News

Ca-n codru! Primăria Tecuci, condusă de Lucian Grigore Costin, a încredinţat, fără licitaţie publică, un contract de 18.000.000 lei. Patronul firmei câştigătoare, cercetat în trecut de DNA. Exclusiv

Apropierea alegerilor locale face minuni la Primăria Tecuci. Un contract uriaş a fost încredinţat direct firmei Brialbet SRL, care din 2020, conform opoziţiei, nu are rival pe plan local, câştigând pe bandă rulantă toate contractele de modernizare plecate dinspre primarul localităţii
06.03.2024 | 17:47
Can codru Primaria Tecuci condusa de Lucian Grigore Costin a incredintat fara licitatie publica un contract de 18000000 lei Patronul firmei castigatoare cercetat in trecut de DNA Exclusiv
Lucian Costin, primarul municipiului Tecuci, și contractul de 18 milioane negociat direct. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primăria Tecuci, condusă din 2020 de primarul liberal Lucian-Grigore Costin, a atribuit prin negociere directă, fără publicare prealabilă, la mijlocul lunii februarie un contract de 18,2 milioane lei. Contractul vizează modernizarea mai multor străzi din oraș, cu o lungime totală de 8,3 kilometri. Aceasta face parte dintr-o serie mai lungă de contracte de modernizare a străzilor, toate câștigate de aceeași firmă, însă niciunul nu a fost atribuit prin negociere directă. Singura diferență stă în sursa de finanțare, acest ultim contract fiind singurul finanțat prin programul Anghel Saligny.

Contract de peste 18 milioane lei – aproape 4 milioane euro – atribuit direct de primarul Tecuci către o firmă în vizorul DNA

În data de 14 februarie, Primăria Tecuci a publicat pe platforma de licitații publice SEAP anunțul privind atribuirea prin negociere fără publicare prealabilă a unui contract în valoare de 18,2 milioane lei, fără TVA. „Execuție lucrări pentru obiectivul de investiții “MODERNIZARE STRĂZI ETAPA II – LOT 4” Valoarea estimată în sumă totală de 18.408.734,45 lei fără TVA a fost determinată după cum urmează: Cheltuieli pentru investiția de bază 18.317.148,71 lei Organizare de șantier 91.585,74 lei (Lucrări de construcții și instalații).

ADVERTISEMENT

Notă: Valoarea estimata a contractului nu include sume provizionate/rezerve de implementare și, astfel, nu există o suprapunere între sumele provizionate și cheltuielile diverse si neprevăzute”, se arată în anunțul publicat în SEAP, ceea ce înseamnă că valoarea finală a contractului ar putea crește în condițiile în care apar cheltuieli neprevăzute.

Proiectul „Modernizare Străzi Etapa II – Lot 4” presupune modernizare a 8,3 kilometri, parte din 22 de străzi din oraș. Lucrările presupun realizarea atât a părții carosabile cât și a trotuarelor, borduri noi și canale de scurgere, amenajarea a 12 intersecții cu drumuri laterale, semnalizarea a 35 de treceri de pietoni și amenajarea de spații verzi, acestea din urmă însă doar pe una din cele 22 de străzi. La un cost total inițial de 18,2 milioane lei, asta înseamnă aproape 2,2 milioane pentru fiecare kilometru de drum reabilitat.

ADVERTISEMENT

În anunțul din SEAP se justifică alegerea procedurii negocierii directe, fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială, pe motiv că la licitația anterioară nu a fost primită nicio ofertă adecvată. Primul anunț pentru atribuirea acestui contract a fost publicat în 21 august, însă o lună mai târziu, după analizarea ofertelor primite, licitația era anulată. Patru luni mai târziu, primăria reia procedurile de achiziție și în 12 februarie anunță că există un câștigător.

Cum s-a “driblat” procedura de atribuire prin licitaţie publică

„Tot ce am lucrat în acești ani punem în operă acum. E birocrație mare, aglomerație, de la depunerea dosarului de finanțare până la licitație”, declara primarul Lucian Costin, citat de presa locală după atribuirea acestui contract. De altfel, datele publice arată că Primăria Tecuci cerea în octombrie 2021 26,3 milioane lei pentru proiectul de modernizare a străzilor, iar un an mai târziu primea 20 de milioane de la Ministerul Dezvoltării prin programul Anghel Saligny. A fost doar unul din cele 67 de proiecte, în valoare de 900 de milioane lei, aprobate de minister pentru tot județul Galați.

ADVERTISEMENT

De altfel, în anunțul din SEAP se specifică că de la bun început a fost organizată procedura simplificată de atribuire a acestui contract, însă, la licitația din august, „au fost depuse numai oferte inadmisibile si neconforme”, astfel că procedura simplificată a fost anulată și s-a recurs la negocierea directă. Procedura are acoperire legală, Legea 98/2016 privind achizițiile publice statuează la art. 104 că o autoritate publică poate recurge la negociere fără publicare prealabilă doar dacă la licitația anterioară „nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau au fost depuse numai oferte/solicitări de participare neconforme”.

Lucian Costin, primar Tecuci, semnând contractul de modernizare a două străzi Putanu și Malului, contract de 5,17 mil lei
Lucian Costin, primar Tecuci, semnând contractul de modernizare a două străzi Putanu și Malului, contract de 5,17 mil lei

Primăria Tecuci ține la secret ofertele primite! Opoziţia îl acuză pe primarul PNL de proceduri la limita legii

Opoziția din Primăria Tecuci susține că este inadmisibil ca un contract atât de mare să fie acordat prin negociere directă. Remus Pascal, consilier local din partea PSD a declarat pentru FANATIK că în prima fază au existat două oferte, descalificate însă pe criterii tehnice, tocmai pentru a se ajunge la negocierea directă. Acesta susține că, deși primăria nu-i oferă încă acces la acest dosar de achiziție, suspiciunile în acest caz sunt susținute de faptul că niciuna din cele două firme nu a contestat decizia primăriei din toamnă. Acum în iarnă, firma care a reușit să câștige contractul, subliniază acesta, este chiar una din firmele care își vedea oferta respinsă în 2023.

ADVERTISEMENT

„Vorbim de o procedură pe care nu o aplică nimeni, toată lumea face achiziții cu licitații publice, cu oferte, nu face nimeni achiziții cu negociere directă. E o procedură la limita legii. Toată lumea, când e vorba de astfel de sume, vorbim de 18 milioane fără TVA, face comenzi de participare simplificat, unde este transparent, se depun oferte, prețul cel mai mic sau cine este cel mai bun câștigă.

În toamnă fost un anunț de participare simplificată, unde au depus oferte două firme. Însă eu cred că această primă licitație a fost de ochii lumii, pentru că în final niciuna dintre cele două firme nu a contestat această decizie. Din ce am văzut atunci din raportul procedurii ei au fost descalificați pe partea tehnică și deci puteau încerca să conteste o astfel de decizie. Însă cred că ăsta a fost și planul, să se descalifice ca să poată face negociere directă.

Din informațiile pe care le am, firma care a câștigat acum contractul a fost una dintre cele două firme care a depus oferte și în toamnă. De altfel, toate contractele (de modernizare străzi -n.r) din 2020 și până acum sunt câștigate de această firmă”, a declarat, pentru FANATIK, Remus Pascal, care este și expert în achiziții. De altfel, numele acestuia apare pe mai multe contracte anterioare de achiziții publice desfășurate de Primăria Tecuci, însă susține că acesta este singurul proiect pe lucrări publice, câștigat de aceeași firmă, însă finanțat din Anghel Saligny.

Brialbet, firma câștigătoare contract
Firma câștigătoare a contractului de 18 milioane lei

„Doar Lotul IV este pe Anghel Saligny și mă gândesc că fiind un an electoral, cu decalarea alegerilor din septembrie în iunie, toată lumea pe ultima sută de metri să facă ceva – s-a ajuns să se prefere această negociere directă să poată da drumul la lucrări mai repede. Doar aici s-a ajuns la negociere directă”, a mai declarat Remus Pascal, pentru FANATIK.

Am întrebat la Primăria Tecuci câte oferte au fost depuse la licitația din vară și care au fost firmele care au depus oferte, însă de la Biroul de Achiziții Publice din cadrul primăriei ni s-a spus că vom primi un răspuns în 30 de zile după ce vom depune o cerere de informații. Vom publica astfel răspunsul oficial al autorităților din Tecuci în momentul în care ne vor transmite aceste informații.

Patronul firmei câștigătoare, condamnat la 3 ani cu suspendare în 2016 într-un dosar instrumentat de DNA

Astfel, în februarie, contractul de 18,2 milioane lei este atribuit firmei SC BRIALBET SRL. Firma are mai multe contracte de lucrări câștigate, prin licitație, tot cu Primăria Tecuci. Spre exemplu, în septembrie 2020 aceeași firmă câștiga un proiect tot pentru modernizarea unor străzi (2,3 kilometri), pentru suma de 3,92 milioane lei. În iulie 2023 aceeași firmă câștiga un contract de 1,19 milioane lei pentru modernizarea străzii Ștefan Putanu din Tecuci pe o lungime de 370 metri. Cu doi ani înainte, municipiul Tecuci îi plătea aceleiași firme 1,3 milioane lei pentru amenajarea a 570 metri din Strada Unirii.

În noiembrie 2021, aceeași firmă câștigă contractul pentru lotul 2 din „Modernizare străzi Tecuci”, pentru suma de 16,4 milioane lei. 12 străzi, cu o lungime totală de 12,9 kilometri trebuiau să fie reabilitate în cadrul acestui proiect. Și aici, media pe kilometru de drum reabilitat este mult sub cea din ultimul contract – 1,27 milioane lei față de 2,2 milioane.

Acționar unic al firmei Brialbet SRL este Marcel Peneoașu, originar chiar din Tecuci. În anul 2010, acesta era acuzat de către DNA de dare de mită și de complicitate la luare de mită într-un dosar în care principalul acuzat era Vasile Băiculescu, primarul comunei Brăhășești. Acesta din urmă avea să se aleagă cu mai multe condamnări pentru corupție încât avea să fie supranumit primarul „zece la sută”.

În acest caz, Băiculescu era acuzat de DNA că a pretins 35.000 lei de la o firmă pentru recepționarea lucrărilor și plata facturilor aferente. Primarul a fost susținut în această schemă de Marcel Peneoașu, administrator al firmei sale, S.C. TRALMA S.R.L, subcontractoare în acest caz. Peneoașu a acceptat să fie intermediarul mitei în acest caz, iar ulterior primarul a pretins și de la el 21.000 lei pentru recepționarea lucrărilor, bani pe care i-a acordat.

În decembrie 2013, Tribunalul Galați dădea o primă sentință în acest dosar, și îl condamna pe Marcel Peneoașu la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Curtea de Apel Galați, în martie 2016, îl condamna însă la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, scăpându-l astfel de pușcărie.

Potrivit Termene.ro, firma Tralma SRL, unde Marcel Peneoașu este asociat unic, a avut până azi 83 de contracte publice, în timp ce Brialbet SRL a câștigat 259 de contracte publice.

ADVERTISEMENT