News

BOR reacţionează vehement după ancheta jurnaliştilor de la Recorder: “Un material destinat unui scop jalnic, prost camuflat!”

După ce jurnaliștii de la Recorder au aflat cum se construiesc biserici din bani publici, purtătorul de cuvânt al BOR a reacționat printr-un punct de vedere vehement.
13.10.2021 | 17:08
BOR reactioneaza vehement dupa ancheta jurnalistilor de la Recorder Un material destinat unui scop jalnic prost camuflat
BOR reacționează după ancheta Recorder. Sursa foto: Basilica.ro
ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a transmis, miercuri, printr-un comunicat faptul că materialul celor de la Recorder nu denotă că Patriarhul Daniel ar avea vreo legătură cu persoanele care apar în investigație.

De asemenea, Vasile Bănescu a precizat că scopul reportajului a fost acela de a lovi în Patriarhul Daniel.

ADVERTISEMENT

”În legătură cu noul material publicat de site-ul de investigații jurnalistice „Recorder”, material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenții, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, aș vrea să precizez câteva lucruri, așa cum le văd și le percep eu din poziția actuală.

Pornind chiar de la titlul formulat abrupt și aprioric ofensator, în material se folosește masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conținut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată și ignoranță în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile.

ADVERTISEMENT

Materialul mizează în primul rând pe atenția și jubilația celor care nu au nicio idee clară, nici măcar vagă, despre Părintele Patriarh, despre personalitatea sa reală, despre onestitatea sa profundă, despre Biserică și cultele religioase, despre activitatea lor amplă și ramificată în societate, activitate cu enorme, frecvent necuantificabile beneficii pentru întreaga comunitate”, a transmis Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu: ”O idee absurdă că asemenea lucruri se petrec cu știrea Patriarhului României”

Totodată, purtătorul de cuvânt al BOR a precizat că vor exista mereu persoane de afaceri care vor dori să se apropie de biserică, iar lucrurile care nu sunt în concordanță cu buna intenție a bisericii, nu sunt făcute cu știrea Patriarhului României.

ADVERTISEMENT

” (…) Vor exista mereu, oameni de afaceri care încearcă să se apropie de Biserică, vizitați de tentația irepresibilă de a specula posibile relații personale cu unii angajați ai acesteia. A extrapola însă o asemenea intenție detestabilă la nivelul patriarhal cel mai înalt, a lansa primitiv și iresponsabil, fie ca angajat al administrației bisericești, fie ca jurnalist „independent” ideea absurdă și otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu știrea Patriarhului României, acest lucru în sine este nu doar inept, ci și dezgustător abject”, a mai precizat Vasile Bănescu.

De altfel, Vasile Bănescu a spus despre felul cum s-ar cheltui banii publici în favoarea bisericilor, că materialul nu arată că multe dintre sume sunt utilizate în scop umanitar.

ADVERTISEMENT

”Pe fond, dacă urmărim materialul atent, este de fapt criticată și denunțată buna, excelenta chivernisire a banilor în Biserică, nesuflându-se însă o vorbă despre utilizarea acestor bani în ampla operă socială a acesteia, care, spre exemplu, doar anul trecut, pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică, pentru sprijinirea sinistraților și a victimelor pandemiei, a cheltuit suma de 185.599.815 lei (38.074.881,02 euro). Suma este scrisă corect”, a mai spus Vasile Bănescu.

Ce au dezvăluit, mai exact, jurnaliștii de la Recorder

Jurnaliștii publicației Recorder au publicat marți seară un material în care se arată mecanismul prin care reprezentanți ai BOR apelează la banii statului, din primării, ca să construiască biserici. Concret, s-a demascat o rețea de oameni de afaceri, politicieni, dar și persoane din conducerea BOR.

S-ar fi alocat în mandatul Patriarhului, 1,3 miliarde de lei, din bugetul statului, pentru construirea lăcașelor sfinte. Toate demersurile rețelei nu ar fi fost ocolite de aprobările Patriarhului Daniel, numit „Marele Alb” de către cei din subordinea sa.

Neacşu Lazăr, membru al Consiliului General al Capitalei, este personajul principal în acheta celor de Recorder. După ce el a dezvăluit cum se folosesc banii publici pentru biserici, şi-a dat demisia din PSD, partid din care făcea parte, dar şi din funcţia de consilier general.

”Organizaţia PSD Bucureşti şi organizaţia  PSD sector 4 anunţă că dl Neacşu Lazăr şi-a prezentat în această dimineaţă demisia din Partidul Social Democrat şi din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, au informat social-democraţii.

ADVERTISEMENT