News

BNR ar putea majora din nou dobânda de referință. Decizia ar putea fi luată luni, 10 ianuarie

Luni, 10 ianuarie, Consiliului de Administrația al BNR se întrunește în ședință. Conducerea băncii ar putea decide o nouă majorare pentru dobânda de referință, care în prezent este de 1,75%.
09.01.2022 | 17:06
BNR ar putea majora din nou dobanda de referinta Decizia ar putea fi luata luni 10 ianuarie
Ședință importantă a Consiliului de Administrația al BNR. Dobânda de referință ar putea crește. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ședință extrem de importantă programată luni, 10 ianuarie 2022, la sediul Băncii Naționale a României. Consiliul de Administrația al instituției ar putea decide o nouă majorare pentru dobânda de referință, informează Mediafax.

Ședință importantă a Consiliului de Administrația al BNR. Dobânda de referință ar putea crește

În urmă cu două luni, pe 9 noiembrie 2021, Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României, a hotărât ultima majorare a ratei dobânzii de politică monetară.

ADVERTISEMENT

Aceasta a ajuns atunci la 1,7% pe an, de la 1,50%. Precedenta majorare, de la 1,25% la 1,50% avusese loc pe 5 octombrie 2021.

Până la modificarea din noiembrie, dobânda de politică monetară a BNR era nemodificată din luna ianuarie 2021, atunci când Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis reducerea ratei de la 1,50% pe an, la 1,25% pe an.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două luni, Consiliul de Administrație al BNR a constatat că rata anuală a inflației a continuat să crească deasupra limitei superioare a intervalului țintei în luna septembrie, urcând la 6,29 la sută, semnificativ peste nivelul prognozat, de la 5,25 la sută în august și 3,94 la sută în iunie.

Tot anul trecut, BNR a mai decis și extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, începând cu 10 noiembrie 2021 rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se majora la 2,50% pe an, de la 2% pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1% pe an, păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară, precum și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Creșterea inflației, cauza majorării dobânzii de referință

Conform sursei citate, creșterea dobânzii are la bază majorarea inflației în România, dar și în Europa și în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Ultima măsură, luată în 9 noiembrie 2021, a fost anticipată analiştii de pe piața financiară, care anticipau o majorare de cel puțin 0,50% a dobânzii.

CA al BNR a venit cu o abordare mai prudentă și o creștere de numai 0,25 la sută.

În ciuda acestui aspect, decizia BNR a avut efecte în piață, pentru că a fost urmată de o creștere importantă a indicelui ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, care a intrat în noul an la peste 3% și a crescut cu aproape 70% față de perioada similară a anului trecut.

ADVERTISEMENT
Tags: