News

Boris Johnson, demisie din Parlamentul britanic. Gestul vine după ancheta privind petrecerile organizate în pandemie de fostul premier

Boris Johnson și-a dat demisia din funcția de parlamentar, după ancheta Comisiei pentru privilegii în scandatul petrecerilor organizate de acesta în pandemie
10.06.2023 | 14:25
Boris Johnson demisie din Parlamentul britanic Gestul vine dupa ancheta privind petrecerile organizate in pandemie de fostul premier
Boris Johnson, demisie din Parlament. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Boris Johnson se retrage imediat din funcția de deputat conservator, după ce o anchetă privind scandalul petrecerilor organizate de fostul premier în timpul pandemiei – Partygate a constatat că a indus în eroare Parlamentul și a recomandat o suspendare de lungă durată din Camera Comunelor.

Boris Johnson, demisie cu acuzații la adresa rivalilor

Fostul prim-ministru a acuzat cu furie ancheta că a încercat să îl alunge și a afirmat că este în curs o “vânătoare de vrăjitoare, pentru a se răzbuna pentru Brexit și, în cele din urmă, pentru a inversa rezultatul referendumului din 2016”.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație amară de 1.000 de cuvinte, așa cum o caracterizează cei de la The Guardian, el a atacat guvernul lui Rishi Sunak, acuzându-l pe actualul prim-ministru că a crescut taxele, că nu a fost suficient de conservator și că nu a reușit să profite la maximum de Brexit.

Johnson a lăsat să se înțeleagă că ar putea încerca să revină în politică, spunând că este “foarte trist că părăsește parlamentul – cel puțin pentru moment”. Plecarea sa din viața politică are loc la mai puțin de patru ani după ce a obținut o majoritate politică de 80 de locuri și la nouă luni după ce a demisionat din funcția de prim-ministru în urma unei amenzi din partea poliției pentru că și-a încălcat propriile reguli Covid.

ADVERTISEMENT

În declarația sa, Johnson i-a atacat pe dușmanii politici pentru că l-au vizat după ce i s-au arătat concluziile comisiei de privilegii împotriva sa la începutul acestei săptămâni.

“Este foarte trist să părăsesc Parlamentul – cel puțin pentru moment -, dar mai presus de toate sunt nedumerit și îngrozit că pot fi forțat să plec, în mod antidemocratic, de către o comisie prezidată și condusă, de către [parlamentarul laburist] Harriet Harman, cu o prejudecată atât de evidentă”, a spus el.

ADVERTISEMENT

“Scopul lor, de la început, a fost să mă găsească vinovat, indiferent de fapte. Aceasta este însăși definiția unui tribunal de circ”.

Boris Johnson și-a continuat acuzațiile

Mișcarea dramatică a lui Johnson a avut loc în ziua în care Sunak a aprobat o listă de onoruri de demisie pentru el, care include peste 40 de titluri și alte recompense, pentru unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi din timpul scandalului Partygate. Printre aceștia se numără Martin Reynolds, care a supravegheat o petrecere în grădină pe Downing Street în timpul restricțiilor de izolare din 2020, și Jack Doyle, fostul său director de comunicare, care au discutat despre cum să minimalizeze povestea.

ADVERTISEMENT

Premierul Sunak s-a confruntat cu critici pentru că a eliminat lista în timp ce ancheta comisiei pentru privilegii privind Partygate continua, dar demisia lui Johnson înseamnă că raportul lor nu va avea aceeași putere ca și în cazul unui parlamentar în funcție.

Se crede că această comisie de parlamentari, care are membri conservatori, laburiști și ai SNP, ar fi recomandat suspendarea sa pentru mai mult de 10 zile, ceea ce ar fi putut duce la o petiție de revocare și la alegeri parțiale în circumscripția sa.

Johnson își acuzase adversarii de o “încercare concertată” de a-l înlătura din parlament. El a declarat că comisia pentru privilegii, condusă de Harman, a produs un raport care a fost “plin de inexactități și duhnește a prejudecată, dar, conform procesului lor absurd și nedrept, nu am nicio capacitate formală de a contesta nimic din ceea ce spun”. El a susținut că “nu a mințit și cred că în sinea lor, cei din comisie știu acest lucru”.

Declarația de demisie conținea, de asemenea, critici usturătoare la adresa guvernului lui Sunak și a unor colegi parlamentari conservatori.

“Bineînțeles, le convine Partidului Laburist, Partidului Liberal-Democrat și SNP să facă tot ce pot pentru a mă îndepărta din parlament”, a spus el. “Din păcate, așa cum am văzut în iulie anul trecut, există în prezent unii parlamentari conservatori care împărtășesc acest punct de vedere. Nu sunt singurul care crede că există o vânătoare de vrăjitoare în curs de desfășurare, pentru a se răzbuna pentru Brexit și, în cele din urmă, pentru a inversa rezultatul referendumului din 2016”.

“Îndepărtarea mea este primul pas necesar și cred că a existat o încercare concertată de a o realiza. Mă tem că nu mai cred că este o coincidență faptul că Sue Gray – care a investigat adunările din No 10 – este acum șefa de cabinet desemnată a liderului laburist.”

El a adăugat: “Partidul nostru are nevoie urgentă de a-și recăpăta sentimentul de elan și credința în ceea ce poate face această țară.

“Trebuie să arătăm cum profităm la maximum de Brexit și trebuie ca în următoarele luni să stabilim o agendă pro-creștere și pro-investiții. Trebuie să reducem taxele pentru întreprinderi și persoane fizice – și nu doar ca trucuri preelectorale – în loc să le mărim la nesfârșit.

“Nu trebuie să ne fie teamă să fim un guvern conservator corect. De ce am abandonat atât de pasiv perspectiva unui acord de liber schimb cu SUA? De ce am renunțat la măsurile de ajutorare a oamenilor pentru locuințe sau de eliminare a directivelor UE sau de promovare a bunăstării animalelor?”

ADVERTISEMENT