentru asocierea cu celebrități, politicieni, miliardari și vedete academice, Jeffrey Epstein a fost arestat inițial în Palm Beach, Florida, în 2005, după ce a fost acuzat că a plătit o fată de 14 ani pentru sex.

Zeci de alte fete minore au descris abuzuri sexuale similare, dar procurorii i-au permis în cele din urmă finanțistului să pledeze vinovat în 2008 pentru o acuzație care implica o singură victimă. El a petrecut 13 luni într-un program de eliberare prin muncă în închisoare, scrie The Guardian.

Unii cunoscuți celebri l-au abandonat pe Epstein după condamnarea sa, inclusiv foștii președinți Bill Clinton și Donald Trump, dar mulți nu au făcut-o. Epstein a continuat să se amestece cu cei bogați și faimoși timp de încă un deceniu, adesea prin activități filantropice.

Un reportaj realizat de Miami Herald a reînnoit interesul pentru scandal, iar procurorii federali din New York l-au acuzat pe Epstein în 2019 de trafic sexual. El a murit prin sinucidere în închisoare în timp ce aștepta procesul.

Procurorul american din Manhattan a acuzat-o apoi pe fosta iubită a lui Epstein, Ghislaine Maxwell, pentru că a ajutat la recrutarea victimelor sale minore. Ea a fost condamnată în 2021 și execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Ea își susține în continuare nevinovăția și a făcut apel împotriva condamnării.

ADVERTISEMENT