La începutul ședinței de guvern dedicată aprobării bugetului pentru 2024, ședință care a început cu o întârziere de nouă ore, Marcel Ciolacu a declarat că va fi un buget axat pe investiții, care se vor ridica la 7% din PIB.
Întârzierea începerii ședinței s-a datorat lipsei avizelor necesare atât pentru buget, cât și pentru ordonanța care prevede măsurile fiscale. Și asta deoarece pe ultima sută de metri ar fi apărut modificări pe teme precum salariul minim, salariile din Educație sau fondurile alocate pentru programul Rabla.
Guvernul a propus, în cadrul întâlnirii cu sindicatele şi patronatele din Consiliul Național Tripartit, creșterea salariului minim pe economie de la 3.300 de lei la 3.700, de la 1 iulie 2024.
“Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
Premierul a afirmat, joi seară, la începutul ședinței de Guvern, că important este să fie un buget bun. ”O să facem un buget noaptea, ca hoţii”, a declarat el, relatează Observator.
”Adoptăm astăzi Bugetul de Stat pe 2024, unul axat pe investiții de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică, iar creşterea investiţiilor va fi dublă faţă de cea a consumului! Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, investiţiile sunt de 120 miliarde de lei. ”Este un record absolut după 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 miliarde lei mai mult faţă de 2023.
La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor.”
Marcel Ciolacu a mai precizat că ”există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate (inclusiv CNAS), Mediu şi Dezvoltare.
Aici vorbim despre Programul Anghel Saligny, unde alocăm cu 3,7 miliarde lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023! Există un plus de 10% şi la investiţiile din PNDL”.
Premirul a dat asigurări că anul viitor nu vor exista creșteri de taxe. ”Repet, nu vor fi creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, al luptei contra evaziunii.
Am pretenţii sporite de la Fisc şi Vamă în 2024, să-şi facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum, e-factura, e-transport, e-sigiliu.
În plus, avem pe agendă azi decizii precum modificarea Codului Vamal, adoptarea Strategiei Anti-fraudă şi un nou proiect de digitalizare la Ministerul de Finanţe. Efectul cumulat trebuie să fie reducerea evaziunii şi colectarea mult mai bună la buget.”