News

Brexit. Cum se poate călători în Anglia de la 1 ianuarie 2021

01.01.2021 | 12:05
Brexit Cum se poate calatori in Anglia de la 1 ianuarie 2021
ADVERTISEMENT

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană înseamnă și modificarea regulilor de acces pe teritoriul acestui stat. Astfel, de la 1 ianuarie 2021, cetățenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o durată mai mare de șase luni au nevoie de viză de intrare.

Intrarea pe teritoriul statului britanic se va mai putea face în baza cărții de identitate doar până la data de 30 septembrie 2021, după această dată va fi necesar pașaportul (simplu electronic sau simplu temporar).

ADVERTISEMENT

De asemenea, turiștii europeni, inclusiv cei români, nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite pe perioada vizitei în baza cardului european de sănătate, cu excepția persoanele beneficiare ale Acordului de retragere.

Condițiile pentru accesul în Marea Britanie

Deși viza este necesară pentru deplasările de lungă durată, în cazul persoanelor care au mențiuni înscrise în cazierul judiciar sau al celor cărora le-a fost refuzată, în trecut, intrarea pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice recomandă depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată.

ADVERTISEMENT

O categorie de cetățeni români, cei care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la 31 decembrie 2025.

Reglementările post Brexit prevăd și faptul că cetățenii români care se deplasează în Regatul Unit de la 1 ianuarie 2021 în scop turistic nu mai pot lucra în Regatul Unit. Printre activitățile permise: vizitarea rudelor sau a prietenilor; desfășurarea de activități de voluntariat care nu depășesc 30 de zile; participarea la cursuri care nu depășesc 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Persoanele care călătoresc din UE în Regatul Unit ca vizitator cu 10.000 GBP sau mai mult în numerar vor trebui să facă o declarație:

  • online cu minimum 72h înainte de călătorie folosind acest link sau
  • la punctul de trecere al frontierei, dacă nu au avut posibilitatea de a declara online.
ADVERTISEMENT

Tot de la 1 ianuarie 2021, turiștii europeni, inclusiv cei români, nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite pe perioada vizitei în baza cardului european de sănătate, cu excepția persoanele beneficiare ale Acordului de retragere. De aceea este recomandat să aveți o asigurare medicală/de călătorie corespunzătoare privată.

ADVERTISEMENT