News

Cât costă să construiești un buncăr în Ucraina. Adăposturile antiaeriene la prețul unei garsoniere la București

Ucrainenii s-au apucat să-și construiască buncăre. Disperarea își spune cuvântul. Oamenii se pregătesc pentru prelungirea războiului.
23.06.2023 | 15:14
Cat costa sa construiesti un buncar in Ucraina Adaposturile antiaeriene la pretul unei garsoniere la Bucuresti
Ucrainenii sunt nevoiți să investească în construirea adăposturilor antiaeriene. Foto: Colaj Fanatik/TCH, Facebook.
ADVERTISEMENT

Buncărul construit de Kirill Barashkov lângă Kiev a devenit un subiect controversat pe rețelele sociale. Acesta a fost construit pentru a-și adăposti familia în siguranță de bombardamentele armatei ruse și a costat aproximativ 18.000 de dolari. Buncărul este amplasat în sectorul privat și a fost construit la o adâncime de 5 metri.

Un avocat din Kiev și-a construit un buncăr în apropierea capitalei

Deși din exterior pare a fi o pivniță obișnuită, în interiorul buncărului există o cameră principală de 14 metri pătrați și o mică cameră de utilitate. Pereții sunt căptușiți cu tablă, iar tavanul este protejat de doi metri de beton armat. Construcția buncărului a durat două luni și a fost finalizată în decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Kirill Barashkov, avocat de profesie și voluntar în timpul liber, a decis să construiască acest adăpost după un puternic atac cu rachete asupra Kievului în octombrie 2022. El și-a dorit să-și protejeze familia și a început construcția buncărului în satul Kriukovșina.

Buncărul este deschis pentru mai mulți localnici. Kirill Barashkov a subliniat că este important ca oamenii să aibă un loc sigur în timpul războiului și că buncărul oferă confort și siguranță. Acesta este echipat cu un șemineu pentru încălzire, ventilație dublă, încălzitor electric, internet și provizii de apă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există și o singură intrare în buncăr, ceea ce poate fi periculos în cazul unei lovituri de rachetă. Kirill Barashkov speră că ranga din camera din spate va ajuta în astfel de situații și va permite evacuarea în siguranță.

În contextul construirii adăposturilor anti-bombă în Ucraina, au existat și controverse legate de utilizarea lor. Primarul din Ternopil a făcut un apel către mai mulți localnici să fie conștienți de problemele legate de securitate și să nu folosească aceste adăposturi pentru petreceri.

ADVERTISEMENT

Buncăre de 60 de mii de euro, construite de ucraineni

Antreprenorii din orașul Harkiv au creat un proiect revoluționar de case de buncăre subterane, care promite să ofere un adăpost complet autonom și confortabil pentru o familie mică. Alexander Chirva, unul dintre co-fondatorii acestui proiect ambițios, a împărtășit primele fotografii ale buncărelor subterane pe platforma Facebook. Potrivit acestuia, prețul unui buncăr se ridică până la 2.500.000 de grivne (61.000 de euro).

Botezate “Shov”, aceste adăposturi subterane sunt construite din oțel și sunt echipate cu toate facilitățile necesare pentru o viață confortabilă, similară cu cea din propria casă. Buncărul, cu dimensiunile de 2,7 pe 7,5 metri, dispune de un dormitor pentru trei persoane, o bucătărie, o baie, un hol de intrare și o cameră tehnică. De asemenea, există două ieșiri care duc către adăpost.

ADVERTISEMENT

Cu conexiune la alimentarea cu apă, canalizare și rețeaua electrică, casa subterană este complet dotată cu un sistem de ventilare, asigurând un mediu confortabil și sigur în interior. Buncărul este construit dintr-o structură metalică rezistentă la coroziune și este izolat cu vată minerală, oferind protecție în orice condiții.

Aceste adăposturi subterane sunt produse într-o fabrică specială, unde sistemele de susținere a vieții sunt testate riguros. După aceasta, buncărul este livrat clientului și instalat în locația dorită.

Cum arată un buncăr performant

Proiectul “Shov” constă în două module, respectiv camera principală și o scară cu un singur traseu. Designul modular permite o ușoară transportare și asamblare rapidă la fața locului. Lungimea scării poate fi ajustată în funcție de adâncimea dorită a buncărului.

 

 

Prețul unei case subterane “Shov” începe de la 60 de mii de euro, oferind astfel o soluție durabilă și sigură pentru familiile care doresc să se pregătească în caz de calamități sau să beneficieze de un stil de viață autonom într-un mediu subteran confortabil.

Cu aceste noi dezvoltări inovatoare, arhitecții ucraineni aduc o abordare modernă și practică în domeniul construcțiilor, oferind o alternativă atractivă pentru cei care sunt în cautarea adăposturilor subterane eficiente și confortabile în caz de nevoie.

ADVERTISEMENT