Cum a murit, de fapt, Ana Aslan, renumitul medic specializat în gerontologie. A avut realizări remarcabile în domeniul medical, iar la Institutul său au venit personalități din toată lumea.
Ana Aslan este primul medic român care a încercat să le dea o speranță vârstnicilor prin omologarea Gerovital, în 1957. Produsul farmaceutic promitea încetinirea procesului de îmbătrânire cu aproximativ 40%.
Inclusiv nume mari de peste hotare au urmat un tratament cu acest produs revoluționar, printre care Charles de Gaulle, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Charlie Chaplin și Salvador Dali.
Deși avea o reputație foarte bună în domeniul medical, Ana Aslan s-a stins din viață în anonimat. Medicul a decedat pe 20 mai 1988, la 91 de ani, fiind răpusă de cancerul la colon la Spitalul Elias.
Doctorul Mircea Dumitru, directorul adjunct al Institutului Naţional de Geriatrie în perioada 1979-1990, i-a fost alături Anei Aslan în ultimele clipe din viață.
Acesta și-a amintit, în cadrul unui interviu, cum a rugat-o pe infirmieră să-i aprindă medicului o lumânare după ce a închis ochii.
Mircea Dumitru a mai spus că Ana Aslan și-a dorit o înmormântare cu trei preoți. Comuniștii nu i-au respectat ultima dorință, ba chiar au interzis-o. A fost înhumată la Cimitirul Bellu, într-o groapă comună, cu trei locuri.
“După ce a băut puţină apă, au urmat câteva respiraţii agonice şi am simţit cum cedează strânsoarea mâinii. Orice resuscitare era de prisos. I-am acoperit ochii.
Ana Aslan nu mai era printre noi. Am rugat să i se aprindă lumânările. Infirmiera, pe care nu o remarcasem, zice: Uite ce este omul şi am auzit că a fost o femeie mare. Dumnezeu să o ierte! (…)
A fost ţinută la camera frigorifică 24 de ore, după care a fost depusă pentru o jumătate de oră la capela de la Cimitirul Bellu. Apoi a fost depusă într-o groapă comună, cu trei locuri.
Pentru a nu se mai putea umbla, am dat dispoziţie muncitorilor institutului să i se facă un capac care să nu mai poată fi mişcat.
În România liberă, în pagina respectivă, au apărut câteva cuvinte pe care le-am semnat şi un alt mic anunţ din partea dr. Cuibus, după cum îmi amintesc. Fără comentarii din partea oficialităţilor.”, a declarat Mircea Dumitru pentru România Liberă, în 2013.
În anii ’70, bolnavi din toată lumea veneau la Institutul de Geriatrie din București pentru a se trata, în ciuda faptului că legăturile țării cu exteriorul erau limitate în perioada comunistă. Personalitățile cunoscute veneau la Institut pentru a urma tratament.
Doctorul Mircea Dumitru a petrecut 25 de ani alături de Ana Aslan. Acesta a descris-o ca fiind o femeie “o personalitate puternică, de un egoism extrem, care reuşea să antreneze mari mase de oameni în interes personal”, potrivit sursei citate mai sus.
În același timp, doctorul a descris-o ca “o femeie spontană, captivantă, care domina prin spirit ascuţit”.
Ana Aslan a călătorit în 84 de țări și a fost întotdeauna cochetă, după cum a mai spus Mircea Dumitru, care i-a fost confident în ultimii ani din viață.
Chiar și atunci când era plecată din țară, mai bine de jumătate de an, nu se făcea nimic la Institut fără consimțământul ei. Era întotdeauna informată telefonic de către un apropiat, Cornel David.
În cei 15 ani în care a lucrat în pavilionul II al Institutului, Mircea Dumitru i-a vizitat o singură dată pe românii îngrijiți de Ana Aslan.
Atunci când era în țară, medicul venea la ora 9 la Institut. Primul lucru pe care îl făcea era să ceară numărul străinilor care erau prezenți.
Doctorul a spus că Ana Aslan nu-și neglija pacienții români. În schimb, le “acorda atât de multă atenţie străinilor, încât nu mai avea timp şi pentru ceilalţi”.
Ana Aslan era o persoană care nu accepta criticile și opiniile celorlalți. Avea adevărate calități de lider, iar la Institut era “o atmosferă de lucru”.
Ana Aslan a fost și președintă a Societății Române de Gerontologie. De asemenea, a fost membră a Academiei de Științe, din New York, dar și a Societății Naționale de Gerontologie din Chile.