News

Bolile prevenibile prin vaccinare revin în forță. Pandemia și teoriile conspirației au înmulțit cazurile de copii nevaccinați

Nevaccinați și vulnerabili, copiii determină creșterea numărului de epidemii mortale. Conspirațiile anti-vaccin se răspândesc
27.11.2023 | 16:13
Bolile prevenibile prin vaccinare revin in forta Pandemia si teoriile conspiratiei au inmultit cazurile de copii nevaccinati
Copiii nevaccinați duc la răspândirea bolilor prevenibile prin vaccinare Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Focare mari de boli care ucid în primul rând copiii se răspândesc în întreaga lume, o moștenire sumbră a perturbărilor sistemelor de sănătate din timpul pandemiei Covid-19, care au lăsat peste 60 de milioane de copii fără nicio doză de vaccinuri standard pentru copii. Situația este agravată de conspirațiile anti-vaccin care se răspândesc și îi conving pe părinți să nu-și imunizeze copiii.

Copiii nevaccinați determină creșterea numărului de epidemii mortale

La jumătatea acestui an, 47 de țări raportau focare grave de rujeolă, față de 16 țări în iunie 2020. Nigeria se confruntă în prezent cu cea mai mare epidemie de difterie din istoria sa, cu peste 17.000 de cazuri suspecte și aproape 600 de decese până în prezent. Douăsprezece țări, de la Afganistan la Zimbabwe, raportează circulația virusului poliomielitei.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre copiii care au ratat vaccinurile au ieșit acum din programele de imunizare de rutină. Așa-numiții “copii cu zero doze” reprezintă aproape jumătate din toate decesele cauzate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare la copii, potrivit Gavi, organizația care ajută la finanțarea vaccinării în țările cu venituri mici și medii.

Și nu doar atât. 85 de milioane de copii sunt subimunizați ca urmare a pandemiei, adică au primit doar o parte din tratamentul standard de mai multe doze de vaccin necesare pentru a fi complet protejați împotriva unei anumite boli.

ADVERTISEMENT

Costul eșecului de a ajunge la acești copii devine rapid clar. Decesele cauzate de rujeolă au crescut cu 43% (la 136.200) în 2022, comparativ cu anul precedent, potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății și al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Cifrele pentru 2023 indică faptul că totalul ar putea fi din nou de două ori mai mare.

“Scăderea acoperirii vaccinale în timpul pandemiei Covid-19 ne-a condus direct la această situație de creștere a numărului de boli și de decese în rândul copiilor”, a declarat Ephrem Lemango, director asociat pentru imunizare în cadrul UNICEF, care sprijină livrarea de vaccinuri pentru aproape jumătate din copiii din lume în fiecare an, potrivit The New York Times.

ADVERTISEMENT

“Cu fiecare nou focar de infecție, prețul pentru comunitățile vulnerabile crește. Trebuie să acționăm rapid acum și să facem investițiile necesare pentru a recupera copiii care au fost ratați în timpul pandemiei.”

Una dintre cele mai mari provocări este faptul că acei copii care au ratat primele vaccinuri între 2020 și 2022 sunt acum mai în vârstă decât grupa de vârstă întâlnită de obicei la centrele de asistență medicală primară și în cadrul programelor normale de vaccinare. Protejarea lor de boli care pot deveni cu ușurință fatale în țările cu cele mai fragile sisteme de sănătate va necesita un impuls suplimentar și noi investiții.

ADVERTISEMENT

“Dacă te-ai născut într-o anumită perioadă de timp, ai ratat vaccinarea și nu vei fi prins în program doar prin restabilirea serviciilor normale”, a declarat Lily Caprani, șefa UNICEF pentru advocacy la nivel mondial.

Este nevoie de 350 de milioane de dolari

UNICEF solicită 350 de milioane de dolari de la Gavi pentru a cumpăra vaccinuri pentru a încerca să ajungă la acești copii. Consiliul de conducere al Gavi va analiza această cerere luna viitoare. De asemenea, UNICEF îndeamnă țările să implementeze un program de vaccinare de recuperare, un program excepțional, unic, pentru a ajunge la toți copiii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani care nu au fost vaccinați.

Multe țări în curs de dezvoltare au o anumită experiență în desfășurarea de campanii de recuperare pentru rujeolă, vizând copiii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani sau chiar între 1 și 15 ani, ca răspuns la epidemii. Dar acum, aceste țări trebuie, de asemenea, să livreze celelalte vaccinuri și să instruiască personalul – de obicei, lucrătorii comunitari din domeniul sănătății, care sunt obișnuiți doar cu vaccinarea bebelușilor – și să achiziționeze și să distribuie vaccinurile propriu-zise.

Dr. Lemango a declarat că, în ciuda urgenței situației, a fost un chin să pună la punct planurile pentru astfel de campanii și că speră că majoritatea se vor putea realiza în 2024. “La ieșirea din pandemie, a existat această mahmureală – nimeni nu a vrut să facă campanii”, a spus el. “Toată lumea vrea să revină la normalitate și să facă întărirea regulată a imunizării. Dar aveam deja treburi neterminate.”

În unele țări, cum ar fi Brazilia, Mexic și Indonezia, sistemele de sănătate și-au revenit după perturbarea severă cauzată de Covid și au recăpătat sau chiar au depășit nivelurile de acoperire vaccinală pe care le atinseseră înainte de pandemie.

Dar altele – în principal țări în care ratele de vaccinare erau deja considerabil mai mici decât obiectivele stabilite de UNICEF – nu au reușit să ajungă la nivelurile anterioare. Printre țările cu cei mai mulți copii care nu au primit nicio doză se numără Nigeria, Etiopia, India, Republica Democratică Congo și Pakistan.

Multe dintre țările cu cele mai scăzute niveluri de acoperire se confruntă cu provocări agravante, cum ar fi conflictele civile din Siria, Etiopia și Yemen; populația tot mai numeroasă de refugiați climatici din Ciad și ambele probleme, în Sudan.

Experiența Ghanei este reprezentativă pentru provocările multor țări cu venituri mai mici. Părinții nu își puteau duce copiii la vaccinările de rutină atunci când comunitățile erau închise pentru a se proteja împotriva Covid, iar când aceste restricții au fost ridicate, mulți părinți au rămas în continuare departe din cauza fricii de infectare, a declarat Priscilla Obiri, o asistentă medicală comunitară responsabilă cu vaccinările în comunitățile de pescari cu venituri mici de la marginea capitalei Accra.

Campaniile de dezinformare legate de imunizarea contra Covid au afectat și celelalte vaccinuri

Dintre copiii pe care Obiri îi vede în aceste zile la o clinică de vaccinare tipică, unde instalează o masă și câteva scaune la umbră, la o intersecție, până la o treime vor avea vaccinuri incomplete sau, uneori, deloc, a spus ea. Ea convine asupra unui plan cu mamele lor pentru a recupera diferența. Dar unii părinți nu-și aduc sau nu-și pot aduce copiii la o clinică. “Trebuie să mergem în comunitate și să îi căutăm”, a spus ea.

În timp ce Obiri și colegii ei încearcă să recupereze terenul pierdut, se confruntă cu o altă provocare: campaniile de dezinformare și ezitarea cu privire la vaccinurile Covid s-au revărsat și au erodat o parte din entuziasmul tradițional pe care părinții îl aveau pentru a-și imuniza copiii cu vaccinuri de rutină, potrivit Vaccine Confidence Project, o inițiativă de cercetare de lungă durată de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

“În 55 de țări, s-a înregistrat o scădere abruptă între 2015 și 2022 a numărului de persoane care au declarat că imunizarea de rutină este importantă pentru copii”, a declarat directorul proiectului, Heidi Larson, a cărei echipă a colectat ceea ce ea a descris ca fiind “date solide la nivel mondial” în peste 100 de sondaje.

Chiar dacă oamenii din întreaga lume căutau informații despre vaccinuri, a existat o creștere a dezinformării, a spus ea, iar persoanele cu încredere scăzută în oficiali și în îndrumările oficiale au fost deosebit de vulnerabile la a crede în sursele alternative de informații.

În 2015, 95% dintre părinții din Ghana au declarat că au crezut că vaccinurile sunt sigure. Această cifră s-a prăbușit la 67% dintre părinți în 2022. Ea a urcat din nou la 83% până în luna octombrie a acestui an.

Anul trecut, 22 de milioane de copii au ratat vaccinarea de rutină împotriva rujeolei administrată în primul an de viață – cu 2,7 milioane mai mult decât în 2019 – în timp ce alte 13,3 milioane nu au primit a doua doză. Pentru a atinge imunitatea de grup, și pentru a preveni apariția unor epidemii, 95% dintre copii trebuie să primească ambele doze. Rujeola acționează ca un sistem de avertizare timpurie pentru lacunele de imunizare, deoarece este foarte transmisibilă.

“Există comunități în care un focar de rujeolă este un lucru rău și există comunități în care este o condamnare la moarte, din cauza combinației altor factori de risc, cum ar fi malnutriția precară, accesul precar la asistență medicală, accesul precar la apă curată”, a declarat Caprani.

Marea Britanie: Conspirațiile anti-vaccin se răspândesc pe măsură ce se înmulțesc cazurile de rujeolă

Într-un grup de Facebook pentru părinți, o mamă cere sfaturi în urma creșterii recente a numărului cazurilor de rujeolă. Ea a primit o scrisoare de la NHS (sistemul național britanic de sănătate n.r.) în care i se cere să își vaccineze fiica de vârstă mică cu vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, deoarece este “periculos să nu îl facă”. Dar nu știe în cine să aibă încredere. “Am făcut câteva cercetări, dar am impresia că multe dintre informațiile de pe internet sunt pro-vaccin”, scrie ea, potrivit The Guardian.

O altă mamă este la fel de nesigură. Încearcă să se decidă dacă ar trebui să îi ducă pe cei mai mari pentru vaccinurile din copilărie și vrea să afle care dintre ele “merită riscul”. “Încerc doar să învăț despre toate acestea și să iau deciziile corecte. Vă mulțumesc în avans”, scrie ea.

În câteva minute, ambele postări au fost inundate de răspunsuri – aproape toate oferind aceleași sfaturi.

“Nu, nu, nu, nu. Evitați-le pe toate”, spune o persoană. “Odată ce sunt injectate în sânge, metalele și toxinele au acces la creier și la fiecare organ!”, susține ea în mod fals. “Înarmați-vă cu informații pentru a refuza, pentru că vor face presiuni asupra voastră.”

Alții împărtășesc poveștile unor copii despre care susțin că au fost afectați de vaccinul ROR. Unii îi sfătuiesc pe părinți să “ignore pur și simplu” comunicările din partea NHS. “Continui să primesc scrisori pentru toți copiii mei. Este alarmism. Mi-am amenințat cabinetul că îi acuz de hărțuire dacă nu încetează să-mi trimită scrisori”, spune o altă persoană.

Avalanșa de comentarii anti-vaccin pare să aibă efectul dorit. Ambele mame spun că mulțumesc pentru ajutor. Cea care a primit scrisoarea NHS prin care era îndemnată să își ducă fiica la vaccinul ROR s-a hotărât. “Cu siguranță nu o voi lăsa să îl facă”, scrie ea.

Migranții, acuzați pentru înmulțirea cazurilor de rujeolă

Poate că nu este surprinzător faptul că aceste conversații au loc într-un grup de Facebook în care discuțiile despre bunăstare și sănătate holistică sunt frecvente. Dar dezinformarea cu privire la vaccinul ROR nu este limitată la un colț obscur al internetului.

Săptămâna trecută, mai multe articole despre riscul sporit de izbucnire a unor focare de rujeolă în Marea Britanie – postate pe rețelele de socializare de către instituții importante precum Sky și ITV News – au fost inundate de emoticoane cu fețe de râs și comentarii sceptice.

Multe comentarii au indicat neîncrederea în mass-media, în serviciile de sănătate și în guvern. “Regula de bază: orice lucru pe care îl promovează MSM [mainstream media], tu faci contrariul”, a spus unul dintre ei. Retorica antiimigrație cu privire la creșterea numărului de cazuri de rujeolă a fost, de asemenea, frecventă. “Vine de la invazia bărcilor mici”, a scris o persoană.

În același timp, persoanele influente care au câștigat un număr mare de adepți în timpul pandemiei – inclusiv cei care s-au aflat în prima linie a împrăștierii teoriilor cu privire la vaccinurile contra Covid – par să își fi reorientat o parte din atenție asupra vaccinului ROR.

Pe fondul unei scăderi a ratelor de imunizare a copiilor, reapariția dezinformării îi alarmează pe experții în sănătate. Cele mai recente cifre ale NHS arată că rata de absorbție a vaccinului ROR este cea mai scăzută din 2010-2011, doar 84,5 % dintre copii primind ambele doze până la vârsta de cinci ani – cu mult sub rata recomandată de OMS de 95 %. Rujeola este, de asemenea, în creștere, cu 149 de cazuri confirmate în

O parte a problemei se datorează faptului că există o “suprapunere masivă” de pe vremea lui Andrew Wakefield, care, la sfârșitul anilor 1990, a promovat teoria demitizată conform căreia vaccinul ROR provoacă autism – ceea ce a dus la scăderea drastică a ratei de absorbție. Aceste afirmații false încă mai circulă în unele cercuri de părinți. Scepticismul general în privința vaccinurilor a crescut, de asemenea, după pandemie: “Teoriile despre vaccinurile ROR și Covid au fuzionat”, spune Dr. Selvaseelan Selvarajah, un medic de familie din estul Londrei.

ADVERTISEMENT
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie...
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală : „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi...
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi istorici îi fac politicianului portretul
Ce mesaje a primit partenera lui Mihai Găinușă, după Asia Express: ”Nu credeam...
Ce mesaje a primit partenera lui Mihai Găinușă, după Asia Express: ”Nu credeam că lumea e așa de rea”. Oana Paraschiv, dezvăluiri despre plecarea din radio. Exclusiv
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de...
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost...
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost surprinsă la vila de lux primită moștenire, însă nu singură, ci alături de actualul soț. Imaginile au stârnit multe reacții, unii au fost surprinși să vadă cine e bărbatul
Cătălin Scărlătescu compară MasterChef cu o revoluție: “E primul megashow, ne-am întors să-l...
Cătălin Scărlătescu compară MasterChef cu o revoluție: “E primul megashow, ne-am întors să-l resuscităm”. A plecat de unul singur în Deltă. Exclusiv
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși...
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși avea ordin de protecție. Un avocat tranșează situația: „E și culpa ei”
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea...
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea se simte bine de dinainte de 1989!”. Marile probleme ale României, depistate de istoricul Alina Pavelescu
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă...
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă nu avea o arhivă care să ţină evidenţa”. Cazul ireal dezvăluit de o directoare de la Arhivele Naţionale
Spațiul Schengen. Ce se va întâmpla, de fapt, la granițe. Toți românii trebuie...
Spațiul Schengen. Ce se va întâmpla, de fapt, la granițe. Toți românii trebuie să știe asta
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile...
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile cifre
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din...
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu,...
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, eroul din ’89 pe care fostul milițian l-a bătut crunt la Mineriadă
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O...
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea