Argus SFC, o întreprindere din industria lemnului din regiunea Sverdlovsk, asociată cu soția generalului Serghei Surovikin, ar fi primit bani de la o companie minieră de fosfați din Siria, asociată cu Ghenadi Timcenko, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin, se arată într-o nouă anchetă făcută publică de echipa opozantului rus Alexei Navalnîi.
Serghei Surovikin este comandantul trupelor ruse ruse care luptă în Ucraina, dar anterior generalul a condus trupele ruse dislocate Siria. Soția sa, Anna Surovikina, a devenit co-fondatoare a Argus SFC la mijlocul anilor 2000. Partenerul de afaceri al soției generalului a fost Anastasia Mişarina, fiica ministrului adjunct al transporturilor al Federației Ruse, care a devenit ulterior guvernatorul regiunii Sverdlovsk, se arată în ancheta publicată de portalul independent Meduza.
În 2011, Leonid Volkov, unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Navalnîi, care la acea vreme era membru al Dumei orașului Ekaterinburg, acuza compania Argus că a primit ilegal contracte şi, implicit bani, dar demersurile sale nu au avut succes, instanța cerându-i ulterior ca aceste acuzaţii să fie retractate.
Potrivit echipei lui Navalnîi, Argus SFC continuă să funcționeze până în prezent, deși proprietarii s-au schimbat. Din 2018, după cum reiese din acte, Argus SFC este neprofitabilă. Totuşi, în perioada 2020-2021 a primit împrumuturi de 104 milioane de ruble (1,6 milioane euro) de la STG Logistics, o subsidiară a Stroytransgaz, deţinută de miliardarul Ghenadi Timcenko, care a primit permisiunea de a extrage minereuri fosfatice în Siria.
Argus SFC nu a rambursat aceste împrumuturi până în prezent, potrivit asociaților lui Navalnîi.
Ancheta mai scoate la iveală faptul că firmele lui Timcenko au început să exploateze producția la zăcămintele de fosfat Ash-Sharqiya și Khneifis în vara anului 2017. Se spune că în luna decembrie a aceluiași an, Surovikin, care era comandantul trupelor ruse în Siria, i-a raportat personal președintelui Federației Ruse despre situaţia celor două zăcăminte de minereu de fosfat.
Echipa lui Navalnîi sugerează că armata rusă a fost, de asemenea, implicată în asigurarea scoaterii în siguranță a fosfaților din Siria.
Serghei Surovikin este cunoscut ca un susținător al tacticilor de atacuri masive, fără discriminare, asupra infrastructurii. A fost numit comandant al trupelor ruse din Ucraina pe data de 8 octombrie, în ziua exploziei de pe podul din Crimeea. Două zile mai târziu, din 10 octombrie, armata rusă a început să atace masiv şi în mod regulat instalațiile energetice ale Ucrainei.
La sfârșitul lunii trecute, publicația Verstka dezvăluia că soția și copiii generalului dețin bunuri imobiliare în valoare de peste 125 de milioane de ruble (două milioane euro). În același timp, însă, Rosreestr, serviciul de cadastru unde sunt înregistrate toate propietăţile din Federația Rusă, a șters din registre informațiile despre bunurile imobiliare ale familiei Surovikin, mai arată sursa citată.