News

“Cadou” pentru primari: edilii condamnaţi la închisoare cu suspendare pot să-şi păstreze funcţiile

Aleşii certaţi cu legea primesc un cadou nesperat de Crăciun. Primarii condamnaţi cu suspendare rămân în funcţie. Excepţie fac doar cei care au primit pedepse pentru corupţie. Senatul a...
22.12.2015 | 16:12
Cadou pentru primari edilii condamnati la inchisoare cu suspendare pot sasi pastreze functiile
ADVERTISEMENT

Aleşii certaţi cu legea primesc un cadou nesperat de Crăciun. Primarii condamnaţi cu suspendare rămân în funcţie. Excepţie fac doar cei care au primit pedepse pentru corupţie. Senatul a decis, ca for decizional, că edilii pleacă din funcţie doar dacă vor fi condamnaţi cu executare, informează Realitatea TV.

Senatul a adoptat, luni, 21 decembrie, o iniţiativă legislativă potrivit căreia consilierii judeţeni, primarii sau preşedinţii de Consilii Judeţene îşi vor pierde mandatele doar dacă sunt condamnaţi “prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”.

ADVERTISEMENT

În schimb, în cazul în care pedeapsa primită este cu suspendare, edilii pot să rămână în funcţie. Excepţie fac primarii, consilierii judeţeni sau preşedinţii de Consilii Judeţene care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, relatează Realitatea TV.

Proiectul de lege, respins de Camera Deputaţilor, a fost depus de 16 parlamentari din toate partidele, în frunte cu vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica.

ADVERTISEMENT

Cei 16 sunt Petru Andea, Dorel Covaci, Florin Gheorghe, Sorin-Avram Iacoban, Ciprian Nica, Sorin Stragea – toţi de la PSD; Antal István, Bónis István, Erdei Dolóczki István, Kerekes Károly, Moldovan Iosif, Szabó Ödön – UDMR; Mihăiţă Calimente, Mircea Toader – PNL; Niculae Mircovici – Minorităţi şi Steluţa Cătăniciu – ALDE.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 85 de voturi “pentru”,5 abţineri şi 4 voturi “împotrivă”.

ADVERTISEMENT

Aşadar, dacă legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, nu mai puţin de 60 de edili ar putea să se bucure de beneficiile ei, mai precizează Realitatea TV.

În expunerea de motive anexată propunerii legislative, cei 16 iniţiatori susţin că aleşii care nu au fost condamnaţi cu executare merită să îşi păstreze mandatele, mai ales dacă le-au pierdut “pentru delicte minore, comise fără intenţie şi fără legătură cu exercitarea atribuţiilor ce le revin”. În apărarea colegilor condamnaţi cu suspendare, parlamentarii susţin că, de fapt, îi apără pe cetăţenii care i-au votat pe respectivii edili, potrivit pressone.ro.

ADVERTISEMENT

“În alte cazuri, instanţele au ales interpretarea în spirit a prevederilor legii şi, drept consecinţă, în urma condamnării la o pedeapsă cu suspendare, cei vizaţi şi-au putut exercita în continuare atribuţiile de aleşi locali. Această din urmă soluţie a instanţelor de judecată este cea echitabilă, deoarece, pe de o parte, nu aduce atingere legitimităţii aleşilor locali asigurate prin votul cetăţenilor, iar, pe de altă parte, conduce la armonizarea prevederilor Statutului aleşilor locali cu prevederile noului Cod Penal”, se spune în expunerea de motive semnată de cei 16.

Sursă: www.realitatea.net

ADVERTISEMENT
Tags: