Calendar Ortodox 1 octombrie 2023. Sărbătoare foarte importantă pentru creștini ortodocși. Care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile pe care le păstrează cetățenii români în această zi mare, care are cruce roșie.
Calendar ortodox pentru duminică, 1 octombrie 2023. Praznic uriaș pentru credincioșii de pretutindeni. Aceștia cinstesc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare rânduită de Biserica Ortodoxă în amintirea unei minuni.
Mai exact, este vorba de arătarea Maicii Domnului în Biserica Vlaherne din Constantinopol, la ora patru dimineața, în anul 911. La acea vreme avea loc o priveghere importantă pentru salvarea cetății care era asediată.
Fecioara Maria s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor, în timp ce Apostolii, Sfinții și Mucenicii se aflau în jurul ei.
Cel care a zărit-o prima dată a fost Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hrisos. Potrivit crestinortodox.ro, s-a adresat ucenicului său iubit, Epifanie, căruia i-a spus: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”.
„O văd, Părinte, și mă minunez”, este răspunsul oferit de acesta, mai arată sursa menționată anterior. Maica Domnului a făcut ca prin arătarea sa să îndepărteze primejdia care se revărsare asupra Constantinopolului.
Acoperământul Maicii Domnului, cinstit pe 1 octombrie 2023, aduce numeroase tradiții și obiceiuri. Credincioșii mai numesc această mare sărbătoare Pocroave, zi care reprezintă momentul în care ogoarele se pregătesc pentru sezonul rece.
Începând cu prima zi din lună pământul începe să se acopere cu brumă. Creștinii ortodocși țin post pentru a fi feriți de boală, supărări și înec. De asemenea, în această zi sfântă se dau de pomană plăcinte cu mere sau cu dovleac celor sărmani.
Fetele care își doresc un păr lung și bogat se roagă încă de la primele ore ale dimineții pentru a avea parte de acest lucru. Mai mult decât atât, în popor se spune că tinerele care fac nunta vor avea un mariaj lung și fericit.
Totodată, în unele regiuni din România, de Acoperământul Maicii Domnului, creștinii ortodocși stropesc vitele cu apă sfințită pentru a fi ferite de boli în timpul iernii. În plus, sărbătoarea ne amintește că prin rugăciune putem primi ajutorul neîncetat al Fecioarei Maria.
Pe lângă obiceiurile frumoase, pe 1 octombrie, sunt și câteva lucruri care sunt complet interzise. Credincioșii știu că în ziua în care se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului nu se spală, nu se coase și nu se calcă pentru că este cruce roșie.
De acest praznic nu se taie părul pentru că se spune că nu este bine să te tunzi în această zi pentru că există șansa să rămână în permanență în legătură cu corpul uman. Părul nu se aruncă și nu se arde pentru că e posibil să fie luat de vrăjitoare sau de oamenii răi care pot face farmece.
În aceeași notă, în prima zi din luna octombrie nu se mănâncă de dulce, ci se ține post până la prânz. Se consuma numai covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai. Nu se face treabă și nici curățenie în gospodărie.