News

BOR, o nouă delimitare față de AUR: „Gândire parazitată de ignoranță”. Reacția lui George Simion

Biserica Ortodoxă Română se delimitează din nou de formațiunea AUR, într-un comunicat de presă. Liderul George Simion a avut și el o reacție și a spus că nu este vorba de partidul său.
11.02.2022 | 08:59
BOR o noua delimitare fata de AUR Gandire parazitata de ignoranta Reactia lui George Simion
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română a criticat din nou AUR, delimitându-se de acest partid, după cum reiese dintr-un comunicat de presă.

Ce spune BOR despre AUR și considerarea legionarilor drept eroi

Totuși, numele formațiunii politice nu este menționat, dar în textul comunicatului se vorbește despre dezicerea de „orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent”.

ADVERTISEMENT

Călin Georgescu, membru AUR, declarase că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi ai neamului. De altfel, din cauza acestor afirmații, pe numele său a fost deschis și un dosar penal.

Între timp, iată că și Biserica s-a delimitat de aceste afirmații, pe care le-a criticat în mod public, fără nominalizări, însă.

ADVERTISEMENT

Conform BOR, creștinismul se bazează pe o gândire „luminată”, nu „parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală”, și nici de unele ideologii politice.

Creștinismul nu este niciodată agresiv sau obraznic, mai spune BOR.

„Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public”, se arată în comunicatul BOR.

ADVERTISEMENT

Mai mult, AUR este acuzat că mimează creștinismul în mod public, dar comite „acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice”.

Reacția lui George Simion după acuzațiile făcute de Biserică

În schimb, copreședintele AUR neagă că în acel comunicat ar fi vorba despre partidul său, în primul rând pentru că nu îi este dat numele.

ADVERTISEMENT

De altfel, el numește reacția Patriarhiei una „fireacă”, deoarece au existat mai multe acuze la adresa acesteia.

”1. AUR nu e pomenit în comunicat. 2. Reacția patriarhiei e firească, ținând seama de acuzele la care a fost supusă în ultima vreme.

3. AUR îi îndeamnă fățiș pe preoți să nu facă propagandă politică. 4. Lumea cezarului nu e a lui Hristos.

5. Asta nu înseamnă că nu suntem cu biserica, dar o facem cu mijloacele luptei politice, în care preoții nu au ce căuta”, a transmis el.

ADVERTISEMENT