Life

Calendar Ortodox 1 octombrie 2023. Sărbătoare foarte importantă pentru creștini ortodocși

Calendar ortodox pentru duminică, 1 octombrie 2023. Praznic uriaș pentru credincioșii de pretutindeni. Pe cine pomenesc aceștia.
30.09.2023 | 15:50
Calendar Ortodox 1 octombrie 2023 Sarbatoare foarte importanta pentru crestini ortodocsi
Calendar ortodox pentru duminică, 1 octombrie 2023. Praznic uriaș pentru credincioșii de pretutindeni. Pe cine pomenesc aceștia. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Calendar Ortodox 1 octombrie 2023. Sărbătoare foarte importantă pentru creștini ortodocși. Care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile pe care le păstrează cetățenii români în această zi mare, care are cruce roșie.

Calendar ortodox pentru duminică, 1 octombrie 2023. Praznic uriaș pentru credincioșii de pretutindeni. Pe cine pomenesc aceștia

Calendar ortodox pentru duminică, 1 octombrie 2023. Praznic uriaș pentru credincioșii de pretutindeni. Aceștia cinstesc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare rânduită de Biserica Ortodoxă în amintirea unei minuni.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba de arătarea Maicii Domnului în Biserica Vlaherne din Constantinopol, la ora patru dimineața, în anul 911. La acea vreme avea loc o priveghere importantă pentru salvarea cetății care era asediată.

Fecioara Maria s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor, în timp ce Apostolii, Sfinții și Mucenicii se aflau în jurul ei.

ADVERTISEMENT

Cel care a zărit-o prima dată a fost Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hrisos. Potrivit crestinortodox.ro, s-a adresat ucenicului său iubit, Epifanie, căruia i-a spus: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”.

„O văd, Părinte, și mă minunez”, este răspunsul oferit de acesta, mai arată sursa menționată anterior. Maica Domnului a făcut ca prin arătarea sa să îndepărteze primejdia care se revărsare asupra Constantinopolului.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului, cinstit pe 1 octombrie 2023, aduce numeroase tradiții și obiceiuri. Credincioșii mai numesc această mare sărbătoare Pocroave, zi care reprezintă momentul în care ogoarele se pregătesc pentru sezonul rece.

Începând cu prima zi din lună pământul începe să se acopere cu brumă. Creștinii ortodocși țin post pentru a fi feriți de boală, supărări și înec. De asemenea, în această zi sfântă se dau de pomană plăcinte cu mere sau cu dovleac celor sărmani.

ADVERTISEMENT

Fetele care își doresc un păr lung și bogat se roagă încă de la primele ore ale dimineții pentru a avea parte de acest lucru. Mai mult decât atât, în popor se spune că tinerele care fac nunta vor avea un mariaj lung și fericit.

Totodată, în unele regiuni din România, de Acoperământul Maicii Domnului, creștinii ortodocși stropesc vitele cu apă sfințită pentru a fi ferite de boli în timpul iernii. În plus, sărbătoarea ne amintește că prin rugăciune putem primi ajutorul neîncetat al Fecioarei Maria.

Ce este complet interzis de Acoperământul Maicii Domnului

Pe lângă obiceiurile frumoase, pe 1 octombrie, sunt și câteva lucruri care sunt complet interzise. Credincioșii știu că în ziua în care se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului nu se spală, nu se coase și nu se calcă pentru că este cruce roșie.

De acest praznic nu se taie părul pentru că se spune că nu este bine să te tunzi în această zi pentru că există șansa să rămână în permanență în legătură cu corpul uman. Părul nu se aruncă și nu se arde pentru că e posibil să fie luat de vrăjitoare sau de oamenii răi care pot face farmece.

În aceeași notă, în prima zi din luna octombrie nu se mănâncă de dulce, ci se ține post până la prânz. Se consuma numai covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai. Nu se face treabă și nici curățenie în gospodărie.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
UNGURII FAC LEGEA în Europa! S-a luat decizia la care nimeni nu s-ar...
UNGURII FAC LEGEA în Europa! S-a luat decizia la care nimeni nu s-ar fi așteptat
Orașul în care apartamentele s-au scumpit cu 23% în doi ani
Orașul în care apartamentele s-au scumpit cu 23% în doi ani
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română