News

Bugetarii nu vor mai da înapoi salariile obţinute nelegal. O nouă pomană electorală marca PSD – proiect

16.07.2020 | 12:32
Bugetarii nu vor mai da inapoi salariile obtinute nelegal O noua pomana electorala marca PSD  proiect
Bugetarii care aiu primit venituri nelegale în ultimii doi ani ar putea fi iertați/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Bugetarii care au primit venituri salariale necuvenite ar putea primi încă o exonerare de plată a acestor venituri, la numai doi ani după exonerarea precedentă. Mai mult, de scutirea de la returnarea sumelor primite necuvenit vor beneficia și autoritățile de reglementare și celelalte instituții ale statului care-și stabilesc singure veniturile salariale.

Apropierea alegerilor crește numărul proiectelor de lege care se încadrează în categoria așa-numitelor ”pomeni electorale” și, ca de obicei, o mare parte dintre aceste pomeni îi vizează direct pe bugetari.

ADVERTISEMENT

Un proiect de lege inițiat de către trei parlamentari PSD, deputatul Valeriu Steriu și senatorii Gheorghe Marin și Scarlat Iriza, prevede ca toți angajații din sectorul public care au primit venituri  salariale necuvenite, depistate în urma unor controale ale Curții de Conturi, să fie scutiți de la returnarea către stat a acestor sume.

Bugetarii nu vor mai da înapoi salariile obţinute nelegal. A doua lege de amnistiere a veniturile nelegale

Proiectul vine la numai  doi ani după ce o lege similară a șters obligațiile de plată pentru bugetarii care au primit bani necuveniți. Practic, controalele Curții de Conturi la instituțiile statului din 2018 încoace vor fi fost făcute degeaba dacă Parlamentul va adopta proiectul de lege care tocmai a fost depus  la Senat.

ADVERTISEMENT

În plus, inițiatorii susțin că scutirea de la plată ar trebui aplicată și angajaților acelor instituții care obțin venituri proprii și care astfel își stabilesc singure grilele de salarizare, prin excepție de la Legea salarizării unitare a bugetarilor.

Legea 78/2018 prevedea exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata sumelor reprezentând venituri de natura salarială, constatate ca fiind plătite în mod nelegal prin actele de control/audit ale structurilor de specialitate ale Curții de Conturi, până la data de 31 martie 2018.

ADVERTISEMENT

Cei trei parlamentari PSD susțin că legea a fost discriminatorie întrucât nu s-a aplicat și instituțiilor care se autofinanțează, adică tocmai acelora ai căror angajați primesc salarii grase pe motivul ”veniturilor proprii”. În aceeași categorie intră și salariații primăriilor și consiliilor județene, deoarece nici aceștia nu au lefurile stabilite prin Legea salarizării unice.

Prin prezentul proiect de lege se propune remedierea unei abordari neunitare a actului normativ sus-menționat prin care se creează un tratament discriminatoriu ca urmare a faptului că, în contexte similare, unele categorii de personal din instituțiile publice au beneficiat de prevederile unei legi exoneratoare de plată și altele nu, ceea ce contravine principiului constituțional al egalității cetățenilor în fața legii, prevăzut la art. 16 din Constituția României”, se arată în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Practic, ni  se spune că sunt discriminați de lege tocmai cei care erau ”mai egali” în fața ei decât restul bugetarilor al căror salariu este stabilit prin Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Pomană electorală acordată sub pretextul înlăturării discriminării

Iar pomana nu se oprește aici. Proiectul de lege extinde exonerarea de la data de 31 martie 2018 până când intră intră în vigoare noul act normativ. Astfel, în pofida eforturilor vane depuse anii trecuți, Curtea de Conturi a făcut controale și după 2018 și a descoperit că în continuare unii bugetari iau mai mulți bani decât trebuie și a dispus returnarea sumelor acordate în ultimii doi ani. Însă inițiatorii afirmă că acest lucru reprezintă o discriminare!

În funcție de un simplu criteriu temporal, au fost create premisele unui tratament discriminatoriu și inegal, dat fiind că, pentru drepturi de aceeași natură salarială, au fost incidente două abordări, cu efecte diametral diferite, și anume fie amnistierea sumelor respective, fie stabilirea acestora ca prejudicii ce trebuie recuperate de la salariați”, consideră parlamentarii PSD.

În concluzie, povestea arată astfel: o serie de instituții ale statului  au dat salarii sau venituri asimilate salariilor în mod nelegal, Curtea de Conturi le-a descoperit și a cerut restituirea sumelor, dar statul român și-a exonerat angajații de la restituire prin legea adoptată în 2018. Și după această lege, unii bugetari au avut parte de venituri necuvenite, Curtea de Conturi și-a făcut din nou treaba, însă unii parlamentarii vor ca și de data aceasta cei care s-au îmbuibat peste măsură de la ugerul banilor publici să fie iertați. Probabil până la o nouă exonerare care ar putea fi în 2022, dacă se păstrează actualul ritm de amnistiere odată la 2 ani.

Și dacă tot au invocat discriminarea cei trei inițiatori, trebuie precizat că cei care au avut  decența să restituie până acum ce au primit nelegal sunt niște fraieri, deoarece proiectul  de lege stipulează că ”sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a constatărilor prevazute la alin. (1) și (2), nu se restituie”. Altfel spus, legea îi favorizează pe cei care nu au dat nici  măcar un sfanț înapoi.

ADVERTISEMENT