News

Prințul Andrew nu mai vrea proces. A ajuns la o înțelegere cu femeia care îl acuză de abuz sexual

Prințul Andrew, cel de-al doilea fiu al Reginei Elisabeta a II-a, a încheiat o înțelegere pentru a scăpa de procesul intentat de Virginia Giuffre. Suma pe care o va plăti prințul este confidențială.
16.02.2022 | 15:44
Printul Andrew nu mai vrea proces A ajuns la o intelegere cu femeia care il acuza de abuz sexual
Virginia Giuffre avea 17 ani când a fost abuzată de Prințul Andrew Foto: AFP, Reuters, The New York Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De asemenea, Prințul Andrew, în vârstă de 61 de ani, „intenționează să facă o donație substanțială” unei organizații de caritate „în sprijinul drepturilor victimelor”.

Prințul Andrew nu mai vrea proces. A ajuns la o înțelegere cu femeia care îl acuză de abuz sexual

Ducele de York declarase anterior că nu va apela niciodată la o înțelegere și dorea un proces cu juriu, făcând acordul dintre părți complet neașteptat.

ADVERTISEMENT

Acordul vine cu doar câteva săptămâni înainte ca Andrew să fie programat să participe la o depoziție, în care ar fi fost interogat sub jurământ de avocații Virginiei Giuffre.

Prințul nu a recunoscut niciuna dintre acuzațiile lui Giuffre împotriva lui în declarația de anunțare a înțelegerii.

ADVERTISEMENT

Procesul intentat de Giuffre, unul dintre cei mai proeminenți acuzatori ai lui Jeffrey Epstein, aruncase o umbră asupra familiei regale într-un moment în care regina Elisabeta, monarhul britanic în vârstă de 95 de ani, marca 70 de ani pe tron.

Andrew a fost forțat să renunțe la titlurile sale militare și la organizațiile caritabile regale, nu mai trebuia să folosească titlul de „Alteța Sa Regală” și „nu trebuia să-și asume nicio îndatorire publică”, a declarat Palatul Buckingham într-un comunicat luna trecută.

ADVERTISEMENT

În acțiunea sa, Virginia Giuffre a susținut că Andrew, cunoscut drept Ducele de York, a abuzat-o sexual când avea sub 18 ani la conacul domnului Epstein din Manhattan și pe insula lui privată, Little St. James, din Insulele Virgine ale SUA.

În acțiune a susținut, de asemenea, că Andrew, Epstein și însoțitoarea lui de multă vreme, Ghislaine Maxwell, au forțat-o pe Giuffre să aibă relații sexuale cu Andrew la casa lui Maxwell din Londra.

ADVERTISEMENT

Virginia Giuffre s-a temut de repercusiuni dacă nu i-ar fi ascultat pe cei trei din cauza „legăturilor lor puternice, bogăției și autorității”, se spune în proces.

Prințul Andrew, una dintre celebritățile afectate de Saga Epstein

Jeffrey Epstein, în vârstă de 66 de ani, a fost găsit mort în august 2019 într-o celulă de închisoare din Manhattan, în timp ce aștepta judecata pentru trafic sexual. Ghislaine Maxwell, în vârstă de 60 de ani, a fost condamnată pentru trafic sexual și alte capete de acuzare într-un proces în decembrie.

Acordul poate servi drept piatră de temelie pentru anii de investigații și litigii care l-au înconjurat pe Epstein și asociații săi. Saga Epstein a implicat sau implocă oameni de la cele mai înalte niveluri ale celebrităților și politicii – inclusiv pe Andrew – de pe ambele maluri ale oceanului, dând naștere cauzelor în justiție și teoriilor conspirației.

Palatul Buckingham a refuzat să comenteze acordul, spunând că este o chestiune pentru duce și echipa sa juridică. Un purtător de cuvânt al lui Andrew a refuzat să comenteze sursa fondurilor pentru decontare, relatează The New York Times.

Deși Prințul Andrew nu s-a confruntat niciodată cu acuzații penale, eforturile sale de a pune capăt întrebărilor persistente despre legăturile sale cu Jeffrey Epstein s-au întors. Un interviu pe care l-a acordat BBC în noiembrie 2019, la câteva luni după moartea lui Epstein, a stârnit o furtună de reacții negativă și l-a determinat să renunțe din îndatoririle publice.

După ce a emis o declarație în care spunea că este gata să ajute „orice agenție adecvată de aplicare a legii cu ancheta lor, dacă este necesar”, Geoffrey S. Berman, atunci avocatul SUA din Manhattan, care supraveghea ancheta privind traficul sexual, l-a chemat în mod repetat pe Andrew pentru că nu a reușit să respecte acel angajament.

„Până în prezent, Prințul Andrew a oferit zero cooperare”, a spus domnul Berman în ianuarie 2020, iar două luni mai târziu, a spus că Andrew „a închis complet ușa cooperării voluntare”.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului american a refuzat să comenteze marți când a fost întrebat dacă Andrew este investigat de birou.

David Boies, avocatul Virginiei Giuffre, a spus că înțelegerea cu Andrew „nu îl exonerează în niciun fel de nicio răspundere penală care altfel ar exista”.

În declarația comună de marți, Andrew a spus că „se știe că Jeffrey Epstein a traficat nenumărate fete tinere de-a lungul mai multor ani” și că „regretă asocierea sa cu Epstein și laudă curajul doamnei Giuffre și al altor supraviețuitori de a se apăra.

Majoritatea acordurilor la care au ajuns acuzatorii lui Epstein au fost păstrate confidențiale, deși cele patru femei care au depus mărturie la procesul doamnei Maxwell au spus fiecare că au primit plăți, până la 5 milioane de dolari, dintr-un fond de compensare a victimelor înfințat de administratorii averii lui Epstein.

Avocații Prințului Andrew au încercat să o discrediteze pe Virginia Giuffre

Boies a spus că întreaga sumă a acordului Virginiei Giuffre cu Andrew, precum și orice contribuție caritabilă pe care Andrew o face, vor merge către ea și organizația de caritate, menționând că firma sa a reprezentat-o ​​pro bono.

Prezentarea în declarația comună a lui Giuffre ca fiind curajoasă contrastează puternic cu modul în care avocații lui Andrew au descris-o în octombrie, când i-au cerut judecătorului Lewis A. Kaplan de la Tribunalul Districtului Federal să-i respingă acțiunea intentată.

Avocații lui Andrew au susținut la acea vreme că procesul făcea parte dintr-un efort de lungă durată al Virginiei Giuffre de a profita de acuzațiile pe care le făcuse împotriva domnului Epstein și a altora. Ei au susținut, de asemenea, că Giuffre a vândut articole și fotografii instituțiilor de știri și a încheiat înțelegeri secrete pentru a rezolva reclamațiile de abuz.

„Giuffre a inițiat acest proces fără temei împotriva Prințului Andrew pentru a obține o altă zi de plată pe cheltuiala lui și pe cheltuiala celor mai apropiați lui”, au scris atunci avocații lui Andrew. „Majoritatea oamenilor nu puteau decât să viseze să obțină sumele de bani pe care Giuffre și le-a asigurat de-a lungul anilor.”

În declarația de marți, Andrew a spus că nu a intenționat niciodată „să calomnieze caracterul doamnei Giuffre și acceptă că ea a suferit atât ca victimă stabilită a abuzului, cât și ca urmare a atacurilor publice neloiale”.

Acordul a venit relativ repede – la doar șase luni după ce doamna Giuffre a depus acțiunea și la o lună după ce judecătorul Kaplan a nu a acceptat moțiunea lui Andrew de respingere a procesului.

ADVERTISEMENT