News

Blocurile din România trebuie să aibă contoare și repartitoare cu citire la distanță, până în 2027. Proiect repus în dezbatere

Potrivit unui proiect repus în dezbatere de autorități, blocurile din România trebuie să aibă contoare și repartitoare cu citire la distanță, până în 2027.
16.09.2021 | 18:11
Blocurile din Romania trebuie sa aiba contoare si repartitoare cu citire la distanta pana in 2027 Proiect repus in dezbatere
Blocurile din România trebuie să aibă contoare și repartitoare cu citire la distanță, până în 2027. Proiect repus în dezbatere Sursa foto. Facebook
ADVERTISEMENT

Blocurile din țara noastră trebuie dotate cu contoare și repartitoare de costuri pentru energia termică care să permită citirea de la distanță, până în anul 2027.

Proiectul de lege a apărut cu un an în urmă și este repus în dezbatere de autorități în prezent. Ministerul Energiei vizează modificarea Legii nr. 121/2014 cu privire la eficienţa energetică.

ADVERTISEMENT

Blocurile din România trebuie să aibă contoare și repartitoare cu citire la distanță, până în 2027. Proiect repus în dezbatere

Astfel, de la data la care repectivul proiect va intra în vigoare, toate contoarele și repartitoarele de căldură care se vor instala în blocuri trebuie să permită citirea la distanță.

Totodată, până în 2027, trebuie înlocuite toate cele care nu sunt dotate cu această facilitate.

ADVERTISEMENT

În principal, se are în vedere modificarea legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. „Consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră sunt dotați cu contoare, la prețuri competitive, care reflectă cu acuratețe consumul lor real de energie,” prevede, inițial, proiectul de lege, potrivit AvocatNet.

Totodată, contorizarea vizează și consumatorii finali de gaze naturale. În plus, contoarele individuale pentru măsurarea consumul la încălzire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii trebuie instalate și în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte, care sunt dotate în prezent cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire ori alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.

ADVERTISEMENT

De la data intrării în vigoarea a acestui proiect, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate trebuie să permită citirea la distanță.

Ce excepții pot fi

Cele are au fost instalate deja, dar nu permit acest lucru, trebuie înlocuite până la 1 ianuarie 2027. Astfel, toți locatarii blocurilor trebuie să dețină asemenea aparate.

ADVERTISEMENT

În schimb, pot face o excepție de la această regulă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă.

„Prin modificările propuse la Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică “se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică,” se arată în expunerea motivelor, care însoțește acest proiect.

Pentru a intra în vigoare astfel de reglementări, proiectul de lege trebuie să tracă de Parlament și să fie promulgat de președintele țării. Ulterior, acesta trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT