News

Bisericile se redeschid după 15 mai, în anumite condiții: „Activitatea cultelor religioase se exercită liber”

11.05.2020 | 16:46
Bisericile se redeschid dupa 15 mai in anumite conditii Activitatea cultelor religioase se exercita liber
ADVERTISEMENT

Credincioșii se vor putea întoarce la biserică după 15 mai, însă vor trebui să respecte mai multe reguli de izolare socială. Vestea bună vine în contextul în care de Paște oamenii au privit cea mai importantă slujbă la televizor.

Bisericile se redeschid după 15 mai, în anumite condiții

Proiectul de lege gândit și aprobat de Guvernul României, pentru a proteja credincioșii după 15 mai prevede mai multe măsuri de siguranță, printre care păstarea unei distanțe minime obligatorii între enoriași, dar și alte măsuri de protecție pe care vor fi nevoiți să le implementeze cei care au în grijă biserica.

ADVERTISEMENT

Fără echivoc, proiectul promite libertatea absolută în defășurarea slujbelor, chiar și în aceste vremuri de pandemie. „Activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu consultarea Departamentului Cultelor”, este precizat în proiectul adoptat astăzi de Guvern.

Preoții și enoriașii vor fi nevoiți să pună în aplicare mai multe reguli menite să prevină răspândirea noului coronavirus. „Vor cuprinde măsuri privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță precum și alte asemenea măsuri privind orice alte aspecte implicate de activitatea de exercitare a cultelor religioase, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-Cov-2”, au justificat inițiatorii proiectului, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Parlamentul va decide dacă se impun modificări

Documentul urmează să fie votat de Parlament, însă parlamentarii pot aduce anumite modificări, dacă vor considera că acest lucru se impune.

Credincioșii din România au trecut prin momente triste în perioada Paștelui, când nu au avut voie să iasă din casă pentru a participa la Slujba de Înviere. În schimb, slujba a ajuns în casele oamenilor prin intermediul televiziunilor sau al internetului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, guvernul a facilitat împărțirea de paște și lumină sfântă cetățenilor care au dorit acest lucru, cu ajutorul voluntarilor.

Înainte de drastica decizie de a interzice slujbele de Paște, oamenii puteau merge la biserică, însă erau respectate anumite reguli. Între enoriași trebuia ținută o distanță de 1.5 metri, în timp ce preoții se asigurau că biserica a fost dezinfectată. Cel mai probabil, aceste măsuri vor reveni după 15 mai.

ADVERTISEMENT

Important, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pare să nu fie de acord cu anumite reguli gândite de autorități: „Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat”. În aceste context, rămâne de văzut care va fi poziția oficială a BOR, după 15 mai.

ADVERTISEMENT