Life

Blocul din București care s-a transformat într-un cavou sinistru. Locuitorii de aici au sfârșit cumplit

Tragedia care a marcat istoria Bucureștiului. Un bloc aflat chiar „în buricul târgului” s-a transformat într-un cavou pentru sute de oameni.
20.01.2024 | 09:03
Blocul din Bucuresti care sa transformat intrun cavou sinistru Locuitorii de aici au sfarsit cumplit
Blocul din București transformat într-un adevărat cavou la primul cutremur mare. Sursa foto; colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Cutremurul din 1940, primul care a lovit România contemporană, a lăsat în urmă o adevărată tragedie. Din sutele de clădiri din București, blocul cel mai impunător s-a prăbușit și a devenit un cavou sinistru pentru sutele de persoane care locuiau aici. Numai câteva au scăpat ca prin minune.

Cum a devenit blocul Carlton cavoul sutelor de locatari

În urmă cu mai bine de opt de decenii, în București existau sute de blocuri, dar numai unul a căzut la cutremurul din 1940. A fost primul cutremur ce a lovit România contemporană. În noaptea de 9 spre 10 noiembrie, Pământul s-a zguduit cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Blocul Carlton se afla în inima orașului, la intersecția străzii Regale cu bulevardul Nicolae Bălcescu, la vremea aceea Brătianu, și era una clădirile simbol ale orașului. În cele 96 de apartamente, locuiau 226 de locuitori. Pentru majoritatea, locul a devenit cavou sinistru.

De vină nu ar fi fost tocmai cutremurul, ci modul în care frații Schindl au construit imobilul. La momentul în care seismul a avut loc, în case se aflau în jur de 200 de oameni și în timp ce unele surse spun că jumătate au scăpat cu viață, estimările întunecate arată că toți și-au pierdut viața în acea noapte.

ADVERTISEMENT

Ce se scria în ziare imediat după cutremur

Însă, pentru că tragedia a avut loc la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, informațiile oficiale sunt greu de găsit, căci se dorea protejarea poporului. La fața locului s-au adunat rapid echipe de intervenții și cei mai importanți oameni din acea perioadă.

„Au sosit la faţa locului domnii general Petrovicescu, ministrul Internelor; general Hansen din comandamentul Misiunii Germane în România; primar general I. G. Vântu; col. St. Zăvoianu, prefectul poliţiei Capitalei; d. procuror de serviciu; d. jude instructor Vintilă Bănescu; chestor col. Lupaşcu, comandantul corpului de pompieri militari; chestor Clonţa, şeful poliției judiciare din prefectura poliției Capitalei, numeroși ofițeri generali şi alții. Pe o ploaie măruntă, în întunericul care domnea, munca echipelor de salvare a fost foarte grea. Mașinile Salvării, ale Crucii Roșii şi ale serviciului sanitar așteptau în apropiere, sub presiune.

ADVERTISEMENT

Vestea îngrozitoare a prăbușirii imensului imobil s-a răspândit ca fulgerul din gură-n gură printre locuitorii cuprinși de panică. Spre a nu se stânjeni opera de ajutorare, circulația s-a întrerupt pe Bulevardul Brătianu, de la statuia lui Brătianu până la Muzeul Simu.

Muncind din greu să înlăture molozul, zidăria şi blocurile de beton, pe care le tăiau cu aparate de oxigen, echipele de salvare au scos de sub dărâmături vreo douăzeci de cadavre. Mai mulţi răniţi au fost transportaţi la spitalul de urgenţă, din care şase au încetat din viaţă înainte de a li se putea da vreun ajutor. În subsolul blocului Carlton şi sub o scară de la parter au reuşit să se salveze mai mulţi locatari. Printr-o minune, telefoanele de acolo nefiind deranjate, ei au putut să comunice cu cei din afară. Se speră că cei prinşi acolo, vor putea fi salvaţi”, este textul care a apărut  în „Universul”, ediția din 12 noiembrie 1940, conform b365.ro

ADVERTISEMENT

Salvarea victimelor din blocul Carlton a devenit și mai dificilă

Misiunea salvatorilor avea să devină și mai grea după ce un incendiu puternic a izbucnit la subsolul blocului. Un scurtcircuit a aprins rezervoarele de păcură care alimentau caloriferele. Și ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, a doua zi peste Capitală se așeza prima zăpadă.

Mormanul de moloz ce cu doar câteva ore în urmă fusese blocul Carlton era mult prea greu de săpat. Autoritățile au căutat și alte soluții, precum săparea tunelelor verticale, dar era în zadar, căci ele se săpau greu și aerul întreținea focul din subsol. Cele ce trebuiau să pornească dinspre strada Regală au fost întrerupte după ce echipele de salvare au dat de apă.

Doar câțiva locatari au scăpat ca prin minune. Numai norocul a făcut ca ei să nu se afle acasă la acea oră. Actrița Mia Apostolescu, din trupa de revistă a lui Constantin Tănase, a vrut să-și cheme prietenele acasă, dar a decis să meargă în altă parte. Un doctor și soția sa au plecat în miez de noapte la un pacient. Păstorel Teodoreanu trebuia să se mute în blocul Carlton chiar în acea zi, dar a ales să mai aștepte.

ADVERTISEMENT