Life

Calendar ortodox octombrie 2023. Sărbători mari, cu cruce roșie în această lună

Calendar ortodox pentru luna octombrie 2023. Praznicuri importante, care au cruce roșie, pentru toți creștinii ortodocși.
27.09.2023 | 19:05
Calendar ortodox octombrie 2023 Sarbatori mari cu cruce rosie in aceasta luna
Calendar ortodox pentru luna octombrie 2023. Praznicuri importante, care au cruce roșie, pentru toți creștinii ortodocși. Sursa foto: arhiepiscopiasucevei.ro / Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox octombrie 2023. Sărbători mari, cu cruce roșie, în această lună pe care oamenii le cinstesc prin intermediul unor tradiții și obiceiuri. Prima dintre ele are loc chiar în prima zi din luna de toamnă.

Calendar ortodox pentru luna octombrie 2023. Praznicuri importante, care au cruce roșie, pentru toți creștinii ortodocși

Calendar ortodox pentru luna octombrie 2023. A doua lună din acest anotimp aduce praznicuri importante, care au cruce roșie, pentru toți creștinii ortodocși. Credincioșii încep luna cu o sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica Vlaherne din Constantinopol.

ADVERTISEMENT

Concret, este vorba de Acoperământul Maicii Domnului, pomenit la slujba religioasă de pe 1 octombrie, care pică într-o zi de duminică, când preoții țin predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor. Asta înseamnă că este un praznic cu cruce roșie.

Denumirea populară a acestei mari sărbători este „Pocroavele”, care reprezintă un cuvânt slavon ce descrie acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. Gospodinele fac plăcinte de post, cu mere sau cu dovleci, pe care le oferă rudelor și oaspeților.

ADVERTISEMENT

Totodată, pentru a i se acorda atenția cuvenită, în ziua în care are loc Acoperământul Maicii Domnului credincioșii țin post pentru a fi feriți de rele, de boli și de supărări. Tot la început de octombrie începe și pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece.

Care sunt praznicurile mari din octombrie 2023

Al doilea praznic mare este pe 14 octombrie 2023, Sfânta Cuvioasă Parascheva, care este trecută în calendarul creștin tot cu cruce roșie. Anul acesta sărbătoarea cade într-o zi de sâmbătă. Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia.

ADVERTISEMENT

Localitatea se află pe țărmul Mării Marmara, foarte aproape de Constantinopol (Istanbul de astăzi). Preoții ne spun că atunci când avea numai 10 ani a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos:

„Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 38, 34). Aceste cuvinte au făcut-o să se dezbrace de haine și să le ofere celor săraci. După o vreme s-a retras în pustiu.

ADVERTISEMENT

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit de creștinii ortodocși pe 26 octombrie 2023. Sărbătoarea cu cruce roșie este una dintre cele mai mari ale toamnei și foarte așteptată de cei care poartă prenumele Sfântului.

A doua zi, pe 27 octombrie, se cinstește Sfântul Dimitrie Basarabov care s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în timpul ”imperiului” vlaho – bulgar de la Tarnavo, întemeiat de frații Petru și Asan. Credincioșii țin post.

ADVERTISEMENT