News

Cum a ajuns Bucureștiul un oraș al alertelor cu bombă! Capitala, în topul metropolelor europene la alarme false

Cum a ajuns Bucureștiul un oraș al alertelor cu bombă! Capitala a urcat serios, în ultima perioadă, într-un top al metropolelor la capitolul alarme false,
24.12.2021 | 16:55
Cum a ajuns Bucurestiul un oras al alertelor cu bomba Capitala in topul metropolelor europene la alarme false
Cum a ajuns Bucureștiul un oraș plin de alerte cu bombă! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În Ajunul Crăciunului, Bucureștiul a avut parte de o nouă amenințare cu bomba. De data aceasta, sediul unei bănci a fost luat la țintă. Chiar angajații au sunat la numărul de urgență după ce un bărbat a lăsat un colet suspect în incinta clădirii.

În doar câteva minute, trupele antitero și-au făcut apariția la fața locului și au încercuit zona. Oamenii n-au mai avut voie să iasă din case, mașinile au rămas în parcare și s-a pus chiar problema devierii traficului.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Bucureștiul un oraș plin de alerte cu bombă!

FANATIK a prezentat în exclusivitate intervenția forțelor de ordine. În cele din urmă, pirotehniștii au scos geanta suspectă din sediul băncii și au introdus-o într-o cușcă specială. Aceasta va fi desfăcută în altă locație.

Nu este pentru prima oară când Capitala traversează un asemenea eveniment. De altfel, în ultimul an, mai multe amenințări cu bomba au fost transmise autorităților. Prima dintre ele a avut loc chiar în luna ianuarie. Mai exact, pe 26 ianuarie atunci când Curtea de Apel București a fost evacuată cât timp echipele antitero au verificat clădirea.

ADVERTISEMENT

A fost vorba de o amenințare falsă cu bombă la cea mai mare instanță din Capitală, dar suficient pentru ca toate sălile de judecată să fie golite pe repede înainte. Interesant este că în aceeași zi aveau loc și dezbaterile finale într-un dosar de corupție al fostului ministru Elena Udrea.

Potrivit informațiilor oferite atunci de cei de la antitero a fost primit un telefon cu privire la faptul că ar exista un dispozitiv exploziv la Curtea de Apel București. Aproape imediat, un jandarm a intrat în sala de judecată în care era dezbătut dosarul legat de finanțarea campaniei prezidențiale din anul 2009.

ADVERTISEMENT

Acesta nu a ezitat o clipă și a transmis tuturor să iasă din sală. A făcut același lucru în fiecare sală de judecată în care se desfășurau procese. Circulația a fost restricționată, iar oamenii dirijați în exterior, către o zonă delimitată de siguranță.

Gara de Nord, amenințare cu bombă în luna februarie

S-a schimbat luna, dar nu și obiceiul.  O persoană a sunat la 112 şi a anunţat că pe strada Gării de Nord se află un colet suspect. La fata locului au intervenit mai multe mașini de pompieri și o echipă pirotehnică.

ADVERTISEMENT

Coletul a fost găsit în apropierea Ministerului Transporturilor. Interesant este că în urmă cu patru ani de zile, autoritățile au desfășurat un amplu exercițiu de testare a modului în care intervin poliţiştii în cazul unui apel prin care se transmite o ameninţare cu dispozitive explozive.

Acesta a avut loc chiar în Gara de Nord. Autorităţile au simulat atunci detonarea unui pachet suspect găsit într-o zonă aglomerată. Zeci de jandarmi, poliţişti şi pirotehnişti de la SRI au participat la acest exercițiu.

Pirotehniştii s-au folosit și de un câine special antrenat pentru descoperirea de explozibili. În cele din urmă, agenţii SRI au fost cei care s-au apropiat, au scanat pachetul cu un aparat special, apoi l-au detonat.

Martie, amenințare falsă cu bombă la Școala Americană

O nouă amenințare cu bomba a avut loc în București, de data aceasta, în luna martie, la Școala Americană. Aceasta ar fi fost transmisă printr-un email, de o persoană care a cerut bani ca să nu arunce unitatea de învățământ în aer. Verificările la fața locului au stabilit că alerta a fost falsă.

„În urma unui e-mail prin care s-a primit o amenințare cu bomba, Școala Americană a alertat autoritățile.

Echipele Poliției Române și specialiștii pirotehniști din cadrul Serviciului Roman de Informații au ajuns la fața locului, au demarat procedurile specifice și se iau măsurile necesare de verificare în astfel de situații”, au transmis cei de la Serviciului Român de Informații.

De remarcat că școala a fost evacuată, iar traficul din zonă redirecționat. Oamenii legii au creat de urgență un perimetru de siguranță pentru a fi scoase în siguranță toate persoanele din unitate.

Aprilie, cartierul Drumul Taberei, amenințare falsă

Serviciul Român de Informaţii a avut treabă serioasă și în luna aprilie atunci când a intervenit în Sectorul 6 al Capitalei, în urma unui apel la 112.

Atunci a fost sesizată prezenţa unei valize suspecte în spatiul public. „Specialiştii pirotehnişti desfăşoară activităţi alături de reprezentanţii Poliţiei. Autorităţile au decis evacuarea a patru imobile”, au transmis SRI.

În urma acțiunii, reprezentanții SRI au descoperit că era vorba doar despre o valiză goală și au anunţat că alarma a fost una falsă.

După mai multe momente de panică, oamenii din cele patru imobile care au fost evacuate, au putut să se întoarcă la casele lor.

Mai, singura lună fără avertisment cu bombă! Vara, anotimpul alertelor false

În luna mai, pirotehniștii s-au odihnit, aceasta fiind singura lună fără avertisment. În iunie, în schimb, alertele cu bombă au revenit.

Un apel anonim la 112 a anunțat că la Curtea de Apel București este o bombă. La fața locului au venit pirotehniști de la Poliția Română, ofițeri SRI și pompieri ISU, care au făcut verificări.

Toate persoanele din clădire au fost evacuate, s-au verificat cameră cu cameră din Curtea de Apel, iar programul ședințelor de judecată a fost amânat. În cele din urmă, Poliția a anunțat că alerta a fost falsă.

O valiză a fost găsită abandonată în zona Matei Basarab din Bucureşti, în luna iulie. La fața locului au intervenit echipajele de poliție, dar şi un echipaj al pompierilor. Din fericire și această alarmă s-a dovedit a fi una falsă. De remarcat că în valiza respectivă au fost găsite mai multe haine.

Câteva săptămâni mai târziu, mai exact în luna august, în zona mall-ului Grand Arena a fost găsit un geamantan suspect. Și în acest caz s-a bănuit că este vorba despre o bombă. Circulația a fost oprită pe ambele sensuri de mers, însă după investigare și deschidere manuală s-a constatat ca geamantanul era gol.

Un bagajul suspect a fost semnalat, în luna septembrie, într-o stație de tramvai din Colentina. SRI anunțat că, în urma unui apel la 112, a fost sesizat evenimentul. S-au aplicat procedurile standard de verificare și s-a stabilit că este vorba despre o alarmă falsă.

Final de an încărcat pentru pirotehniști

Autoritățile au primit, în luna octombrie, o nouă alertă cu bombă. De data aceasta, pirotehniștii s-au deplasat de urgență pe Șoseaua Nordului din București, în dreptul reședinței ambasadorului Israelului.

Autoritățile au stabilit că ar fi vorba de o geantă care ar fi fost aruncată de o femeie în zona de reședință a ambasadorului.

Interesant este că în luna noiembrie Bucureștiul a scăpat de alerte cu bombă, dar Constanța, Sibiu, Arad și Iași au avut parte de asemenea evenimente.

În decembrie, Capitala s-a abonat la amenințări. Stația de metrou Eroii Revoluției s-a aflat pe listă. Polițiștii au încercuit zona, iar accesul călătorilor nu a mai fost permis în subteran. Pirotehniștii de la SIAS au concluzionat că era vorba despre un rucsac descoperit la ieșirea din stație, care conținea mâncare.

ADVERTISEMENT