News

Cadrele medicale intră în greva japoneză: “Peste 48.000 de angajați din sistemul public de sănătate, în situație inechitabilă”

Cadrele medicale intră miercuri, 7 iunie, în greva japoneză. Sindicaliștii amenință guvernanții cu greva de avertisment.
05.06.2023 | 21:37
Cadrele medicale intra in greva japoneza Peste 48000 de angajati din sistemul public de sanatate in situatie inechitabila
Sindicatele din Sănătate intră în greva japoneză. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat luni, 5 iunie, că a inițiat procedura legală pentru deschiderea unui conflict colectiv de muncă și că a început să colecteze semnături în vederea declanșării unei greve, cu condiția ca cel puțin jumătate din sector să semneze pentru participarea la aceasta. Angajații din domeniul sănătății au anunțat că vor intra în greva japoneză miercuri, iar începând cu data de 15 iunie, vor declanșa o grevă de avertisment.

Greva japoneză în spitalele din România

Sindicaliștii amenință că în cazul în care Guvernul nu își va respecta promisiunile, începând cu 1 iulie va fi declanșată o grevă generală, cu asigurarea strictă a serviciilor de urgență medicale. În paralel, Guvernul pregătește măsuri pentru majorarea salariilor angajaților din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

“Deoarece observăm că mulți vorbesc despre salarizarea din sănătate fără să cunoască realitatea, începem o serie de prezentări scurte, menite să spargă mitul: ‘Sănătatea a fost prioritate la legea salarizării!’. Primul episod: salariile medicilor. Realitatea: salariile de bază ale medicilor au fost prevăzute în forma inițială a legii salarizării pentru 48 de ore/săptămână, în loc de 35 de ore/săptămână, cât este programul normal al medicului.

Cu alte cuvinte, intenția politicienilor a fost de a crește salariul de bază crescând de fapt timpul de lucru, în mod proporțional. Abia după seria de proteste desfășurate de Federația „Solidaritatea Sanitară” în toamna anului 2017 și începutul anului 2018 a fost restabilit timpul de lucru al medicului la 35 ore/săptămână, salariul de bază rămânând însă cel stabilit inițial.

ADVERTISEMENT

Pe scurt: (1) ”Sănătatea are prioritate” a însemnat pentru politicieni creșterea salariului de bază proporțional cu timpul de lucru. (2)Demolarea demagogiei politice și transformarea câștigului în unul real a fost făcută de fapt de sindicate”, precizează sindicaliștii într-o postare pe Facebook, înainte de a intra în greva japoneză.

Revendicările cadrelor medicale

Printre revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” din România se numără: “Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență și încheierea acestui contact colectiv de muncă; Aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătății, acesta asigurând: Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale; Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate”.

ADVERTISEMENT

Astfel, sindicaliștii solicită “aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare cât și de proiectul de lege: Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari; Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal; Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază; Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor; Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate; Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE”.

Peste 40.000 de cadre medicale, în situație inechitabilă

“Stimați guvernanți, când vorbim de acordarea drepturilor salariale la toți angajații din sănătate avem în vedere și faptul că infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii sunt angajații care au aproape jumătate din drepturile salariale raportate la un salariu mai mic decât salariul minim pe economie.

ADVERTISEMENT

În această situație inechitabilă se află 48.240 de angajați din sistemul public de sănătate, valoarea acestei părți din drepturile salariale fiind stabilită prin raportare la salariul de bază din anul 2018. (Pentru cca. 40% din acești angajați raportarea se face la salariul minim pe economie din anul 2018, deoarece salariile lor de bază erau sub acest nivel.)”, explică sindicaliștii din Sănătate.

ADVERTISEMENT