Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este recunoscut pentru obsesia pe care o are pentru siguranța proprie. Liderul de la Kremlin deține cea mai extinsă rețea de buncăre subterane, situate pe toată suprafața Rusiei, chiar și în zone mai izolate, cum ar fi Munții Urali.
Unul dintre acestea se află la Gelendzhik, o stațiune la malul Mării Negre, și se află construit sub un palat de 1,5 miliarde de dolari, construit cu banii miliardarilor apropiați lui Vladimir Putin.
Proprietatea se află într-o zonă împădurită de circa șapte hectare, care are o singură cale de acces către palat. Buncărul se află la 50 de metri sub pământ și este accesibil printr-un lift care coboară din zona rezidențială. De asemenea, acesta dispune de o rețea de trei tuneluri de evacuare în zona țărmului.
Buncărul este unul antiatomic, are propriul sistem de ventilație, alimentare cu apă potabilă și energie electrică. Condițiile de viață de aici sunt asemănătoare cu cele ale unui hotel de cinci stele, iar ocupanții își pot petrece până la câteva săptămâni izolați.
Existența acestui buncăr și a luxosului palat de la malul Mării Negre au fost făcute publice de liderul opoziției, Alkexey Navalnîi, care a postat o filmare pe Youtube cu proprietatea lui Putin.
Imaginile au strâns 127 de milioane de vizionări, în trei ani. La scurt timp, Navalnîi a fost trimis la închisoare, pentru că ar fi încălcat termenii controlului judiciar. Liderul opoziției abia își revenea după ce fusese otrăvit, la Berlin.
Palatul are propriul cazino, un patinoar și o pivniță cu vinuri, iar construcția a durat mai mult de 15 ani. Vladimir Putin a negat că proprietatea i-ar aparține lui sau prietenilor săi apropiați și a numit filmarea postată de Navalnîi ”plictisitoare”, formată din ”compilații și montaje”.
Deși a costat o avere cu bani obținuți ”din cea mai mare mită din istorie”, așa cum spune Navalnîi, imobilul are puține șanse a de a fi folosit vreodată. Potrivit BBC, clădirea a fost infestată de mucegai iar în încăperi este un miros extrem de neplăcut.
Specialiștii spun că imobilul ar trebui supus unei dezinfecții generale de cel puțin două ori, pentru a mai fi folosit. Problema clădirii este lipsa unui sistem de ventilare suficient de puternic încât să compenseze umiditatea de la malul Mării Negre.