News

Explozie de cazuri de rujeolă la copii. Rafila: “Când acoperirea vaccinală scade sub 90%, virusul începe să circule”

Alexandru Rafila a atras atenția asupra creșterii cazurilor de rujeolă în rândul copiilor, atribuind această situație scăderii acoperirii vaccinale sub 90%.
16.08.2023 | 16:24
Explozie de cazuri de rujeola la copii Rafila Cand acoperirea vaccinala scade sub 90 virusul incepe sa circule
Ministrul Sănătății avertizează asupra creșterii cazurilor de rujeolă și subliniază importanța măsurilor de protecție prin vaccinare. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre creșterea alarmantă a cazurilor de rujeolă în rândul copiilor, subliniind că acest fenomen este direct legat de scăderea acoperirii vaccinale sub pragul critic de 90% în rândul copiilor. Rafila a subliniat că această problemă de sănătate publică este rezultatul reducerii numărului de copii vaccinați, ceea ce permite virusului să circule în comunități și să declanșeze focare epidemice.

Ministrul Sănătății, despre creșterea cazurilor de rujeolă la copii

În cadrul unei intervenții la TV, Rafila a reamintit de Ordinul emis de minister, prin care se stabilește că în cazul apariției unui focar epidemic într-o școală, copiii nevaccinați trebuie să rămână acasă până când focarul se încheie. Alexandru Rafila a specificat că această măsură nu implică o condiționalitate pentru participarea la școală, ci este un efort pentru a proteja sănătatea celor mici.

ADVERTISEMENT

“Avem focare epidemice. Se întâmplă de exemplu la pojar, la rujeola se întâmplă acest lucru. Asta este una dintre consecinţe. Atunci când scade acoperirea vaccinală sub 90% din populaţia de copii, atunci virusul începe să circule şi în comunităţi în care există copii nevaccinaţi acest lucru se poate întâmpla.

Noi ca să reducem riscurile pentru aceşti copii care sunt nevaccinaţi am elaborat un Ordin, şi el de asemenea foarte mult dezbătut, în care nu trebuie altceva decât să ştim statusul copilului, dacă este vaccinat sau nevaccinat, şi în funcţie de acest lucru, dacă apare de exemplu un focar epidemic într-o şcoală, atunci copiii nevaccinaţi stau acasă până se încheie focarul.

ADVERTISEMENT

Sună de bun simţ în a îi proteja. Nu este vorba de vreo condiţionalitate de a veni la şcoală. Nu, nici vorbă despre asta, dar dacă evoluează un focar epidemic, un timp – săptămână, 10 zile, copilul stă acasă. Şi în felul acesta îi putem proteja şi nu se îmbolnăveşte dacă nu este vaccinat”, a explicat Alexandru Rafila.

Rafila, critici dure la adresa AUR

În ceea ce privește abordarea politică a subiectului vaccinării în rândul copiilor de către AUR, ministrul Rafila a afirmat că această discuție este foarte periculoasă și iresponsabilă“Faptul că ea a fost abordată politicianist de un anumit partid politic mi se pare foarte grav, pentru că noi nu discutăm acum despre opţiuni politice, discutăm despre sănătatea copiilor.

ADVERTISEMENT

În plus această Strategie la care făceați referire se introduce acest concept al vaccinării oamenilor pe tot parcursul vieţii, absolut facultativ. Deci cine doreşte se duce la medicul de familie şi solicită o reţetă pentru vaccinul care va compensat într-o proporţie mai mare sau mai mică în funcţie de tipul de afecţiune pe care o are sau vârsta persoanei.

Fetele şi băieţii până la 18 ani primesc prescripţie pentru vaccinul HPV, dacă părinţii lor doresc acest lucru. De asemenea, femeile cu vârsta între 18 şi 45 de ani vor putea să benficieze de o anumită compensare a acestui vaccin care este foarte scump. Noi am făcut o abordare liberală în care noi ne ocupăm de informare”, a susținut ministrul Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a lansat recent în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei Naționale de Vaccinare pentru perioada 2023 – 2030. În contextul în care acoperirile vaccinale au scăzut cu 10% între 2009 și 2020, Ministerul încearcă să combată acest trend prin promovarea unei strategii naționale cuprinzătoare.

 

ADVERTISEMENT