News

Bugetarii care primesc bani de benzină să meargă în concediu. Numărul beneficiarilor trece de 100.000

Angajații MAI, MApN și ai SRI primesc bani pentru cheltuielile de transport prilejuite de deplasarea în concediul de odihnă.
24.11.2022 | 15:10
Bugetarii care primesc bani de benzina sa mearga in concediu Numarul beneficiarilor trece de 100000
Statul plătește polițiștilor și militarilor carburanții folosiți în concediu/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică normele metodologice de aplicare a HG 1198/2022, act normativ care a fost adoptat în luna octombrie și care reglementează decontarea cheltuielilor de transport pentru angajații din sectorul apărare, ordine publică și siguranță națională.

Carburanții de concediu, plătiți de angajatori

Până în toamna acestui an, drepturile de transport ale angajaților celor trei instituții erau reglementate prin trei acte normative distincte, însă HG 1198 a unificat prevederile pentru toate categoriile de angajați.

ADVERTISEMENT

Militarii, polițiștii sau agenții SRI nu sunt singurii bugetari care beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport, alte categorii de beneficiari fiind, printre alții, magistrații, parlamentarii și prefecții, însă doar cadrele militare beneficiază de sume acordate pentru cheltuielile cu transportul făcute pe durata concediului anual de odihnă.

Suma este fixată la 25% din valoarea salariului minim brut garantat în plată. Cum salariul minim brut va ajunge la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, asta înseamnă că de anul viitor militarii, polițiștii și angajații SRI vor primi 750 de lei pentru a cumpăra benzină/ motorină sau să plătească biletul de tren atunci când merg în concediu. Teoretic, aceste categorii de lefegii ai statului primesc suficienți bani pentru a-și face concediile în țară la o distanță destul de mare de casă, pe lângă tichetele de vacanță pe care le primesc și ceilalți bugetari.

ADVERTISEMENT

Cei 750 de lei vor fi încadrați în sumele forfetare pe care militarii sau polițiștii le primesc periodic pentru decontarea cheltuielilor de transport. De exemplu, MAI, MApN și SRI decontează săptămânal cheltuielile de transport ale angajaților care lucrează în alte localități decât cele de domiciliu, cu condiția ca locuințele lor să se afla la cel mult 70 de kilometri de locul de muncă.

Indicele de referință este reprezentat tot de către salariul minim brut pe țară. Astfel, suma forfetară acordată lunar pentru deplasarea la muncă pe o distanță de 0-10 km este de 7% din salariul minim, pentru ca în cazul unei distanțe de 61-70 km, procentul să ajungă la 63%, echivalentul a 1.890 lei.

ADVERTISEMENT

Pentru distanțele mai mari de 70 de kilometri plata sumelor forfetare se face săptămânal, pornind de la 4% din salariul minim pentru distanțele de 71-90 km și ajungând la 14% pentru distanța 271-300 km. Există și o a treia grilă de calcul a sumei forfetare, una pentru care plata se face bilunar pentru călătoriile dus-întors ce depășesc 300 de kilometri.

Mașină la scară pentru șefii din poliție

Trebuie spus că noile reglementări vizează inclusiv personalul civil din instituțiile de apărare și ordine publică, ceea ce înseamnă o creștere substanțială a numărului de beneficiari.

ADVERTISEMENT

Deplasările în interes de serviciu ale militarilor și polițiștilor sunt decontate după o altă modalitate de calcul decât cele de la serviciu la domiciliu, fiind luat în calcul și tipul de mijloc de transport. În anumite circumstanțe, personalul poate beneficia de transport de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și înapoi cu utilizarea mijloacelor de transport din înzestrarea instituțiilor în care lucrează, indiferent de localizarea acestora, inclusiv în interiorul localității de domiciliu sau de reședință.

Însă în aceste cazuri, angajatul trebuie să plătească un tarif prin care să fie acoperite cheltuielile. Mașinile de la serviciu vor putea fi folosite inclusiv pentru transportul copiilor personalului încadrat în unități situate în localități izolate la și de la școala unde frecventează învățământul obligatoriu din localitatea cea mai apropiată, dacă distanța dintre locuința acestuia și școală este mai mare de 2 km.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Unde este soția mea? Te rog, sun-o!” A izbucnit în lacrimi și a...
”Unde este soția mea? Te rog, sun-o!” A izbucnit în lacrimi și a recunoscut: ”Îmi place alcoolul”
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Șoc pentru Oana Roman. Ce a găsit la mormântul mamei sale
Șoc pentru Oana Roman. Ce a găsit la mormântul mamei sale
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România