News

Bugetul PMB, respins a treia oară. Nicușor Dan: ”Există consens pe vreun scenariu în care bugetul să treacă?”

Bucureștiul rămâne în continuare fără buget după ce proiectul a picat la vot a treia oară. Consilierii PSD au refuzat invitația la discuții
11.03.2024 | 18:09
Bugetul PMB respins a treia oara Nicusor Dan Exista consens pe vreun scenariu in care bugetul sa treaca
Nicușor Dan nu a reușit să obțină votul consilierilor ca să treacă bugetul Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Proiectul de buget al Bucureștiului nu a trecut încă o dată de votul în Consiliul General al Municipiului București. Au fost înregistrate 17 voturi pentru, 23 de abțineri si un vot împotrivă.

Bugetul PMB, respins a treia oară

Pentru a treia oară, consilierii PSD și cei de la PNL s-au poziționat împotriva proiectului inițiat de primarul Nicușor Dan. În debutul ședinței, primarul Capitalei a solicitat grupurilor politice să spună dacă există un consens pentru a trece bugetul.

ADVERTISEMENT

”V-aş ruga (..) să discutăm dacă există vreun consens pe vreun scenariu în care bugetul să treacă, pe procedură, înainte de a discuta despre amendamente.

Noi avem trei grupuri politice, USR şi PMP, PNL şi PSD, pentru ca bugetul să treacă trebuie să existe un acord ca două grupuri să agreeze”, a solicitat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Potrivit edilului, de la ultima ședință, comisia din cadrul Ministerul Finanțelor s-a pronunțat și a validat împrumutul de care vorbea în ședința respectivă.

”Asta înseamnă că putem să eliberăm 265 de milioane de lei, datorie publică, care în momentul de faţă figurează a fi plătită din bugetul local pentru a fi plătită din acest nou credit.

ADVERTISEMENT

Astfel, avem 265 de milioane de lei să îi ducem la cheltuieli, de exemplu la subvenția de termie”, a precizat primarul.

PNL nu renunță la condițiile privind subvențiile

Nicușor Dan a mai declarat grupul PNL a participat la o întâlnire pe marginea proiectului de buget și i-au transmis că nu renunță la condiția ca pentru subvențiile pentru transport și termie să fie prevăzuți 3 miliarde de lei, cât a fost execuția pe 2023. Primarul a mai precizat că grupul PSD nu a răspuns la invitația la discuții.

ADVERTISEMENT

”M-am întâlnit cu instituțiile cu bugete mai mari, cum e Administrația Străzilor, Administrația Spitalelor, ALPAB, cea pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, care mi-au spus că o diminuare a bugetului lor le-ar perturba activitatea”, a mai declarat edilul.

Sebastian Burduja, un nou atac la Nicușor Dan

Ministrul Energiei, președintele PNL București, care ar putea fi candidatul coaliției PNL-PSD la Primăria București, a lansat un nou atac la adresa lui Nicușor Dan. Acesta îl acuză pe edilul în funcție că a mutat banii de subvenții la bunuri și servicii.

“Domnul primar Nicuşor Dan lipseşte pur şi simplu un buget de un miliard de lei, banii de care termoficarea şi transportul public din Bucureşti au nevoie. Sunt bani de subvenţii. […]

Dânsul a luat acel miliard ca să facă alte lucruri şi foarte interesant să ne uităm cu toţii pe ce l-a dat în proiectul dânsului de buget. E o creştere de 800 de milioane de lei la Bunuri şi Servicii.

Mă întreb dacă în contextul în care Guvernul României, autorităţile publice în general strâng cureaua, dacă se impunea o creştere de 800 de milioane pe Bunuri şi Servicii şi o creştere de 70 de milioane pentru Administraţia Cimitirelor”, a declarat luni Sebastian Burduja.

ADVERTISEMENT