Fotbal international

De ce meciul cu Muntenegru rămâne important. Aici ai toate calculele pentru EURO 2020

18.11.2018 | 01:37
Calculele calificării înainte de România - Lituania
ADVERTISEMENT

UPDATE Singura șansă ca tricolorii să mai încheie această grupă pe primul loc este ca naționala să câștige jocul cu Muntenegru, iar Serbia să se încurce acasă cu Lituania, variantă aproape imposibil de crezut.

Locul 2 rămâne însă în continuare un obiectiv important. Dacă nu pierdem în Muntenegru, vom avea o șansă în plus să mergem la EURO 2020. Pentru a merge în play-off însă, e nevoie ca minimum una dintre cele patru câștigătoare de grupă din Liga C să se califice direct prin preliminariile clasice, iar România să fie cel mai bun loc 2 în Liga Națiunilor. Cu cât mai multe câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor se vor califica prin preliminariile clasice, cu atât mai multe șanse avem de a intra în play-off. Acolo, o singură echipă dintre cele patru care se vor lupta va merge la turneul final.

ADVERTISEMENT

În plus, trebuie să obținem un rezultat bun cu Muntenegru ca să fim în urna a treia valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile clasice. Ca să nu picăm în cea de-a patra urnă valorică, trebuie să încheiem Liga Națiunilor pe locurile 1 sau 2 într-o ierarhie a naționalelor care s-au clasat pe locul 2 în fiecare grupă.

Clasament Liga Natiunilor
Clasament Liga Natiunilor

UPDATE. Serbia a câştigat în faţa Muntenegrului, scor 2-1, iar asta înseamnă că România nu mai are decât o singură variantă de a prinde primul loc în grupă: trebuie să învingem şi Lituania la Ploieşti, dar şi Muntenegru la Podgorica, iar Serbia să nu bată Lituania acasă în ultimul meci. Astfel, am putea depăşi Serbia şi am termina pe primul loc în grupă, lucru care ne-ar face să păstrăm şanse pentru calificarea directă la Euro 2020.

ADVERTISEMENT

Înainte de penultima etapă, când se joacă România – Lituania şi Serbia – Muntenegru, Serbia continuă să conducă în clasamentul grupei 4 a Diviziei C din Liga Naţiunilor. “Plavii” sunt favoriţi la calificare în continuare, având în vedere că vor avea ultimele două meciuri pe teren propriu, împotriva Muntenegrului şi a Lituaniei.

CLASAMENT:

Care sunt calculele pentru câştigarea grupei României

Teoretic, toate cele trei formaţii aflate pe primele trei locuri au şanse să prindă primul loc al clasamentului, cel care duce în semifinalele Ligii Naţiunilor şi aduce şansa de a juca pentru participarea directă la Euro 2020. În acest moment, meciul decisiv pentru a ştii cum stăm înainte de ultima rundă pare a fi nu România – Lituania (în care victoria e oricum obligatorie pentru noi, dar pare destul de facil de obţinut), ci Serbia – Muntenegru. Pratcic, muntenegrenii trebuie să scoată cel puţin un egal în faţa “verişorilor” sârbi pentru a mai putea spera la califcare. O victorie a Serbiei îi scoate definitiv din competiţie, însă ne reduce şi nouă semnificativ şansele de a mai prinde primul loc.

ADVERTISEMENT
Golul lui Alexandru Maxim a influenţat calclulele pentru calificarea din grupă înainte de România - Lituania
Golul lui Alexandru Maxim a influenţat calclulele pentru calificarea din grupă înainte de România – Lituania

Ce se întâmplă dacă batem Lituania

Ideea pentru a depăşi Serbia e că noi trebuie să batem şi Lituania acasă, şi Muntenegru în deplasare, şi să sperăm că vecinii fac un egal în ultimele două meciuri. Asta pentru că la egalitate de puncte, aşa cum vom termina dacă se întâmplă scenariul de mai sus, suntem avantajaţi de rezultatele directe (am făcut 2-2 la Belgrad şi 0-0 la Bucureşti).  Varianta ideală pentru România ar fi una destul de fantezistă: Serbia să bată Muntenegru şi să se încurce în ultimul meci, cu Lituania, acasă. Asta pentru că, odată învinsă la Belgrad, Muntenegru ar fi scoasă din calcule înainte de ultimul meci cu România, de la Podgorica, şi astfel ne-ar fi mai uşor să câştigăm. Dacă Muntenegru bate în Serbia, lucrurile se simplifică pentru noi, pentru că suntem la mâna noastră. Trebuie să batem în Muntenegru şi suntem calificaţi.

Ce se întâmplă dacă facem egal cu Lituania

Toate variantele de mai sus cad însă dacă ne încurcăm în faţa Lituaniei. În primul rând, dacă facem egal. Atunci trebuie oricum să batem în Muntenegru, dar calificarea depinde şi de ce se întâmplă în Serbia – Muntenegru. Dacă sârbii bat, e “la revedere”, sunt câştigătorii grupei. Dacă iese egal, trebuie să sperăm la o minune picată din cer la ultima etapă, adică o victorie a Lituaniei în Serbia. Dacă bate Muntenegru, trebuie să-i batem la ei acasă şi să sperăm la un egal în Lituania – Serbia.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă pierdem cu Lituania

Dacă ne bat lituanienii, cum s-a întâmplat în 2008, la Cluj, atunci avem o singură variantă, şi aceea SF. Serbia – Muntenegru trebuie să se termine egal, noi să batem în Muntenegru în ultima etapă, iar sârbii să piardă acasă cu Lituania.

ADVERTISEMENT