Life

BNR lansează o monedă nouă pe 10 aprilie. Ce valoare va avea

BNR lansează o nouă monedă în cursul zilei de luni, 10 aprilie. Ce valoare va avea aceasta și cum va arăta? Are o semnificație aparte.
09.04.2023 | 11:17
BNR lanseaza o moneda noua pe 10 aprilie Ce valoare va avea
BNR lansează o monedă nouă pe 10 aprilie. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

BNR vine cu vești bune pentru colecționari și nu numai. Va fi lansată o nouă monedă chiar săptămâna viitoare. Moneda este una din argint, iar conform informațiilor transmise de către reprezentanții instituției, tema o reprezintă Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

O nouă monedă de argint, lansată de Banca Națională a României

BNR precizează noua monedă urmează să fie lansată luni, 10 aprilie 2023, deci în Săptămână Mare, fix înainte de Paște. Lansarea se va face în circuitul numismatic, iar moneda va avea un aspect destul de interesant, conform infomațiilor transmise de bancă.

ADVERTISEMENT

În comunicat, BNR arată că pe aversul monedei, cei care o vor achiziționa vor putea vedea turlele Catedralei Mitropolitane Ortodoxe, dar şi Palatul Culturii din Timişoara. De asemenea, pe aceeași parte, este prezentată și stema României.

Alături de ea avem inscripţia „ROMÂNIA” în arc de cerc și valoarea nominală „10 LEI”. De asemenea, pe aversul monedei se mai poate observa și data de emisiune „2023”. De cealaltă parte, pe reversul monedei avem o altă prezentare.

ADVERTISEMENT

Cei care vor achiziționa moneda BNR vor putea vedea clădiri din Piaţa Unirii din Timişoara, Domul Româno-Catolic, dar și stema oraşului. De asemenea, se mai pot observa și inscripțiile „TIMIȘOARA” şi „CAPITALA EUROPEANĂ A CULTURII”.

BNR lansează o monedă nouă pe 10 aprilie. Sursă foto: BNR / colaj Fanatik
BNR lansează o monedă nouă pe 10 aprilie. Sursă foto: BNR / colaj Fanatik

Cât costă noua monedă lansată de BNR

Și totuși la ce preț se vinde noua monedă de argint care va fi lansată de BNR? Conform comunicatului transmis de sursa citată, prețul de vânzare pentru moneda de argint este de 460 de lei, exclusiv TVA. În acest preț este inclusă și broşura de prezentare, dar şi certificatul de autenticitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, BNR menționează că toate exemplarele de monede de argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent. Cât despre broșurile de prezentare și certificatul de autenticitate, acestea vor fi redactate în limba română, franceză, dar și engleză.

Certificatele vor fi de asemenea semnate de către guvernatorul BNR, dar și de către casierul central. În total, tirajul maxim pentru moneda de argint este de 5.000 de piese, mai arată BNR. Ele vor putea circula pe întreg teritoriul României, mai transmite sursa citată.

ADVERTISEMENT

Amintim că la începutul lunii februarie, BNR a lansat o altă monedă, cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. Prețul de vânzare al acestei monede de aur este de 14.500 lei, exclusiv TVA, alături de broșura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

ADVERTISEMENT
Tags: