News

Bombardamente în Siria, ca răspuns la atacurile Iranului. SUA au ripostat fără să ezite

26.02.2021 | 07:40
Bombardamente in Siria ca raspuns la atacurile Iranului SUA au ripostat fara sa ezite
ADVERTISEMENT

SUA au bombardat poziții ale Statului Islamic din Siria, în condițiile în care aceste grupări islamiste sprijină dușmanul tradițional al SUA, Iran.

Atacurile americanilor sunt o reacție la atacurile cu rachete care au vizat obiective americane din Irak și sunt primele raiduri aeriene efectuate de SUA în Siria de la începutul mandatului președintelui Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Departamentul american al Apărării a transmis oficial că bombardamentele sunt o reacție la atacurile cu rachete care au vizat în ultimele săptămâni obiective americane din Irak.

SUA a bombardat Siria, fără ezitare

“Raidurile aeriene au distrus mai multe poziţii situate la un punct de control utilizat de grupuri militante susţinute de Iran, inclusiv Kait’ib Hezbollah şi Kait’ib Sayyid al Shuhada. Această ripostă militară proporţionată a fost efectuată alături de măsuri diplomatice, inclusiv consultări cu parteneri din coaliţie”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Operaţiunea transmite un mesaj clar: preşedintele Biden va acţiona pentru protejarea personalului militar american. În acelaşi timp, am acţionat în mod deliberat pentru a reduce tensiunile în estul Siriei şi Irak”, a adăugat John Kirby.

În ultimele două săptămâni, mai multe obiective americane din Irka, inclusiv Ambasada SUA din Bagdad, au fost vizate de atacuri cu rachete atribuite unor grupuri proiraniene. Un civil american a fost ucis, alții fiind răniți în acest atacuri.

ADVERTISEMENT

Bombardamentele americane intervin în contextul în care SUA și Iran depun eforturi pentru relansarea negocierilor pe tema Acordului nuclear iranian.

Iranul, prin vocea ministrului pentru Informații Mahmoud Alavi, a amenințat Occidentul cu bomba nucleară.  “Programul nostru nuclear este pașnic și fatwa dată de către liderul suprem a interzis armele nucleare, dar dacă (Occidentul n.r.) împinge Iranul în această direcție, atunci nu ar fi vina Iranului, ci a celor care l-au împins”, a spus Alavi, citat de CBS News. “Dacă o pisică este încolțită, aceasta poate arăta un fel de comportament pe care o pisică liberă nu l-ar face”, a completat ministrul.

ADVERTISEMENT
Tags: