News

Rishi Sunak, noul premier britanic. Contracandidații săi, Boris Johnson și Penny Mordaunt, s-au retras din cursă. Update

După Boris Johnson, Penny Mordaunt a ieșit și ea din competiția pentru șefia guvernului de la Londra, ceea ce înseamnă că Rishi Sunak este următorul premier.
24.10.2022 | 16:15
Rishi Sunak noul premier britanic Contracandidatii sai Boris Johnson si Penny Mordaunt sau retras din cursa Update
Boris Johnson a anunțat că se retrage din cursa pentru fotoliul de premier Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
24-10-2022
13:15

Marea Britanie are un nou premier

Rishi Sunak a fost confirmat ca nou prim-ministru după ce Penny Mordaunt s-a retras din cursa pentru șefia guvernului de la Londra.

În declarația sa, Penny Mordaunt nu susține, așa cum a făcut Boris Johnson duminică seară, că ar fi avut suficient sprijin pentru a intra în competiție dacă ar fi vrut. Dar nici nu recunoaște că nu a reușit să obțină 100 de nominalizări. Ea spune doar că a devenit clar că “colegii simt că avem nevoie de certitudine astăzi”.

În urmă cu zece minute, Christopher Hope de la Telegraph a declarat că Mordaunt a ajuns la 96 de nominalizări cu puțin timp înainte de ora 14:00 – cu doar patru mai puțin decât numărul de care avea nevoie.

Sir Graham Brady, președintele Comisiei 1922, a confirmat că a existat o singură nominalizare validă, “iar Rishi Sunak este, prin urmare, ales ca lider al Partidului Conservator”.

El spune că Sunak se va adresa deputaților conservatori la ora 14.30 în Camera Comunelor. Discursul lui Rishi Sunak în fața parlamentarilor conservatori de la ora 14.30 va fi în privat, relatează jurnalistul Guardian Jessica Elgot.

Peste 165 de parlamentari și-au anunțat susținerea pentru Rishi Sunak după ce Boris Johnson a spus că nu va candida în ciuda faptului că ar fi fost susținut de 102 dintre aleşi.

Cursa pentru conducerea guvernului britanic devine tot mai strânsă

Boris Johnson s-a retras duminică din cursa pentru funcția de lider al Partidului Conservator, lăsându-l pe Rishi Sunak la mică distanță de a deveni prim-ministru.

ADVERTISEMENT

După ce conservatorii de rang înalt au avertizat că o revenire a lui Johnson ar duce la haos până la sfârșitul săptămânii, fostul premier a recunoscut că nu are sprijinul a destui parlamentari pentru a conduce un partid unit.

Boris Johnson, care nu și-a lansat niciodată oficial campania, a declarat duminică seară că el crede că ar fi putut oferi o victorie conservatoare în 2024, dar că “pur și simplu nu era ceea ce trebuia să facă” și “nu era momentul potrivit”.

ADVERTISEMENT

Într-un tweet la scurt timp după aceea, Sunak a declarat că Marea Britanie îi este recunoscătoare lui Johnson pentru că a dus la bun sfârșit Brexitul și lansarea vaccinului și pentru că l-a înfruntat pe Vladimir Putin în privința Ucrainei.

“Deși a decis să nu candideze din nou pentru funcția de premier, sper cu adevărat că va continua să contribuie la viața publică în țară și în străinătate”, se arată în tweet.

ADVERTISEMENT

Mișcarea lui Johnson pune și mai multă presiune asupra lui Penny Mordaunt, al treilea candidat în cursă, să se retragă și să accepte că Sunak se bucură de sprijinul parlamentarilor partidului, aproape jumătate dintre parlamentari susținându-l. Ea avea doar 30 de susținători publici până duminică seară, cu 70 mai puțin decât numărul necesar pentru a ajunge pe buletinul de vot.

Sunak, care s-a clasat pe locul al doilea în cursa împotriva lui Liz Truss în vară, a adunat nominalizări în weekend, de la voci de dreapta precum Kemi Badenoch și Suella Braverman până la figuri mai centriste precum cancelarul Jeremy Hunt și ministrul de interne Grant Shapps.

ADVERTISEMENT

El a încheiat duminică cu mai mult de 165 de susținători, inclusiv ministrul Biroului Cabinetului, Nadhim Zahawi, care cu câteva ore mai devreme anunțase revenirea a ceea ce el a numit “Johnson 2.0”.

Sunak ar putea deveni primul premier britanic care nu este alb

O sursă apropiată de Rishi Sunak a declarat că acesta “nu ia nimic ca fiind garantat”.

“Rishi va continua să vorbească cu colegii mâine dimineață, înainte de depunerea documentelor de nominalizare, și va discuta despre cum să unească cel mai bine partidul și să ducă țara înainte”, a declarat sursa pentru Guardian. Dacă va reuși, el va deveni primul premier britanic care nu este alb și, fiind hindus, victoria sa va fi pecetluită de Diwali.

O sursă din cadrul campaniei lui Mordaunt a insistat asupra faptului că campania acesteia continuă și că ea dorește să ajungă pe buletinul de vot pentru ca membrii de partid să poată decide rezultatul.

“Penny este candidatul unificator care are cele mai mari șanse să țină împreună aripile Partidului Conservator și sondajele arată că ea este candidatul cu cele mai mari șanse de a păstra locurile pe care Partidul Conservator le-a câștigat în 2019.

[Fostul cancelar din umbră] Ed Balls, miniștrii cabinetului din umbră și consilierii laburiști au spus cu toții că Penny este candidatul de care Keir Starmer se teme cel mai mult.”

Este de așteptat ca Sunak să atragă și mai mulți parlamentari conservatori, dar Mordaunt ar putea câștiga orice foști susținători ai lui Johnson care vor să-l oprească. Cei doi trebuie să depună nominalizările până luni la ora locală 14:00, iar 150.000 de membri conservatori vor fi chemați să decidă rezultatul în cazul în care amândoi obțin mai mult de 100 de nominalizări.

În momentul în care a ieșit din cursă, Johnson a susținut că a obținut sprijinul a 102 colegi – cu doui mai mult decât pragul necesar – dar doar aproximativ 60 și-au declarat public sprijinul pentru el.

Boris Johnson a renunțat la candidatură

În declarația sa de duminică, cu puțin înainte de ora 21:00, Johnson a spus: “Există o șansă foarte bună ca eu să am succes în alegerile cu membrii Partidului Conservator și aș putea într-adevăr să mă întorc vineri în Downing Street. Dar, în cursul ultimelor zile, am ajuns din păcate la concluzia că pur și simplu nu ar fi cel mai bun lucru de făcut. Nu poți guverna eficient decât dacă ai un partid unit în parlament.

Și, deși am luat legătura atât cu Rishi, cât și cu Penny – pentru că am sperat că am putea să ne unim în interesul național -, din păcate nu am reușit să găsim o modalitate de a face acest lucru. Prin urmare, mă tem că cel mai bun lucru este să nu permit ca nominalizarea mea să meargă mai departe și să îmi angajez sprijinul pentru oricine va reuși. Cred că am multe de oferit, dar mă tem că pur și simplu nu este momentul potrivit”.

Anterior, Sunak și-a lansat campania oficială cu o declarație potrivit căreia “repararea economiei” este prioritatea sa, dar nu a acordat interviuri presei și nici nu a prezentat un manifest oficial.

Mordaunt a vorbit duminică cu Laura Kuenssberg de la BBC, spunându-i că va fi o “casă de mijloc” între Sunak și Johnson, dar a refuzat să se pronunțe asupra unor politici economice sau decizii privind impozitele și cheltuielile.

Laburiștii au pus sub semnul întrebării numirea unui nou prim-ministru, în timp ce țara nu a auzit nimic despre programul lor de guvernare. Angela Rayner, liderul adjunct, a declarat: “Conservatorii sunt pe cale să îi înmâneze cheile țării lui Rishi Sunak fără ca acesta să spună un singur cuvânt despre cum va guverna. Nimeni nu a votat pentru asta. Poate că nu este surprinzător faptul că evită să se supună controlului: la urma urmei, a fost atât de rău încât, în urmă cu doar câteva săptămâni, a fost bătut de Liz Truss”.

Echipa de campanie a lui Johnson a susținut în repetate rânduri că are suficient sprijin parlamentar, dar criticii săi au fost sceptici.

Un mesaj WhatsApp scurs de la managerul său de campanie, Chris Heaton-Harris, le-a spus susținătorilor: “Pot confirma că am completat toate actele pentru a fi mâine pe buletinul de vot”.

Criticii au susținut că un nou mandat pentru Boris Johnson ar fi un dezastru

Dar parlamentarii apropiați de taberele rivale ale lui Sunak și Mordaunt au declarat că nu cred în aceste afirmații. Un susținător al lui Mordaunt a declarat: “Nu, nu sunt de acord: credem că totul este o cacealma, ca de obicei”.

Johnson obținuse sprijinul a șapte miniștri din cabinet, printre care James Cleverly și Nadhim Zahawi, dar, în ciuda faptului că a câștigat ceva tracțiune vineri și și-a scurtat vacanța în Caraibe, el a adăugat doar opt noi susținători publici în weekend.

Îndoielile cu privire la încrederea sa au fost, de asemenea, alimentate după ce a căutat înțelegeri cu Sunak și Mordaunt, îndemnându-i să se retragă.

Conservatori proeminenți au avertizat duminică că, dacă membrii ar fi optat din nou pentru Johnson ca prim-ministru, ar fi însemnat un dezastru pentru partid.

Mulți parlamentari erau îngrijorați de viitoarea anchetă a comisiei pentru privilegii, care va cerceta dacă Johnson a indus în eroare Camera Comunelor în scandalul Partygate – deși unele surse apropiate lui Johnson au încercat să afirme că și pentru Sunak ancheta ar putea fi dificil de parcurs.

George Osborne, fostul cancelar, a avertizat că Johnson nu ar fi reușit să obțină sprijinul partidului parlamentar, chiar dacă ar fi avut susținerea deputaților. În cazul în care Johnson ar fi câștigat, el a avertizat că o criză politică s-ar fi dezvoltat până la sfârșitul săptămânii.

Steve Baker – un fost susținător al lui Truss, ministru și figură influentă în facțiunea Grupului de Cercetare Europeană – i-a acordat sprijinul lui Sunak și a descris o revenire a lui Johnson drept un “dezastru bătut în cuie”. El a sugerat că fostul prim-ministru ar fi în schimb un “președinte extraordinar”.

Baker a declarat duminică pentru Sophy Ridge de la Sky: “Dar ceea ce nu putem face este să-l avem ca prim-ministru în circumstanțe în care este obligat să facă implozie, ducând întregul guvern cu el. Pur și simplu nu putem face asta din nou”.

Opinia sa a fost împărtășită de Robert Jenrick, un fost ministru al cabinetului. Vorbind la Times Radio, Jenrick a spus: “Nu pot, cu bună credință, să le recomand colegilor mei parlamentari și membrilor partidului să trecem de la a avea cel mai scurt prim-ministru din istoria politică la primul care să fie expulzat din Camera Comunelor”.

ADVERTISEMENT