News

Boosterul AstraZeneca creşte semnificativ anticorpii împotriva Omicron. Anunţul companiei farmaceutice

Studiile realizate de cercetătorii britanici relevă o eficiență crescută a boosterului AstraZeneca împotriva variantelor COVID-19 indiferent dacă pacienții s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna
13.01.2022 | 15:35
Boosterul AstraZeneca creste semnificativ anticorpii impotriva Omicron Anuntul companiei farmaceutice
ADVERTISEMENT

AstraZeneca susţine că datele preliminare dintr-un studiu au arătat că vaccinul său împotriva COVID-19, Vaxzevria, a generat o creștere a anticorpilor împotriva Omicron și a variantelor Delta, Alfa, Gamma sau Beta atunci când este administrat ca a treia doză. Specialiștii susțin că au reușit și un raspuns favorabil al testelor și împotriva variantei Delta. Au fost analizate probele de sânge a persoanelor care au fost vaccinate anterior fie cu Vaxzevria, fie cu un alt vaccin bazat pe tehnologia ARNm, realizate de BioNTech-Pfizer și Moderna. Producătorul a menționat că va trimite autorităților de reglementare din întreaga lume acest booster, având în vedere nevoia urgentă de vaccinare.

Boosetrul a fost dezvoltat împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Oxford, iar studiile de laborator efectuate luna trecută au descoperit faptul că un curs de trei doze de Vaxzevria a crescut nivelul de anticorpi din sânge împotriva variantei Omicron ce se răspândește rapid.

ADVERTISEMENT

Compania a spus că descoperirile se adaugă la corpul tot mai mare de dovezi care susțin eficiența Vaxzevria la a treia doză, indiferent de schemele de vaccinare primare testate; AstraZeneca încearcă astfel să demonstreze că vaccinul specific Beta are potențial și împotriva altor variante și sunt așteptate mai multe date de testare în prima jumătate a anului.

Datele despre potențialul Vaxzevria ca booster au provenit dintr-o analiză comparativă într-un studiu de testare a unui vaccin reproiectat care utilizează tehnologia vectorială din spatele acesteia, dar care vizează varianta Beta acum înlocuită. Separat, Universitatea Oxford și AstraZeneca au început luna trecută să lucreze la un vaccin care vizează în mod specific Omicron, deși Astra – precum și alți producători de vaccinuri din proiecte similare de dezvoltare – considerau că nu este încă foarte clar dacă este nevoie de o astfel de actualizare. AstraZeneca și partenerii săi contractuali de producție au furnizat peste 2,5 miliarde doze la nivel global, chiar dacă nu este aprobat în Statele Unite, în timp ce BioNTech-Pfizer a livrat aproximativ 2,6 miliarde de doze.

ADVERTISEMENT

Răspuns imunitar robust și după prima doză cu AstraZeneca și rapel cu Pfizer

Un studiu britanic arata la jumătatea lunii decembrie că o persoană poate avea un răspuns imunitar mai bun prin combinarea vaccinurilor. De exemplu, injectarea cu prima doză de vaccin de la Pfizer sau AstraZeneca și a doua doză de la Moderna.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Oxford pe 1.070 de persoane voluntare care au fost injectate cu prima doză de la Pfizer sau AstraZeneca, iar nouă săptămâni mai târziu cu Moderna. S-a observat că au dobândit o imunitate mai bună.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a mai constatat că o primă doză de vaccin AstraZeneca-Oxford urmată de oricare dintre ceilalți candidați (Pfizer sau Moderna) a generat, la fel, un răspuns deosebit de robust.

Tot în decembrie, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru Evusheld de la AstraZeneca (anticorpii monoclonali tixagevimab și cilgavimab) pentru profilaxia pre-expunere la Covid-19 la anumiți adulți și copii (cu vârsta de 12 ani și peste, cântărind cel puțin 40 de kilograme). Produsul este autorizat numai pentru acele persoane care nu sunt infectate în prezent cu virusul SARS-CoV-2 și care nu au fost expuse recent la o persoană infectată cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Profesorul Sir Andrew J Pollard,  director al Oxford Vaccine Group de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Aceste studii importante arată că o a treia doză de Vaxzevria după două doze inițiale ale aceluiași vaccin sau după ARNm sau vaccinuri inactivate, întărește puternic imunitatea împotriva COVID-19. Vaccinul Oxford-AstraZeneca este potrivit ca o opțiune de îmbunătățire a imunității populației pentru țările care iau în considerare programe de rapel, adăugând la protecția deja demonstrată cu primele două doze.”

Potrivit comunicatului AstraZeneca, Vaxzevria a continuat să fie în general bine tolerată. Analize suplimentare din studiu sunt așteptate în prima jumătate a anului 2022. Într-o subanaliză din studiile COV001 și COV002, o a treia doză de Vaxzevria administrată la cel puțin șase luni după o a doua doză a stimulat semnificativ anticorpul A dus la o activitate de neutralizare mai mare împotriva variantelor Alpha, Beta și Delta, în comparație cu un regim cu două doze.

Studiul COV-BOOST a arătat, de asemenea, că o a treia doză de rapel de Vaxzevria a indus în mod semnificativ răspunsuri imune mai mari în comparație cu martorii împotriva variantei Delta și a tulpinii originale, în urma unei serii de vaccin primar de Vaxzevria sau Pfizer BioNtech.

ADVERTISEMENT